Tamezret

Tamezret of Tamazrat is een Berbers Tunesisch dorp in het zuidoosten van het land, ongeveer tien kilometer van Matmata en veertig kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad van het gouvernement Gabès waarvan het afhankelijk is.
In dit dorp werd in de 19 de eeuw nog zuiver Berbers gesproken. De stenen huizen liggen rond de Marabout Sidi Haj Yusef.
Tamezret is gebouwd op een heuvel met als hoogtepunt 460 meter boven zeeniveau, bovenaan bekroond door een moskee en een café. Gelegen aan de nationale weg 20 die Matmata met Douz verbindt, is het erg populair bij toeristische circuits in de Sahara. Er wonen permanent 500 mensen, dit aantal kan in de zomer en tijdens schoolvakanties met tien vermenigvuldigd worden.

Economie

De economie van Tamezret is vanwege haar situatie gebaseerd op toerisme , maar ook op landbouw en het fokken van geiten. De geldoverdrachten van de Tamezret diaspora hebben het culturele erfgoed helpen beschermen door traditionele huizen te renoveren.

Taal

Als Matmata en Tamezret beide Berbers zijn, verwelkomt alleen het dorp Tamezret nog Berber sprekende inwoners. De bevolking van Tamazret onderging een sterke emigratie naar de hoofdstad, Tunis en naar het buitenland. Onder de mensen die van Tamezret afkomstig waren, waren velen in staat zich te verzetten tegen taalkundige assimilatie en toch Berbers te spreken binnen hun familie; anderen zijn gedwongen te assimileren, maar onderhouden banden met hun voorouderlijk dorp. Er is een website gemaakt die is gewijd aan het Berberse dialect van Tamezret.

Festiviteiten

Tamezret organiseert een jaarlijks cultureel evenement in de zomer, wanneer de diaspora terugkeert om weer contact te maken met het land van herkomst. Dit is het Tamezret-festival, waarvan de 24e editie plaatsvindt van 11 tot 14 augustus 2016 .
Daarnaast heeft het dorp de multi-millennial traditie nieuw leven ingeblazen om het Berberse Nieuwjaar, Yennayer , te vieren . In januari 2017 vieren de dorpelingen het jaar 2967, dat ook wordt gekenmerkt door officiële erkenning.

Erfgoed

In het dorp is een Amazigh-museum gevestigd: het Monji Bouras-museum presenteert Berbertradities en de geschiedenis van Tamezret. Aan de andere kant zorgt de Tamezret Heritage Protection Association voor de bescherming van haar erfgoed.
De 10 januari 2020 , stelt de Tunesische regering het dorp voor een toekomstige indeling op de lijst van het werelderfgoed van UNESCO.

Ambachten

Tamezret staat bekend om zijn traditionele wollen weefsels, met name de traditionele bakhnoug geweven op verticale weefgetouwen, vervolgens gekleurd en geborduurd . De bakhnoug is een lange Berber- sjaal van donkere wol versierd met lichtere patronen. Al het weven gebeurt door zeer fijne "wit op wit" patronen te weven. Aan het einde van het weven wordt het stuk ondergedompeld in een verfbad. De witte wol neemt het pigment dat tegengesteld is aan de draad die voor de patronen wordt gebruikt, waardoor lichte patronen op een donkere achtergrond zichtbaar worden. Deze volledig handmatige techniek vereist enkele maanden werk voor een enkel onderdeel.

Een andere methode maakt gebruik van een techniek die lijkt op batik , waarbij opeenvolgende verfbaden worden toegepast op het weven terwijl bepaalde delen worden beschermd, wat patronen van verschillende kleuren oplevert. Deze worden vervolgens geborduurd met felgekleurde patronen, traditioneel door mannen.
Vroeger vrouwelijke kleding en een belangrijk onderdeel van de uitzet van de bruid , is het gebruik van bakhnoug zeldzaam geworden en geëvolueerd. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in interieurdecoratie.
De techniek en de symboliek van de bakhnoug worden tentoongesteld in het Tamezret-museum. Zeldzame weefsters vervaardigen deze werken nog steeds op bestelling, voor het National Office of Handicrafts en voor particulieren. Vergelijkbare modellen zijn te vinden in het British Museum in Londen .

Terug inhoud