Bezienswaardigheden

Alhoewel Thailand naar een moderne staat evolueerde, blijft dit prachtige land u verbazen met zijn onbeschrijflijke schoonheid en unieke flora en fauna. Ook de vriendelijkheid van zijn bewoners en de gezelligheid van het dagelijkse leven maakt een diepe indruk.

Niet te missen

• fascinerende metropool Bangkok: cultureel, winkelparadijs en bruisend nachtleven
Kanchanaburi en zijn beruchte dodenspoorweg
• het bergachtige Chiang Mai met de vergulde Wat Doi Suthep, fantastisch handwerk en prachtige natuur
• de Gouden Driehoek, grensgebied tussen Thailand, Laos en Myanmar
• authentieke bergvolkeren en de beroemde giraffevrouwen in Mae Hong Son
• historische steden Sukhothai en Ayutthaya
• luieren aan de exotische stranden van Pattaya, Hua Hin, Koh Samui, Krabi, Phuket of Khao Lak

Ayutthaya ligt aan de samenloop van drie rivieren: de Chao Phraya, de Pa Sak (of Nam Pasak) en de Lopburi. Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Thailand, maar werd in 1767 verwoest door de Birmezen. De vele overgebleven ruïnes van de tempels en paleizen doen herinneren aan de glorieuze tijd van deze stad.

 

De hoofdstad van Thailand werd in 1782 door koning Rama I in het Thais 'Krung Thep' (Stad der Engelen) genoemd. Deze legendarische hoofdstad zit boordevol bezienswaardigheden en is een bruisende mengeling van traditie en technologie. Hoewel de stad het uitzicht heeft van een westerse metropool, leeft de oosterse mystiek hier nog verder. De aanwezigheid van de vele schitterende tempels en statige, veelkleurige paleizen draagt bij tot de charme van deze miljoenenstad. Aan de oevers van de Chao Phraya, de rivier die door het centrum van Bangkok stroomt, zijn de meeste bezienswaardigheden te vinden. In Chinatown, een wijk met smalle straatjes en Chinese lantaarns, kunt u kuieren langs de kraampjes en souvenirwinkeltjes.

Chiang Mai is de tweede grootste stad van Thailand en heeft terecht de bijnaam 'Roos van het Noorden' gekregen. De bevolking leeft hier voor een groot deel van het toerisme, wat niet te verwonderen is met een dergelijk aanbod aan belangrijke bezienswaardigheden. Prachtige tempels zoals de vergulde Wat Doi Suthep, de trainingskampen voor olifanten, de Thaise handwerkkunstenaars en de prachtige natuur zijn maar enkele van de aantrekkingspunten van deze stad.

Chiang Rai wordt ook wel de 'poort naar de Gouden Driehoek' genoemd. Het is een snel groeiende stad met veel zomerhuisjes voor de inwoners van Bangkok. Chiang Rai beschikt eveneens over enkele bezienswaardige tempels, zoals de Wat Ngam Muang en de Wat Phra That Doi Chom Thong. Beide liggen op een heuvel en bieden een mooi uitzicht over de rivier de Kok

 

Het plaatsje Chiang Saen is net zoals Chiang Rai een toegangspoort tot de Gouden Driehoek, het grensgebied tussen Thailand, Laos en Myanmar, waar de Mekong en de Nam Ruak samenvloeien. Het is de Mekong die de grens vormt tussen deze drie landen en bijgevolg deze zogenaamde Gouden Driehoek bepaalt. Dit schitterende gebied is niet alleen al heel lang bekend om de productie en smokkel van opium en heroïne, het telt ook nog veel overblijfselen van belangrijke monumenten uit de 13de eeuw, zoals o.a. de Wat Pa Sak, een tempel uit 1292 die een prachtige oude chedi huisvest.

 

Isan of Isaan is de naam die in Thailand wordt gebruikt om de noordoostelijke regio van het land aan te duiden. Van deze regio worden de noordelijke en oostelijke grenzen met Laos gevormd door de Mekong, de zuidelijke grens met Cambodja door laaggebergte en de zuidelijke en westelijke grens met de rest van Thailand door de Phetchabunbergen.
Een groot gedeelte van deze regio bestaat uit het schrale en onvruchtbare Khoratplateau. Khorat komt van de stad Khorat of Korat die nu Nakhon Ratchasima wordt genoemd en de hoofdstad is van de gelijknamige provincie. Deze stad wordt aanzien als de poort tot Isan en ligt op de historische scheiding tussen de Thai enerzijds en de Laotianen en de Khmers anderzijds. In de loop van de geschiedenis is de stad de twistappel geweest tussen de verschillende rijken in het gebied.
Nakhon Ratchasima geldt als een van de rijkste en grootste steden in het noordoosten van het land en fungeert als handelscentrum, verkeersknooppunt en militair hoofdkwartier voor de hele regio.

Ten westen van Bangkok in de provincie Kanchanaburi vinden we een aantal interessante bezienswaardigheden. De stad Nakhon Pathom is vooral bekend om de chedi Phra Pathom, met zijn 127 m de hoogste chedi of dagoba ter wereld. De drijvende markt van Damnoen Saduak is een van de bekendste toeristische toppers van Thailand. Houten kano’s beladen met vele kleurrijke vruchten, groenten en souvenirs worden bestuurd door Thaise vrouwen, gekleed in traditionele klederdracht.
Kanchanaburi is nog het meest bekend om zijn beruchte dodenspoorweg die tijdens de Tweede Wereldoorlog langs en over de rivier de Kwai werd aangelegd om Thailand met Birma te verbinden. Ontelbare krijgsgevangenen hebben het leven verloren bij het graven van deze spoorweg. Het bezoek aan het kerkhof en het museum laat u zien onder welke barre omstandigheden deze mensen gewerkt en geleefd hebben.

Mae Hong Son wordt tegenwoordig ook wel eens het nieuwe 'Shangri-La' van Thailand genoemd. Het is een charmant plaatsje met nog vele Birmese invloeden die vooral zichtbaar zijn in de tempelbouw. De bergen rondom het plaatsje vormen een toevluchtsoord voor vele bergvolkeren zoals onder andere de Padaung uit Myanmar. De vrouwen van deze stam dragen meerdere koperen ringen rond hun nek en worden ook wel 'giraffenvrouwen' genoemd.

Phitsanulok ligt in het noorden van Thailand aan de rivier de Nan en is de hoofdstad van de provincie Phitsanulok. Dit typische Thaise provincieplaatsje ligt op ongeveer 400 km van Bangkok, ongeveer halverwege de hoofdroute naar Chiang Mai. Een grote brand heeft in 1955 het oude stadscentrum van Phitsanulok grotendeels verwoest, maar de belangrijkste bezienswaardigheid van deze stad, de Wat Phra Si Ranata Mahathat, is gespaard gebleven. Het is een interessante koninklijke tempel die het beroemde bronzen boeddhabeeld Phra Buddha Chinnarat huisvest. Al eeuwenlang komen gelovigen hier bidden voor dit zittende boeddhabeeld dat bekend is om zijn geneeskracht.

Sukhothai ligt in het noorden van Thailand en is de hoofdstad van de provincie Sukhothai. De stad ligt aan de rivier de Yom op ongeveer 377 km ten noorden van Bangkok. Omdat ze zich op ongeveer 12 km van de historische plaats Sukhothai bevindt, wordt ze ook wel Nieuw-Sukhothai genoemd.
Het historische Sukhothai werd oorspronkelijk gesticht door de Khmers en dan overgenomen door de Thai in de 13de eeuw. De stad werd vervolgens de hoofdstad van het oude koninkrijk Sukhothai en werd door Ayutthaya, de tweede hoofdstad, verslagen tijdens een oorlog in de 15de eeuw. Vele overblijfselen van deze historische stad werden gerestaureerd en in een historisch park ondergebracht. Het park omvat onder andere delen van de aarden wallen en grachten waarmee de stad omgeven was. Binnen de aarden wallen ligt nog een groot aantal monumenten, waarvan het Koninklijk Paleis het meest indrukwekkende is. Onder de belangrijkste tempels hier rekent men de Wat Mahathat, het spirituele centrum van het oude koninkrijk Sukhothai, de Wat Sri Chum en de Wat Sra Si.

overzicht inhoud

index