Phitsanulok

Phitsanulok is een typische Thaise provincieplaats. De stad was in de Sukothai-periode een van de belangrijkste steden van het koninkrijk, en is nu bekend vanwege de vele woonboten die in de Nanrivier liggen. Langs de oevers van de rivier, die dwars door Phitsanulok loopt, liggenook veel tuintjes met bloeiende bomen.
Doordat in 1955 het oude stadscentrum door een grote brand verwoest werd, heeft de stad veel van haar oude charme verloren. Hoewel Phitsanulok precies op het kruispunt van rivieren, wegen en luchtvaartverbindingen tussen Bangkok en het noorden van het land ligt komen hier dan ook niet veel toeristen. Toch heeft Phitsanulok een aantal interessante bezienswaardigheden. De meest interessante tempel, de Wat Phra Si Ranata Mahathat, overleefde de brand van 1955.

De Wat Phra Si Ranata Mahathat

De Wat Phra Si Ranata Mahathat wordt door de lokale bevolking ook wel de Wat Yai, of Wat Phra Si genoemd. In deze koninklijke tempel staat een van Thailands beroemste boeddhabeelden, de 14de eeuwse bronzen Phra Buddha Chinaraj. De Thai geloven dat een bezoek aan de grote Boeddha garant staat voor de vervulling van al hun verlangens. Rama V was zo onder de indruk van het Boeddhabeeld, dat hij het aan zijn verzameling wilde toevoegen. De bevolking van Phitsanulok accepteerde dit echter niet en de vorst moest genoegen nemen met een kopie. De tempel zelf heeft een schitterende met parelmoer ingelegde deuren. De tempel is van woensdag tot zondag van 09u00 tot 16u00 open voor het publiek, de toegang is gratis.

 

Volksmuseum

Bezoek ook het volksmuseum van Phitsanulok. Dat bestaat uit 4 in traditionele stijl gebouwde huizen. Binnen zijn oude foto's uit de regio te zien, zoals van de brand in Phitsanulok uit 1955. Ook worden er allerlei gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden tentoongesteld. Schuin tegenover dit museum ligt een kleine werkplaats waar Boeddhabeelden worden vervaardigd.

overzicht inhoud