Page (Arizona)


Page is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Arizona bij het Glen Canyon National Recreation Area en het Powellmeer. Het valt bestuurlijk gezien onder Coconino County. De plaats bevindt zich vlak bij de grens van de staat Utah.

Geschiedenis

Page is ontstaan als een tijdelijke plaats voor de arbeiders van de Glen Canyon Dam. De dambouwers verhuisden vaak met hun hele gezin naar de nederzetting. Uiteindelijk ontstond zo een dorp. Dit dorp is inmiddels uitgegroeid tot een kleine plaats aan Lake Powell, die het vooral moet hebben van toerisme.

Glen Canyon Dam

 

De Glen Canyon Dam is een betonnen boogstuwdam op de Colorado-rivier in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona, nabij Page. De dam werd in de jaren 1950 voorgesteld als onderdeel van het Colorado River Storage Project van het Bureau of Reclamation, met name om water op te slaan en gemakkelijker te kunnen verdelen en om stroom te genereren. Eerst wou men een dam bouwen in het federaal beschermde Echo Park, een keuze die meteen werd aangevochten door organisaties zoals de Sierra Club. Uiteindelijk koos men voor een hoge dam in de zuidelijker gelegen Glen Canyon. De Glen Canyon Dam werd gebouwd tussen 1956 en 1966. Eenmaal voltooid, vulde Glen Canyon - het huidige Lake Powell - zich. In 1983 begaf de dam het bijna onder grote overstromingen. De dam, die het debiet van de Colorado stroomafwaarts reguleert en die ook het landschap en de ecologie stroomopwaarts sterk heeft veranderd, blijft bijzonder controversieel en is het onderwerp van een aantal literaire werken, waaronder The Monkey Wrench Gang van Edward Abbey.


De Glen Canyon Dam is 216 meter hoog (178 meter boven de rivier), 475 meter lang en 91 meter breed. De constructie bestaat uit acht Francisturbines van 155.500 pk (116.000 kilowatt). De totale capaciteit van de turbines bedraagt 1.296.000 kilowatt. Acht waterpijpen gaan via de dam over het water naar de turbines.
Net stroomafwaarts van de dam is een boogbrug, de Glen Canyon Dam Bridge, die de U.S. Route 89 over de canyon leidt. De Glen Canyon Dam-brug werd voltooid in 1964. Het doel van de brug was om de bouw van de dam te vergemakkelijken, maar tegenwoordig biedt het vooral een mooi uitzicht over de dam. Het is de op drie na hoogste brug in de Verenigde Staten en de op twee na hoogste boogbrug. Voordat deze brug en de Navajo Bridge gebouwd werden, was het 192 kilometer rijden naar de andere kant van de canyon.


Lake Powell

Het Powellmeer (Engels: Lake Powell) is een kunstmatig meer op de grens van de staten Arizona en Utah (het grootste deel ligt echter in Utah) dat wordt gevormd achter de Glen Canyon Dam, in de Colorado-rivier.


Rondom het meer ligt het park Glen Canyon National Recreation Area waar zich vele canyons en rotsschilderingen bevinden. Bezienswaardig zijn ook Antelope Canyon en Rainbow Bridge National Monument, een natuurlijke boog van meer dan 88 meter. Iets ten zuiden van het meer bevindt zich de Horseshoe Bend van de Colorado.

terug inhoud