Yosemite

Yosemite is een populair National Park in Californië in het zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika. Het park staat bekend om de adembenemend mooie natuur met indrukwekkende valleien, hoge bergen met prachtige uitzichten, oude bossen en enorme watervallen. Met meer dan 3.000 km2 is Yosemite één van de grotere Nationale Parken in Amerika, en met zo'n 3,5 miljoen bezoekers per jaar ook één van de drukstbezochte.
Als u van plan bent om Yosemite National Park te bezoeken, is het belangrijk om u van tevoren te oriënteren op uw bezoek. Vanwege de enorme grootte van het park en de vele verschillende locaties om te bezichtigen, bezoeken en bewandelen kunt u het beste vooraf uw reisplan voor dit Nationale Park opstellen. Op die manier kunt u genieten van de voor u meest interessante hoogtepunten van Yosemite en de andere delen bewaren voor uw volgende reis naar de Verenigde Staten.


   Hieronder kunt u eerst een korte historie lezen van dit Nationale Park en vervolgens meer lezen over de bereikbaarheid van Yosemite vanuit andere locaties in Californië. Ook kunt u meer lezen over het unieke shuttlebussysteem dat u in het park gratis naar vele attracties kan leiden.

Een korte historie van Yosemite

Het gebied dat nu Yosemite National Park vormt werd al vele duizenden jaren geleden bewoond door Amerikaanse indianen. Vanaf de mid-negentiende eeuw werden zij verdreven door blanke kolonisten, die ook begonnen met het verspreiden van verhalen over de prachtige natuur in Yosemite.
Gedurende de periode 1850-1890 werd het gebied zowel een toeristenattractie als een uitbuitingsgebied. Gedurende deze periode werden verschillende pogingen ondernomen om het gebied te beschermen, maar pas in 1890 slaagde men erin het gebied tot National Park uit te roepen. Dit gebeurde mede door de acties van naturalist John Muir, die bijna 20 jaar probeerde om mensen als Ralph Waldo Emerson over te halen zijn zaak te steunen.
In eerste instantie werd het park beheerd door het Amerikaanse leger. Aangezien elk jaar 100.000 schapen illegaal in Yosemite werden geleid om te grazen, was het aan het leger om dit te voorkomen. Zij hadden echter niet de autoriteit om de herders te arresteren, dus leidden ze de herders zonder hun schapen naar andere locaties enkele dagen verderop. Hierdoor was hun kudde kwetsbaar - en tegen het einde van de 19e eeuw waren de schapen geen probleem meer in Yosemite.
De problemen voor Yosemite waren echter nog niet voorbij. De burgemeester van San Francisco probeerde in de eerste jaren van de twintigste eeuw een dam te bouwen in Hetch Hetchy Valley omdat deze vallei voor de stad de beste mogelijkheid bood om een drinkwatervoorziening aan te leggen. Zijn aanvraag was in eerste instantie in 1903 afgewezen, maar in 1906 kreeg San Francisco, na de grote aardbeving, alsnog de rechten om een dam in de vallei aan te leggen.
Gedurende de volgende jaren volgde een publiek gevecht rondom Hetch Hetchy Valley, dat uiteindelijk in het nadeel van de conservationisten werd beslecht. In 1913 kreeg San Francisco toestemming om een dam in de vallei te bouwen en in 1923 werd deze vallei in Yosemite National Park onder water gezet.
In 1916 werd Yosemite overgedragen aan de National Park Service. Datzelfde jaar werden de eerste wegen door het park en en twee campings in het park gebouwd. Meer dan 600 auto's reden die zomer het park in via de Tioga Pass Road.
Sindsdien werden steeds meer wegen en andere gebouwen op het grondgebied van het Nationale Park gebouwd, wat er in 1989 toe leidde dat 89% van Yosemite extra beschermd werd als "wilderness area". Dit betekent dat er op dat gebied geen wegen of andere bebouwing toegestaan is.

    
Yosemite National Park ligt in het oosten van de Amerikaanse staat Californië. De ingang van het park ligt 96 km van Fresno, 112 km van Merced, 281 km van Sacramento, 280 km van San Jose en 293 km van San Francisco. Vanuit Los Angeles is Yosemite meer dan 500 km rijden.
Yosemite heeft vier belangrijke toegangswegen: Arch Rock Entrance, Big Oak Flat Entrance, South Entrance en Tioga Pass Entrance.

 • Arch Rock Entrance: deze toegang loopt van Merced in het westen over Highway 140 naar Yosemite. Als u van plan bent in de wintermaanden Yosemite te bezoeken, is dit uw beste optie.

 • Big Oak Flat Entrance: deze toegang loopt over Highway 120 ten westen van Yosemite en geeft toegang tot het noordelijke deel van het Nationale Park. Vanuit San Francisco is dit de makkelijkst te bereiken toegang.

 • South Entrance: de zuidelijke toegang loopt via Highway 41 en is de beste toegang als u vanuit het zuiden naar het noorden rijdt, bijvoorbeeld Fresno en Los Angeles.

 • Tioga Pass Entrance: de Tioga Pass toegang is de enige oostelijke toegang tot Yosemite National Park. De Tioga Pass Road wordt echter in de winter (vanaf november t/m eind mei of zelfs juni) afgesloten vanwege sneeuw. U kunt dan ook gedurende die maanden niet via de oostelijke route Yosemite inkomen.

Houdt u er rekening mee dat als u Yosemite in het winterseizoen bezoekt, dat u het risico loopt dat er afgesloten wegen en attracties zijn. In de winterperiode (vanaf midden oktober tot eind mei) valt er geregeld sneeuw in Yosemite National Park en worden meerdere wegen afgesloten, bijvoorbeeld de Tioga Road, de Glacier Point Road en de Mariposa Grove Road.

Mariposa Grove ( Giant Sequoias) – Yosemite

In Yosemite staan de hoogste levende bomen op aarde. Deze Giant Sequoias zijn te vinden in Mariposa Grove. Deze Giant Sequoias worden ook wel Sierra Redwoods genoemd. Dit vanwege de rode stam van deze bomen.
Alle bomen hebben een naam gekregen. De meest bekende bomen zijn:

 • Grizzly Giant: Deze boom is 2700 jaar oud en is waarschijnlijk de oudste levende sequoia ter wereld. De boom is 63,8 meter hoog. Grizzly Giant heeft aan de voet een doorsnede van 9,2 meter, op 38 meter hoogte is de doorsnede nog 4 meter. De boom staat op 1300 meter afstand van de parkeerplaats.

 • Fallen Monarch: Dit is een boom die 300 jaar geleden omgevallen is. Je kan nog goed zien dat de wortels niet diep genoeg waren om de boom bij stormwind voldoende steun te geven.

 • Wawona Tunnel Tree (ook wel de Fallen Tunnel Tree genoemd): In het jaar 1881 werd een tunnel door deze boom gehakt, die in eerste instantie werd gebruikt voor paard-met-wagen en later ook door auto's. Door de tunnel, en door het verkeer over het wortelstelsel, verzwakte de boom. In 1969 bezweek de boom dan ook onder het gewicht van de sneeuw op de takken. De boom ligt op 4 kilometer vanaf de parkeerplaats.


 • California Tunnel Tree: Ook dit is een boom waar een tunnel doorheen is gehakt, en waar paard-met-wagen gebruik van maakten. Deze boom is wel blijven staan, je kan er nu doorheen wandelen. Je vindt de California Tunnel Tree op 1200 meter van de parkeerplaats, in de buurt van Grizzly Giant.
  Een tunnel werd in 1885 uitgesneden in deze enorme boom om later in de Lower Grove een gelijkaardige attractie te voorzien gelijkaardig aan de grotere Wawona Tunnel Tree.
  In die dagen reden postkoetsen met bezoekers door dergelijke tunnels om de enorme omvang van deze reusachtige bomen aan te tonen.


 • Columbia Tree: dit is, met een hoogte van 88,3 meter, de hoogste boom in Mariposa Grove.


 • Faithful Couple: Deze boom heeft aan de voet een doorsnede van 12,2 meter, en is daarmee de dikste boom in dit gebied. Als je omhoog kijkt zie je dat het eigenlijk twee bomen zijn die in elkaar zijn gegroeid. Vanaf een hoogte van ongeveer 15 meter splitst Faithful Couple zich in tweeën.


  Slechts komt een occasionele grote Sequoia langs deze droge helling tussen de lagere en hogere bosjes voor. Ongeveer 1/2 mijl (0.8 km.) vormt omhoog de Grizzly Reus, op een niveaugebied met meer grondvochtigheid, is het Faithful Couple.. Hier zijn twee grote bomen samengesmolten bij hun basis maar boven duidelijk gescheiden gebleven. Aan de tegenovergestelde kant van weg twee kleinere bomen die het volgende „ Faithful Couple “ kunnen vormen van nu tot 500 jaar.
  Deze boom heeft aan de voet een doorsnede van 12,2 meter, en is daarmee de dikste boom in dit gebied. Als je omhoog kijkt zie je dat het eigenlijk twee bomen zijn die in elkaar zijn gegroeid. Vanaf een hoogte van ongeveer 15 meter splitst Faithful Couple zich in tweeën.

 • Telescope Tree: Deze boom leeft nog steeds, ondanks dat hij voor het grootste deel hol is. Je kan in de boom gaan staan en naar boven kijken, je ziet dan door de boom heen de lucht boven je.

De grootste boom is ongeveer 90 meter hoog. De Grizzly Giant heeft een van de grootste omtrekken ongeveer 28 meter en 9 meter doorsnede.
De oudste boom in Mariposa Grove is ongeveer 1900 - 2400 jaar oud. Van de omgevallen bomen worden de jaarringen bekeken om het klimaat tijdens het leven van de boom te achterhalen.
Zo werd duidelijk dat de bomen bosbranden nodig hebben om te overleven.
De Giant Sequoias werden door Galen Clark and Milton Mann ontdekt, die het bos de naam Mariposa Grove gaven. Vroeger werden spontane bosbranden uitgemaakt waardoor veel wildgroei van vegetatie de Giant Sequoias verstikten. Nieuwe jonge groei van deze Sierra Redwoods was er eigenlijk niet meer. In de jaren 80 werd een plan opgezet om gestructureerd stukken bos af te laten branden. De Giant Sequoias zijn nu met hun mooie rode stammen weer goed zichtbaar en nieuwe bomen groeien weer in het bos van Mariposa Grove.
Op een zonnige dag rijden we richting Wawona en nemen we de shuttlebus naar Mariposa Grove. Op de parkeerplaats aangekomen bekijken we welke route we door het bos zullen nemen om alle bekende bomen te zien.
Als eerste komen we de Fallen Monarch tegen. Deze Giant Sequoia is omgevallen en geeft een beeld van de omtrek van de wortels van deze bomen.
Vervolgens lopen we naar de Grizzly Giant en de California Tunnel Tree. De meeste toeristen lopen vanaf hier weer naar de parkeerplaats, maar wij besluiten nog even verder te lopen. De volgende beroemde boom is het Faithful Couple gevolgd door de Clothespin Tree. Vanaf hier lopen we naar het museum wat niet meer is dan een gebouwtje met wat posters. Omringt door oude Giant Sequoias is het uitzicht en de omgeving wel heel erg mooi! Vanaf het museum lopen we naar de Fallen Wawona Tunnel Tree en de Telescope Tree. De wandeling gaat terug via de Clothespin Tree en de Faithful Couple terug naar de parkeerplaats. Hier wachten we op de shuttelbus terug naar Wawona waar onze camper geparkeerd staat.
Als je wandelt in het bos van de Giant Sequoias, voel je je klein. De bomen worden niet saai of gewoon, ze blijven hoog, groot, gigantisch! Mocht je in Yosemite zijn, breng dan zeker een bezoekje aan de hoogste levende bomen op aarde, de Giant Sequoias in Mariposa Grove.

Glacier Point

Het mooiste uitkijkpunt in Yosemite National Park heet Glacier Point. Het ligt aan het einde van de 16 mijl lange Glacier Point Road. Dit is een zijweg van Wawona Road, de weg die van de zuidelijke ingang naar Yosemite Village loopt. De afslag ligt bij Chinquapin Junction. Tijdens de wintermaanden wordt de weg ter hoogte van Badger Pass (na 5 mijl) gesloten.
De afstand van Yosemite Valley naar Glacier Point is 30 mijl, de reistijd is ongeveer één uur. De afstand vanaf de zuidelijke ingang naar Glacier Point is 32 mijl, de reistijd bedraagt ook ongeveer één uur.
De weg van Chinquapin naar Glacier Point gaat parallel aan de Yosemite Valley Rim, en staat daarom garant voor spectaculaire uitzichten. Het is ook de toegangsweg naar het backcountry gebied van het zuidelijke gedeelte van het park, de weg wordt veel gebruikt door mensen die willen kamperen, wandelen, paardrijden of skiën.
Het eerste belangrijke viewpoint, ongeveer 2 mijl voorbij de afslag, heet El Portal View. Je kan vanaf hier de Merced River Canyon zien en, alleen bij helder weer, de Coast Ranges. Na 5 mijl bereik je Badger Pass Ski Area, waar de weg in de winter wordt afgesloten. Je kan dan met ski's verder naar Glacier Point.


  De bekendste rotsformaties in Yosemite Valley

 • Half Dome (2693 meter)

Deze gladde halve koepel is het meest markante herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots torent 1200 meter boven de bodem van de vallei uit, en kan worden gezien vanuit het oostelijke deel van de vallei, en vanaf Glacier Point. Ervaren hikers beschouwen het beklimmen van Half Dome als de ultieme Yosemite hike. Voor deze zeer zware tocht moet je ongeveer 12 uur uittrekken.
Om Half Dome te mogen beklimmen, moet je een permit hebben. Er worden maximaal 400 permits per dag uitgereikt. Permits kunnen alleen online besteld worden vanaf 4 maanden voor de gewenste datum.

 • El Capitan (2307 meter)

Deze grootste granieten monoliet ter wereld domineert het westelijke gedeelte van de vallei. De rots is erg populair bij ervaren klimmers. El Capitan ligt tegenover Bridalveil Fall, en je kan deze rots, die 900 meter boven de vallei uittorent, het best bekijken vanuit het uiterste westen van Yosemite Valley.

 • Cathedral Rock and Spires

Cathedral Rock (2023 meter) is een indrukwekkende rots aan de oostzijde van de vallei, tegenover El Capitan. De vorm ervan doet denken aan een Gothische kathedraal. Direct achter Cathedral Rock staan twee smalle, granieten kolommen, met een diameter van 60 tot 90 meter, dit zijn de Cathedral Spires (1863 meter). De indiaanse naam voor deze groep is Poosenachucka, dat betekent "grote geheime eikelbergplaats".


 • The Three Brothers (1885 meter)

Deze drie rotsen ten oosten van El Capitan heten Eagle Peak, Middle Brother en Lower Brother. Ze worden gezamelijk The Three Brothers genoemd, ter ere van de 3 zonen van Chief Tenaya. Hij was de leider van de indianenstam die in de jaren vijftig van de 19e eeuw door blanken uit Yosemite Valley werd verjaagd. Eagle Peak steekt ongeveer 1150 meter boven de bodem van de vallei uit, en is het hoogste punt aan de noordzijde. Je kan The Three Brothers het beste zien vanaf de Southside Drive naast de Merced River.

 • Sentinel Rock (2.145 meter)

Dit is de meest dominante rots aan de zuidzijde van de vallei. Sentinel Rock bestaat uit graniet, en heeft de vorm van een obelisk. Indianen noemden deze rots Loi-ya, dat betekent watermand.

 • Liberty Cap (2137 meter)

Dit is een prachtige "Dome", die 1402 meter boven de bodem van de vallei uitsteekt. De rots wordt ook wel Mahta of Mount Broderick genoemd. Naast Liberty Cap ligt de bekende Nevada Fall, de rots steekt zo'n 600 meter boven deze waterval uit.

terug inhoud