Sedona

Midden in het spectaculair mooie rotslandschap dat bekend staat onder de naam Red Rock Country ligt de stad Sedona. Oorspronkelijk was Sedona niet meer dan een eenvoudig boerendorp, maar tegenwoordig is het – met ruim 4 miljoen bezoekers per jaar – een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de staat Arizona. Die bezoekers komen niet alleen voor het natuurschoon, maar ook voor het ruime aanbod aan activiteiten (zoals jeeptours, ballonvluchten ed), de vele sfeervolle winkels en galerieën, en voor de spirituele krachten die aan sommige rotsen worden toegeschreven.
Sedona bevindt zich in een vallei die, qua hoogte, ongeveer halverwege het noordelijke gelegen Colorado Plateau en de zuidwestelijk gelegen Sonoran Desert ligt. De fameuze rode rotsen zijn gevormd in een rotslaag die bekend staat als de Schnebly Hill Formation. Deze rotssoort, die bestaat uit oranje- en roodgekleurd zandsteen, komt alleen maar in deze omgeving voor. Dankzij de vruchtbare bodem en de aanwezigheid van voldoende water groeien hier veel bomen, cactussen en andere planten. Het vele groen vormt een erg mooi contrast met de rode rotsen en de vaak helder blauwe hemel.
Het klimaat is hier erg mild. Tijdens de winter is er kans op sneeuw en lichte nachtvorst, overdag wordt het gemiddeld ongeveer 10° tot 15° Celcius. Het is dan vaak helder en zonnig. Tijdens de zomer kan het behoorlijk warm worden, soms wel meer dan 35° Celcius. Je hebt dan ook kans op korte, maar heftige onweersbuien.
Er zijn vijf belangrijke gebieden. In de eerste plaats is dat de stad zelf, verder onderscheiden we de Cathedral Rock Area (zuid), Munds Mountain (oost), Oak Creek Canyon (noord) en de Red Rock / Secret Mountain Area (noord-west).

De stad

In Sedona heb je talrijke winkels, restaurants en kunstgalerieën. Een van de mooiste winkelcentra is het geheel in Spaanse koloniestijl gebouwde Tlaquepaque commercial center, dit gebied is alleen voor voetgangers toegankelijk. Een andere bijzondere plek in de stad zelf is The Chapel of the Holy Cross. Deze moderne kapel, die qua bouwstijl in een van de rotsen is geïntegreerd, is open voor het publiek. Je kan hier door een grote glaswand achter het altaar naar de prachtige rotsomgeving kijken. Een veel bezocht uitkijkpunt in de stad zelf ligt aan de Airport Road; vanaf een zeer druk bezochte parkeerplaats (er is vaak geen plaats!) kan je naar een heuveltje lopen vanwaar je een panoramisch zicht hebt over het noordwestelijke deel van de stad. Deze plek is vooral mooi tijdens zonsondergang.

Cathedral Rock

Een van de meest bekende rotsen in Sedona heet Cathedral Rock. De rots is vooral erg mooi gezien vanaf een locatie die Red Rock Crossing heet, je ziet Cathedral Rock hier – tegen zonsondergang – prachtig in het water van Oak Creek weerspiegelen. Red Rock Crossing ligt in Crescent Moon Park, je moet voor dit park apart entreegeld betalen. Cathedral Rock is niet alleen een zeer fotogenieke plek, het is ook een zogenaamde vortex: de New Age beweging schrijft aan de rots spirituele krachten toe. Een paar mijl ten westen van Crescent Moon Park ligt Red Rock State Park. Dit kleine park, dat – dankzij het feit dat Oak Creek hier doorheen stroomt – bijzonder veel mooie vegetatie bevat, richt zich vooral op families met kinderen.

 

Munds Mountain

 

Ten oosten van Sedona ligt de ruige wilderness area Munds Mountain. In dit gebied liggen veel wandelpaden, waarvan de meeste niet geschikt zijn voor de gemiddelde toerist. Dit ligt deels aan de zwaarte van de trails, en deels aan de moeilijke bereikbaarheid van de trailheads. De noordzijde van Munds Mountain Wilderness Area wordt begrensd door de Schnebly Hill Road. Dit is een 12 mijl lange onverharde weg die aan de westzijde dicht bij het centrum van Sedona begint, en die aan de oostzijde uitkomt bij Interstate 17 (exit 320). Het hoogste punt ligt ongeveer 600 meter hoger dan de stad, de uitzichten tijdens deze rit zijn bijzonder mooi.
Om te voorkomen dat de wilderness area door grote groepen toeristen wordt bezocht, wordt het wegoppervlak van de Schnebly Hill Road maar nauwelijks onderhouden. Als je deze route wilt rijden heb je dan ook absoluut een auto met high clearance nodig: houd er rekening mee dat je op veel plaatsen maar stapvoets kunt rijden. Let op: de verzekering van een huurauto is op onverharde wegen niet geldig, eventuele schade wordt niet vergoed.

Oak Creek Canyon

 

Ten noorden van Sedona liggen twee druk bezochte plekken. Ten eerste is dat het Slide Rock State Park, waar ondiepe poelen en gladde rotsen een natuurlijke waterglijbaan vormen. Dit park is bijzonder leuk voor kinderen. De tweede publiekstrekker is de wandeling West Fork of Oak Creek Canyon. Ruim 10 mijl ten noorden van Sedona kan je parkeren op de grote Call of the Canyon parkeerplaats (de Red Rock Pass is hier niet geldig, je moet apart betalen). Vanaf de parkeerplaats loop je in slechts enkele minuten naar Oak Creek, het wandelpad volgt dit kreekje vervolgens gedurende enkele mijlen. Onderweg steek je het kreekje diverse keren over via in het water liggende takken en rotsen. Je loopt hier door een vrij brede canyon met uitbundige vegetatie. Na 3 mijl wordt de canyon smaller, de wandeling wordt vanaf dit punt moeilijker. De meeste toeristen gaan dan ook – als ze ongeveer 3 mijl de canyon zijn ingelopen – weer terug.

Red Rock - Secret Mountain

 

Net zoals Munds Mountain is dit een uitgestrekt wilderness gebied. Het is echter wel iets beter toegankelijk, er is hier dan ook een zeer ruime keuze aan wandelingen in allerlei lengtes en moeilijkheidsgraden. De belangrijkste toegangsweg is de onverharde Dry Creek Road, die enkele mijlen ten westen van het centrum van Sedona begint. Enkele van de meest populaire wandelingen in dit gebied zijn de Devils Bridge Trail (2 mijl), de Brins Mesa Trail (5 mijl), de Vultee Arch Trail (3,5 mijl), de Fay Canyon Trail (2,2 mijl) en de Boynton Canyon Trail (5 mijl).

terug inhoud