Mekong

De Mekong is een van de grootste rivieren van de wereld en de op twee na langste in Azië, na de Yangtse en de Gele Rivier. Vanaf zijn bron, 4920 meter hoog in Oost-Tibet, dondert hij naar beneden door de Chinese provincie Yunnan, waar hij bekendstaat als de Lancang Jiang, de ‘wilde rivier’, voor hij wat rustiger door Myanmar en Laos kronkelt en vervolgens, via de zogenaamde Gouden Driehoek, de grens tussen Thailand en Laos vormt.

De machtige Mekong rivier ontspringt in 'The Three Rivers' gebied op het Tibetaanse Plateau samen met de Yangtze en de Salween rivieren die door Zuid-west China stromen. De Mekong rivier verandert dan in een Zuid-oostelijke richting en vormt de grens tussen Birma en Laos. Stroomt dan verder in Zuid-westelijke richting, waar het de grens vormt tussen Thailand en Laos.

Na een korte lus door Laos via Louang Phabang stroomt de rivier Isaan weer in en vormt hij 750 kilometer lang de grens tussen Thailand en Laos.

Isaan en Nong Khai

In Isaan is de rivier misschien wel op zijn indrukwekkendst, en nu Laos meer grensposten opent wordt de Mekong langzaam meer een transportverbinding dan een grimmige barrière. De hotelletjes langs het bovenste deel, in Chiang Khan en Sang Khom, zijn ingesteld op ontspanning en het verkennen van het plattelandsleven op de rivieroevers.
Nong Khai, aan de spoorlijn naar Bangkok en het beste beginpunt voor een tocht naar de Laotiaanse hoofdstad Vientiane, is de centrale stad aan de rivier en straalt een rustige charme uit, ondanks de bouw van de enorme Thais-Australische Vriendschapsbrug en de als gevolg daarvan toegenomen grenshandel.
Ten oosten van Nong Khai ben je op het ruige platteland. De unieke natuurlijke schoonheid van de Wat Phu Tok is beslist de flinke omweg waard, en je reis naar de Mekong zou niet compleet zijn zonder de Wat Phra That Phanom te zien, al 2500 jaar een pelgrimsoord. Daarna wordt het minder interessant, maar verder naar het zuiden via Mukdahan kun je de route door Zuid-Isaan weer oppikken bij Ubon Ratchathani.

De Mekong rivier in Thailand blijft zijn weg tot Noord-Thailand volgen, in Kambodja stroomt de Sap rivier in de Mekong alvorens in het Tonle Sap meer uit te monden en en verder te stromen naar de Cambodjaanse hoofdstad van Phnom Penh.

Als de Mekong rivier haar slingerend pad in Vietnam volgt, wordt de stroming van de rivier langzamer daar het verdeeld in negen afzonderlijke kanalen stroomt, beter bekend als de Mekong-Delta en eindigdt zijn epische reis in de Zuid-Chinese Zee.

De Mekong rivier wordt jaarlijks beïnvloed door extreme seizoensgebonden variaties van overstromingen en is uiterst moeilijk te bevaren als gevolg van diverse stroomversnellingen en watervallen over de gehele lengte.

De bevaarbaarheid van de Mekong rivier wordt verder belemmerd door de overstromingen in de beruchte regio van de gouden driehoek naast de verschillende betwiste gebieden in Birma - Laos.

De Mekong rivier is een uiterst rijk aquatisch milieu en wordt verondersteld om over 1300 verschillende soorten vis te beschikken, waarvan ten minste 600 grote afstanden trekkende soorten zijn.

De Mekong rivier is een belangrijke bron voor alle inwoners van het Mekong Basin en bieden een groot deel voor de lokale inwoners het voornaamste voedsel, naast het verstrekken van water, irrigatie, vervoer en energie.

De Mekong rivier in Thailand is een van de meest biologisch diverse omgevingen in de wereld en is de thuisbasis van vele soorten van flora, fauna en dieren endemisch aan de Mekong River Basin.

De Mekong rivier wordt vergezeld door verschillende andere grote rivieren van Thailand waaronder de Ing rivier, de Ruak rivier en de Mun rivier die op zijn beurt is verbonden door een Chi rivier, Dom Noi rivier en Lam Ta Klong rivieren.

De Mekong rivier in Thailand is het habitat van enkele van de grootste zoetwater vissoorten in de wereld, zoals de mythische Mekong Catfish, Chaophraya Catfish (meerval) en zoetwater Giant stingray en verschillende andere rivier Monsters.

De Mekong rivier in Thailand is een magische plaats om te vissen geguld in mysterie en het onbekende.

Vissen in de Mekong rivier in Thailand zorgt voor de ultieme uitdaging hengelen voor de vissers die naar Thailand komen om inheemse monster zoetwatervissen te vangen in een van de wildste en extreme rivieren in

overzicht inhoud