San Diego

San Diego is een stad aan de westkust van de Verenigde Staten. Zij ligt in San Diego County (Californië) aan de grens met Mexico. San Diego heeft 1,3 miljoen inwoners en is vooral bekend als industrieel en commercieel centrum. De stad is met Coronado verbonden via de 3407 meter lange San Diego-Coronado Bridge die in 1969 werd geopend.


San Diego heeft een zeer goede natuurlijke haven en is mede hierom een belangrijke uitvalsbasis voor de Amerikaanse marine aan de westkust. De stad is ook bekend om de ruimtevaartindustrie en de gerespecteerde Universiteit van Californië - San Diego (UCSD), die eigenlijk ten noorden van de stad San Diego in La Jolla ligt. Een andere openbare universiteit in San Diego is de San Diego State University (SDSU).
De gemeente San Diego grenst direct aan Mexico en de gemeente Tijuana, de op drie na grootste van Mexico met 1,3 miljoen inwoners. De stadscentra liggen 28 km uit elkaar. Er is een tramlijn van het centrum van San Diego naar de grensovergang, 's werelds drukste, in de buurt San Ysidro. Vandaar is het rond 1 km lopen naar het centrum Tijuana. De grensovergang op de snelweg is zeer breed - 30 rijstroken.
Door het zachte klimaat is San Diego een druk bezochte badplaats. Bekende trekpleisters zijn Sea World, de San Diego Zoo en Balboa Park.

Geschiedenis

San Diego is gesticht door Spaanse kolonisten onder leiding van Gaspar de Portolá in 1769. De katholieke missiepost San Diego de Alcalá dateert eveneens uit dat jaar. Tot 1846 behoorde de stad bij de Mexicaanse staat Baja California. In dat jaar brak de Mexicaans-Amerikaanse Oorlog uit en bezetten Amerikaanse troepen de stad na enkele schermutselingen met de Californio's, zoals de Slag bij San Pasqual. In het Verdrag van Cahuenga (1847) capituleerden de Californio's en bij de Vrede van Guadalupe Hidalgo (1848) werd het gebied rondom de San Diego Bay aan de Verenigde Staten toegewezen.

Hotel Del Coronado

Het Hotel del Coronado (ook bekend als The Del en Hotel Del) is een luxehotel aan het strand in Coronado, een stad nabij San Diego, in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië. Het hotel is een van de weinige resterende voorbeelden van een typisch Amerikaanse bouwstijl: houten Victoriaanse strandresorts. Het hotel is meer specifiek in laat-Victoriaanse Queen Anne-stijl opgetrokken. Hotel del Coronado is een van de oudste en grootste volledig houten bouwwerken in Californië. Sinds 1977 is het historische hotel erkend als National Historic Landmark.
Toen het Hotel del Coronado openging in 1888, was het 's wereld grootste resorthotel. Er verbleven veel presidenten, vorsten en beroemdheden. Er werden ook bekende films opgenomen, waaronder de komedie Some Like It Hot met Marilyn Monroe. Van de American Automobile Association kreeg Hotel del Coronado een viersterren-beoordeling.
In America's Favorite Architecture, een lijst van de meest populaire bouwwerken in de VS, staat Hotel del Coronado op de 18e plaats. Daarmee is het hotel het op één na meest geliefde bouwwerk in Californië, na de Golden Gate Bridge (op de 5e plaats). De stijl van het hotel diende overigens als inspiratie voor het Disney-hotel Grand Floridian Resort & Spa in Florida. Ook het Disneyland Hotel in Disneyland Paris en het gelijknamige hotel in Hong Kong Disneyland Resort bouwen voort op diezelfde Queen Anne-stijl.

Gaslamp kwartier

De naam zegt het al: het Gaslamp Quarter (officiële naam: National Historic District) is een wijk in downtown San Diego waar nog oude gaslantaarns langs de straat staan. Nou ja, gaslantaarns waarin dan wel een elektrische lamp is gedraaid. Maar dat doet aan de authenticiteit van het Gaslamp Quarter verrassenderwijs weinig af.
Ooit was dit oude stadsdeel een trekpleister voor passagierende zeelui. Het wemelde er van de kroegen, bordelen, bars en tatoeagesalons. De buurt was zeker aan het eind van de 19de eeuw bovendien bericht om de zware gokkers en oplichters die hier rondhingen. Maar dat is geschiedenis. Nu is het district veranderd in een gezellige wijk met modieuze winkeltjes, kunstgalerijen en gezellige eetgelegenheden. De oorspronkelijke, oude Victoriaanse huizen werken op vaardige wijze in oude luister en glorie hersteld.

Horton Plaza

U zult het er niet zo snel verwachten, maar in het Gaslamp Quarter (zie hierboven) ligt, ingesloten door First Aven ue, Broadway en G-Street, Horton Plaza, een van de spectaculairste en modernste winkelcentra van Californië. Als het al niet het spectaculairste en modernste is. Noem een fameuze Amerikaanse winkelketen of je vindt er wel een filiaal van in deze mall. Van Gap tot Banana Republic en van Macy’s tot Frederick’s of Hollywood. Er zijn vier grote warenhuizen, honderdvijftig winkels en een niet te tellen aantal restaurants.

Old Town

De officiële naam luidt ‘Old Town San Diego State Historical Park’, maar daar doen ze in Amerika niet aan. Dus is het gewoon ‘Old Town’, met zijn in Spaanse koloniale stijl opgetrokken huizen het oudste deel van San Diego. De gebouwen (met daarin zowel souvenirwinkeltjes als restaurants), dateren uit de periode 1820-1870 en omzomen een groot, intiem binnenplein, waar ooit hanen- en stierengevechten werden gehouden.
Aan de noordzijde van ‘Old Town’, ligt de Bazaar del Mundo en aan de noordwestzijde de ‘concurrent’ Plaza del Pasado. Rondom de Bazaar del Mundo – de populairste van de twee winkel- en restaurantcentra, en dus de drukste – is de laatste jaren nogal wat te doen geweest. De markt dreigde zelfs te verdwijnen toen de Staat de licentie van de eigenaresse van de Bazaar, Diane Powers, om wat voor reden dan ook wilde intrekken.
Houdt u van mariachi-muziek? Dan moet u helemaal hier zijn. Vooral ’s avonds, als duidelijk blijkt fat heel toeristisch toch ook heel gezellig kan zijn.
De nabijgelegen ‘Plaza del Pasado’/ Fiesta de Reyes is wat kleinschaliger. Om de hoek (4105 Taylor Street (hoek Juan Street) ligt een top Mexicaanse restaurant staat: ‘Casa Guadalajara’. Het is gebouwd in Hacienda-stijl, er is iedere avond live-entertainment, het warme decor wordt gevormd door de ‘Old Town’ en het is er niet te gek duur.

Dat Casa Guadalajara al jaren achtereen door de California Restaurant Association wordt uitgeroepen tot het beste Mexicaanse restaurant van San Diego zal niemand, die hier ooit gegeten heeft, verbazen.

Guest Favorites
Grilled Fish Tacos- Tender chunks of white fish in our homemade corn tortillas, garnished with shredded cabbage and our special sauce, served with black beans and salsa fresca. $10.25
Burrito Carne Asada - A giant handmade flour tortillas stuffed with carne asada and pico de gallo, topped with salsa roja, and served with refried beans, pico de gallo and guacamole. $12.50
Carne Asada Tampiquena - A generous portion of Carne Asada, topped with grilled onions and mild green California chilies, served with a cheese enchilada, guacamole, rice and beans. $13.95
Carnitas Michoacan- Seasoned pork served with hot handmade tortillas, guacamole, pico de gallo salsa and beans. $12.75
Enchilada Suizas- Enchiladas prepared with seasoned shredded chicken and green chilies, topped with salsa verde, cheese and sour cream and served with rice and beans. $10.95


Harbor Drive

De Embarcadero (Spaans voor wharf) langs Harbor Drive heeft betrekking op het gebied van de Star of India tot Seaport dorp. We starten onze wandeling langs de schilderachtige haven van San Diego en van de Embarcadero Marina Park, welke grenst aan Seaport dorp en het San Diego Convention Center, het Maritiem Museum ster van India, het oudste actieve zeilschip in de wereld en de trots van San Diego Bay.
Embarcadero Marina Park is niet alleen een geweldige plek, maar het biedt van San Diego's mooiste uitzichten. Onderweg passeer je Broadway Pier, waar de Coronado Ferry en Harbor Cruises vertrekken. Een beetje verder ligt aan Harbor Drive en Ash Street, de Star of India. Niet te missen , een wandeling op  het dek van dit schip - en San Diego rijke maritieme erfgoed ontdekken. De andere schepen in de vloot Maritime Museum zijn ook zeker een bezoek waard.
Bezoekers kunnen nu genieten van de Midway-Museum, het langste dienende vliegdekschip in de geschiedenis van de US Navy. Zie flight deck, hangar deck and mess hall-net zoals ze waren toen dit historische schip in dienst was.

De USS Midway Museum is een maritiem museum gelegen in het centrum van San Diego Californië bij de Navy Pier. Het museum bestaat uit het vliegdekschip USS Midway.
De USS Midway was Amerika's langst dienende vliegdekschip van de 20e eeuw, van 1945 tot 1992. Ongeveer 200.000 zeilers dienden aan boord van dit schip, bekend om verschillende geslaagde Marine Luchtvaartmissies, alsook diverse humanitaire missies. Het was enige schip die de gehele lengte van de koude oorlog en daarbuiten heeft uitgediend. Het is nu in San Diego, de geboorteplaats van de Marine Luchtvaart en het originele huis van de school van de vechter TOPGUN aangemonsterd.
Midway werd op 7 juni 2004 als een museum geopend. Tegen 2012 overschreden ze een jaarlijks bezoek van 1 miljoen bezoekers, het grootste aantal van elke drijvend Marine Luchtvaartmuseum in de natie. Het museum bevat ook meer dan 700 evenementen per jaar, met inbegrip van meer dan 400 actieve-duty Marine pensioneringen, re-enlistments en veranderingen in de opdracht. Het museum is ook jaarlijks gastheer voor ongeveer 50.000 studenten op excursie en 5.000 jongeren in haar 's nachts programma.
De rondleiding bevat een self-guided audio tour, verteld door voormalige Midway zeilers naar meer dan 60 locaties, met inbegrip van slapen, kwartalen, machinekamer, kombuis, brug, brig, postkantoor, foc van piloten' kamers, officieren kwartalen, primaire flight control en "officieren land." Andere eigenschappen omvatten klim-aboard vliegtuigen en cockpits, video's, flight simulators en een verteld audio tour voor jongeren.
Het museum is naast privé-evenementen, een populaire media locatie geworden

overzicht inhoud