VIETNAM


Vietnam, een land met een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden, heeft een unieke cultuur, een spectaculair landschap en een vriendelijke bevolking. Het is een charmant land dat gevuld is met beelden die recht uit een sprookje lijken te komen, en dat zich uitstrekt als een lang en smal lint in de vorm van een draak. Er zijn verrassend veel mooie landschappen, landelijke dorpjes langs overstroomde rijstvelden, kleurrijke markten en pagodes, een gastvrije bevolking.
De officiële staatsvorm is "De Socialistische Republiek Vietnam". Het land is verdeeld in 46 provincies. De hoofdstad is Hanoi in het noorden. Vietnam meet van noord naar zuid bijna 1.700 Km, van oost naar west slechts 50 kilometer op het smalste punt tussen Laos en de Zuid-Chinese zee. Het Hoang Lien-gebergte vormt in het noorden de grens met China en in het noordwesten met Laos. Hier bevindt zich de hoogste berg van Vietnam, de Phan Si Pan, met een hoogte van 3.143 meter.. De bergketens van de Truong Son lopen van noord naar zuid over een afstand van 1200 kilometer en vormen een natuurlijke grens met Laos en Cambodja. De Mekong-delta in het zuiden is de belangrijkste rijstschuur van Vietnam.
De Vietnamezen zijn een heel religieus volk, en ook de verering van de voorouders neemt een belangrijke plaats in. Veel Vietnamezen geloven dat de ziel van een dode blijft bestaan en dat de overledene zijn familie beschermt. Daarom vereren ze hun overleden ouders en voorouders. In veel huizen vind je een altaartje waarop foto's staan. Op feestdagen worden er door mensen wierook gebrand en fruit geofferd. De verjaardag van de dode wordt herdacht en op die dag vertellen de mensen elkaar welke verdrietige of leuke gebeurtenissen er in de familie zijn geweest. Vietnam heeft heel wat invloed ondergaan van China, of beter gezegd "moeten" ondergaan. Van ongeveer 200 jaar voor Christus tot 938 na Christus zuchtte men onder Chinese overheersing, waardoor het confucianisme en taoïsme vaste voet kregen in Vietnam.Indische zeevaarders brachten in die tijd het Hinayana boeddhisme, terwijl Mahayana boeddhisme weer uit het noorden kwam. In de 16e eeuw landden de eerste missionarissen in Hoi An, toendertijd een belangrijke handelsplaats.
Zij kwamen uit de Filippijnen en uit Frankrijk. Hun invloed was in eerste instantie niet zo groot, maar groeide met de bemoeienis van Frankrijk. Religie kwam niet alleen van buiten de landsgrenzen, en wat het land binnenkwam werd vermengd met oude gebruiken als voorouderverering. In de 20e eeuw ontstond er een nieuwe religie in het zuiden van Vietnam: de Cao Dai. 
In 1954 viel het land uiteen in Noord-Vietnam en Zuid-Vietnam en in 1976 werd het officieel herenigd na een overwinning van het noorden op het zuiden. De langdurige Vietnamese Oorlog (1957-1975) heeft het land verwoest en Vietnam stond in het begin van de jaren 80 voor een voedseltekort. Verstrikt geraakt in de Chinees-Russische concurrentie, koos het voor een bondgenootschap met de Sovjetunie. Vanwege het door de VS opgelegde handelsembargo en de breuk met China in 1978 is Vietnam in hoge mate afhankelijk geworden van de Sovjetunie. De regering wil nu de betrekkingen met de niet-communistische landen van Zuidoost-Azie verbeteren, maar stuit daarbij op verzet van deze landen tegen Vietnam’s aanwezigheid in Cambodja. 
Bijna geheel Vietnam heeft een tropische vegetatie met mangrovewouden langs de kust en tropisch regenwoud in het binnenland. Het grootste deel van het laagland is ontbost t.b.v. de landbouw (vooral rijstbouw). De fauna bestaat uit tijgers, panters, olifanten, apen, reptielen en vele vogelsoorten; de neushoorn is bijna uitgestorven. Er is geen jaargetijde waarin het weer door heel Vietnam ook maar enigszins hetzelfde is, daarom is er niet een maand die als beste reistijd te bestempelen is. Vietnam was vroeger voor meer dan tweederde met tropisch regenwoud bedekt, door houtkap om op vrij gekomen land rubber- , tabak- , en koffieplantages aan te leggen werd veel schade aangericht.  Maar de grootste schade werd tijdens de oorlog door de vernietigingsacties van de Amerikanen aangericht. Door het bespuiten  van grote oppervlaktes met ontbladeringsmiddelen,  napalm-bombardementen en  bommen-tapijten. 
Na de val van het zuiden in 1975 was het communistische land gesloten voor de wereld. Eind jaren ’80 begon de regering haar nieuwe politiek en sindsdien kan dit vredig land bezocht worden door toeristen. De meeste bezoekers worden verrast door de vele tinten groen van de rijstvelden op het platteland en de diversiteit van de historische bezienswaardigheden. Een land dat nooit verveelt en waar je heel duidelijk de verschillen tussen het altijd vrijere zuiden en het meer communistische noorden kunt waarnemen.

Vietnamese dong

De Vietnamese dong is de munteenheid van Vietnam. Eén dong is tien hao of honderd xu. Dong is Vietnamees voor koper, maar betekent tegenwoordig geld. De onderverdelingen hao en xu zijn zo waardeloos geworden, dat ze niet meer gebruikt wordt. De volgende munten worden gebruikt: 200, 500, 1000, 2000 en 5000 dong. Het papiergeld is beschikbaar in 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 200.000 en 500.000 dong.

Bezienswaardigheden

Niet enkel op cultureel gebied heeft Vietnam veel te bieden. Sinds kort begint het land zich meer en meer te profileren als strandbestemming. Naast miljoenensteden als Ho Chi Minhstad (Saigon) en Hanoi vind je in Vietnam ook kleine dorpjes van vissers, boeren en, niet te vergeten, vele minderheden. Kortom, een enorme variëteit aan indrukken en ervaringen! Niet te missen

  • Ontdek de koloniale en Vietnamese architectuur in de charmante hoofdstad Hanoi
  • Bewonder de adembenemende baai van Halong vanop een traditionele Jonk
  • Geniet van het bruisende Ho Chi Minh met zijn koloniaal centrum
  • Maak kennis met de etnische minderheden in Sapa

Cu Chi & Tay Ninh

Cu Chi tunnel

Cao Dai tempel

Op 35 km buiten Ho Chi Minhstad liggen de bekende Cu Chitunnels. Een gigantisch ondergronds tunnelcomplex dat tijdens de Vietnamoorlog diende als schuilplaats voor de Vietcong. Vroeger waren de smalle gangen enkel toegankelijk voor de tengere Vietnamezen maar tegenwoordig kan men door een voor toeristen verbrede tunnel kruipen.
De grote tempel van Cao Dai, op 3 km ten oosten van Tay Ninh, is een veel bezocht pelgrimsoord met tal van voorzieningen voor de dagtoeristen uit Saigon. De ceremonies worden dagelijks meermaals opgeluisterd en zijn het aanschouwen meer dan waard!

Danang

Danang

Cham museum

Danang heeft een oppervlakte van meer dan 950 km2 en telt meer dan 800.000 inwoners. De belangrijkste attractie is het Cham-museum dat een prachtige collectie terracotta- en zandsteenfiguren uit de 4de tot de 15e eeuw tentoonstelt. Ze geven een goede indruk van de rijke en mysterieuze Cham-beschaving.

De Baai van Halong

Deze baai die aan de Golf van Tonkin ligt, is bezaaid met meer dan 3.000 eilanden die bestaan uit karstgesteente en begroeid zijn met lage struiken. Door jarenlange erosie ontstond dit prachtige landschap van kegelvormige bergen. De meeste eilanden zijn onbewoond en sommige herbergen nog enkele natuurlijke grotten, intussen opengesteld voor het publiek, waaronder Hon Dau, de Luongrot, Bai Tu Long, Toneiland en Bai Tho. De lokale bevolking woont hier in drijvende dorpen en leeft van de visvangst. Een boottocht door de Baai van Halong is een must en het is dan ook niet verwonderlijk dat dit natuurschoon beschermd wordt door de Unesco.

Hanoi

Deze charmante hoofdstad met mooie meren, parken, lanen en pagoden ligt aan de oever van de Song Hong of Rode Rivier. Er hangt nog een vage Franse sfeer in deze stad met haar mooie koloniale en Vietnamese architectuur. Rond het Hoan Kiemmeer zijn de stadsinwoners 's morgens volop in de weer met hun ochtendoefeningen, een interessant schouwspel! De bekendste bezienswaardigheden van Hanoi zijn het mausoleum van Ho Chi Minh en zijn voormalige residentie, de Tempel van de Literatuur, de Eénpilaarpagode en de Ngoc Sontempel. Ondanks de verkeersdrukte - de vele fietsers zijn ondertussen vervangen door de meer luidruchtige motorfietsen - is het aangenaam rondslenteren in het oude centrum van de stad waar zich ook het bekende zijdestraatje bevindt.

Hoa Lu

Deze oude keizersstad ligt ten zuidwesten van Hanoi, in een karstlandschap dat de Droge Halongbaai wordt genoemd. De bergachtige omgeving vormde een natuurlijke bescherming voor de Vietnamese hoofdstad in de 10de eeuw. Op de archeologische site bevinden zich de tempels van de dynastieën Dinh en Le, de stichters van het eengemaakte Vietnam.

Ho Chi Minhstad (Saigon)

Reünificatiepaleis

Chinese wijk Cholon

Het bruisende Ho Chi Minhstad, het voormalige Saigon, heeft een rijk architecturaal aanbod. Hier zijn de snelle veranderingen die de Vietnamese samenleving ondergaat het beste zichtbaar. Het meest opvallende is haar kosmopolitische en dynamische karakter. Het tijdperk van de trendy bars, mobiele telefoons, internetcafés en moderne gebouwen is hier duidelijk aangebroken. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is het koloniale centrum met de opera, de kathedraal, het postkantoor en het Reünificatiepaleis.
In de Chinese wijk Cholon kan je op de Binh Taymarkt de lokale sfeer opsnuiven. Ook de oudste pagode van de stad, de Giac Lam, bevindt zich in dit stadsgedeelte.

Hoi An & My Son

Hoi An

My Son

Hoi An is een sfeervol stadje aan de oever van de rivier Thu Bon. Deze havenstad is net een openluchtmuseum, integraal als werelderfgoed benoemd. Gewoon door de stad slenteren geeft al het gevoel in de tijd te reizen, maar vooral de overdekte Japanse brug, de Chinese tempel en de oude koopmanshuizen zijn het vermelden waard. De authentieke huizen zijn nu ingericht als naaiateliers waar in een mum van tijd jouw bestelling op maat wordt gemaakt.
Recent worden ook de witte zandstranden van Hoi An als toeristische vakantiebestemming ontwikkeld, met een groeiend aantal prachtige strandhotels. Kortom, Hoi An biedt dé ideale combinatie van cultuur en strand.
De archeologische site van My Son, eveneens werelderfgoed van de Unesco, is gelegen op 40 km van Hoi An. Tot de 12de eeuw bevond zich hier de religieuze hoofdstad van het koninkrijk Champa met zijn Indiase invloeden.

Hué

Hué is een sfeervolle, artistieke stad met een rijk verleden. Deze oude keizerlijke stad ligt in een prachtig landschap aan de oevers van de Parfumrivier. Een boottocht op deze rivier is een prima gelegenheid om het leven op het water van dichtbij mee te maken en om een bezoek te brengen aan de Thien Mupagode. Een eindje van de rivier af zijn er verschillende graftombes van de keizers van de Nguyen-dynastie terug te vinden, zoals die van de keizers Khai Dinh en Tu Duc. In de stad zelf kan de citadel worden bezichtigd, een koninklijk paleis geïnspireerd op de Verboden Stad in Peking (China).

De Mekongdelta

Door de vele vertakkingen van de Mekongrivier is de delta een zeer vruchtbare streek met een hartelijke bevolking die op en langs het water leeft. Per boot of sampan vaar je langs de vele kleine eilandjes met tropische plantages. Op de drijvende markten bieden de verkopers dan ook vooral verse producten aan, zoals rijst, sesam, aardappelen, kokos en tabak.

Sapa

Een aangename treinreis brengt je naar dit voormalige Franse station in de heuvels. De Franse aanwezigheid gedurende de jaren 1930 is nog steeds merkbaar in enkele koloniale villa's, maar de meeste bezoekers komen om heel andere beweegredenen hiernaartoe. De hoogste berg van Vietnam, de Fransipan (3.143 m), en zijn mooie omgeving met o.a. de bergdorpen Ta Pinh, Ta Van en Lao Chai vormen de woonplaats van vele etnische minderheden zoals de Zwarte Hmong en de Rode Zao. Zij leven en wonen nog steeds volgens hun eigen gebruiken. De dagelijkse markt in Sapa trekt ook talrijke authentieke bergstammen aan. Een ware lust voor het oog!

Phan Thiet

Gelegen op 200 km van Saigon, aan de idyllische zandstranden van de Zuid-Chinese Zee. De strandhotels liggen op enkele kilometers van het stadje, aan het strand van Mui Ne. Daar bevinden zich ook enkele zeer goede restaurants en winkels. De lokale visspecialiteiten zijn een aanrader. De spectaculaire duinen in de nabije omgeving zijn ook zeker een bezoekje waard.

terug inhoud