Sousse

Sousse of Soussa is een stad in het oosten van Tunesië, aan de Middellandse Zee. Het is de hoofdstad van het gelijknamige gouvernement. De stad ligt ongeveer 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tunis. Sousse telde 173.047 inwoners bij de volkstelling van 2004 (tegen 83.509 bij die van 1984). Bij de laatste volkstelling van 2014 steeg dit aantal nog meer naar 271.428 inwoners. Dat aantal ligt echter veel hoger als de verschillende voorsteden worden meegeteld.
In de 11de eeuw v.Chr. werd de stad door Feniciërs gesticht, en kreeg het de naam Hadrumetum. In latere eeuwen werd de stad bekend onder diverse andere namen, zoals Hunerikopolis en Justinianopolis. Bij de grote Arabische veroveringen van de 7de eeuw  n.Chr. kreeg de stad de naam Soussa, wat wordt uitgesproken als Soessa.

Toerisme

De plaats is zeer in trek bij toeristen. Veel vakantieaanbiedingen van reisbureaus in bijvoorbeeld Nederland voorzien in een verblijf in deze badplaats. De stad heeft zowel een modern gedeelte, als een oude stad, de medina.
Sousse is de laatste jaren ook steeds populairder geworden voor jongeren uit Europa. Jongeren genieten hier van het uitgaansleven, het strand, de drukke boulevard en de vele bezienswaardigheden die de stad biedt.
Toeristische plaatsen die dicht in de buurt van Sousse liggen, zijn Hammam Sousse en Port El Kantaoui. Het hele kustgebied tussen Sousse en Port El Kantaoui is toeristisch, met veel hotels en mooie stranden. Populaire bezienswaardigheden in Sousse zijn Medinat Alzahara, Medina, Bora Bora, Musee Dar Essid en de catacomben van Sousse. (
Een deel van de artefacten uit de catacomben is ondergebracht in het Archeologisch Museum van Sousse. Het Archeologisch Museum van Sousse  Frans: Musée archéologique de Sousse) is een archeologisch museum, gehuisvest in de kasba van de UNESCO-beschermde medina van Sousse, dat bekend staat voor zijn mozaïeken. Het werd opgericht in 1897 en heropende in 2012 na verbouwingen.
Ook staat de stad bekend om de omringende olijfboomgaarden, de rijke historie en de vele bazaars die te bezoeken zijn.

De Medina

De Medina van Sousse ligt in het hart van Sousse. De oude stad is volledig ommuurd. Deze stadsmuur dateert uit de negende eeuw en is, zeker gezien de ouderdom, heel goed bewaard gebleven. Je wandelt de oude stad binnen via de Place Farhat Hached of de Place des Martyrs.
In de Medina vind je een bolwerk van soukhs waarbij ieder straatje gespecialiseerd is in bepaald producten of waren. Je vindt ondermeer in de Rue Souk El Caïd verkopers van kledij, zilversmeden, handelaars in stoffen, leder en tapijten, aardewerkwinkeltjes, allerhande souvenirshops, ateliers ... Hou er wel rekening mee dat bepaalde verkopers of loopjongens wel erg ver gaan om je naar hun winkeltjes te leiden. De aandacht in de Medina wordt evenwel getrokken door de ribat, de kasbah en de Grote Moskee.

 

Nieuwe stad

Naast de Medina beschikt Sousse ook over een nieuw stadsgedeelte. Dit deel van Sousse bestaat uit grote boulevards waar je tal van cafeetjes, restaurants en winkels vindt. Ten noorden van de oude stad loopt een lange en brede strandstrook waar heel wat hotels ingeplant zijn.
Het lang uitgestrekte strand van Sousse loopt ongeveer tien kilometer noordwaarts verder tot aan Port El Kantaoui. Deze plaats kent een prachtige jachthaven en is bijzonder populair bij toeristen. Er zijn hier dan ook heel wat hotels, appartementen en bungalows waar toeristen een aangename vakantie kunnen doorbrengen.

De Catacomben

De catacomben van Sousse zijn christelijke catacomben in de Tunesische stad Sousse, die dateren uit de eerste eeuw na Christus. Ze werden tot in de vierde eeuw gebruikt als clandestiene begraaf- en ontmoetingsplaats voor christenen. Het vijf kilometer lange gangenstelsel bevat zo'n vijftienduizend graven. De catacomben van Sousse liggen ten westen van de Medina. Het ondergrondse labyrint is opgedeeld in verschillende secties waar duizenden christelijke graven zijn ondergebracht. Het grafcomplex is enkel met een gids te bezichtigen.

De grote moskee

De Grote Moskee ligt in de Medina dichtbij de ingang aan de Place des Martyrs. Je vindt deze moskee op wandelafstand van de ribat. Het religieuze bouwwerk dateert uit het midden van de negende eeuw gebouwd in 851 door een emir van de Aghlabieden. De dikke buitenmuren en de twee hoektorens verwijzen naar de dubbele functie van dit bouwwerk.
Zo was de Grote Moskee niet enkel een gebedshuis, het deed ook dienst als een versterkte vesting om de haven te verdedigen. De koepels op de hoektorens werden pas later toegevoegd en dienden oorspronkelijk als uitkijktorentjes op de nabije haven. Via een trap in de binnenplaats kan je genieten van het uitzicht over de Medina vanuit een hoektoren. Rondom de binnenplaats staan hoefijzervormige bogen waarboven aan én zijde een gestileerde Koraninscriptie is uitgesneden.
Aan de kant van de zuilengalerij is de ingang tot de moskee met erboven de ronde minaret. De gebedsplaats is enkel toegankelijk voor moslims. De binnenplaats kan bezocht worden mits het dragen van aangepaste kledij.

De Kasbah

De Kasbah ligt zich in het zuidwesten van de Medina. Deze versterkte burcht bevindt zich op het hoogste punt van de Medina en werd tegen de stadsmuren die de Medina omringen, opgebouwd. Dit imposante bouwwerk meet 200 bij 75 meter en dateert net zoals de stadsmuren uit de negende eeuw. Je herkent de Kasbah vast wel aan de grote vuurtoren.
In de Kasbah is een interessant museum ondergebracht. Je kan hier een uitgebreide collectie mozaïeken bewonderen die tentoongesteld zijn in elf themazalen rond de binnenplaats.


Het Archeologisch Museum van Sousse, met in zijn collectie archeologische vondsten uit de Fenicische, Romeinse, vroegchristelijke en islamitische tijd, staat bekend om zijn uitgebreide verzameling aan mozaïeken.

Het Ribat

Het Ribat bevindt zich op wandelafstand van de Grote Moskee in de buurt van de haven. Het ribat was tegelijk klooster en fort. Dit versterkt klooster stamt uit de 8ste eeuw en werd gebouwd op de plaats waar eerder verschillende tempels en kerken stonden. Net zoals de Grote Moskee moest ook dit bouwwerk de stad en de haven tegen invallen helpen beschermen.
Het ribat van Sousse is het oudste in Tunesië, ook Monastir bezit een ribat. Beide zijn islamitische gebouwen uit de 8ste eeuw met als doel de moslims te beschermen tegen invallen. Bedenk dat de islam toen nog maar enkele tientallen jaren oud was en het hier ging om vroeg moslims.
Bovenaan de 2 m dikke muren zijn kantelen aangebracht en een nador (wachttoren) met een hoogte van 26 m. Deze toren kan (moeizaam) beklommen worden maar biedt een prachtig uitzicht.
Aan het binnenhof, achter de zuilengalerijen, waren de vroegere voorraadkamers, wapenopslagplaatsen en stallen. Bovendien waren er hier ook de cellen van de monniken die tegelijk soldaten waren: het waren Hurabitum of vechtmonniken.
De kust van Sousse was vroeger trouwens bezaaid met dergelijke Ribats. Tegenwoordig hebben hotels echter hun plaats ingenomen.
Op de hoge en dikke buitenmuren (ongeveer 2 m breed) werden kantelen aangebracht. Je kan haast niet naast de hoge ronde wachttoren kijken die op de hoek van dit klooster-fort rust. Deze toren meet ruim 25 meter en kan beklommen worden. Eens boven de nador kan je genieten van een prachtig uitzicht over de (oude) stad.
Het Ribat werd op de Werelderfgoedlijst van Unesco opgenomen.

De Soeks

In het midden van de medina bevindt zich het centrum van de soeks met de mooie overdekte Soucq El Caid. Deze straat en de kleine zijstraatjes zijn hoofdzakelijk gericht op souvenirs voor het toerisme. Het aanbod is een allegaartje van artikelen die alleen één zaak gemeen hebben: het is te duur in Sousse.
Toch zijn er de zijstraatjes best leuke ateliers die specifieke ambachtelijke producten verkopen: mozaïeken, Berberse juwelen in zilver, Tunesische kledij, enz…. Op een paar plaatsen zie je ook de witte bruidsmandjes: bij een huwelijk wordt hierin snoep gedaan voor het jonge volkje dat aanwezig is op het feest.
In de straten aan de rand van de medina zijn er ook gewone winkels met modieuze artikelen: schoenwinkels, kledingzaken en lederwaren.

 

terug inhoud