Gabès

Is een pittoresk dorp, met haar zee-oase, die zich langs de zee uitstrekt.
Gabès bezit de enige aan zee gelegen grote oase met een indrukwekkende palmerie van meer dan 3.000.000 palmbomen. Ook hier kun je met een calèche doorheen de oase een mooie tocht maken.

De lokale ambachtelijke specialiteit van Gabès is het mandenvlechten; in de medina kun je er echt niet naast kijken.

Hier is een ook een lokale kruidenmarkt. Mooi om alle waar te zien in manden en opgemaakt als grote kegels. Er is veel henna te koop, dat hier voor van alles gebruikt wordt. Net als etherische oliën en sjisja's (waterpijpen).

 

 

Gabès, door de Romeinen Tacapea genoemd, kwam in de 7de eeuw weer tot leven met de komst van Boulbaba Al Ansari, de metgezel van de profeet.
(Hij droeg altijd 3 baardharen van de profeet in zijn kleren genaaid, bij zich). Deze Poort naar het zuiden was in de middeleeuwen het eindstation voor de grote karavanen uit Afrika.
Gabès is een stad in het oosten van Tunesië aan de golf van Gabès. Gabès is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Gabès en heeft meer dan 152.921 inwoners. Daarmee is het in termen van inwoners de zesde stad van het land.

Geschiedenis

Gabès behoorde vroeger tot Carthago. Na de Tweede Punische Oorlog in de 2de eeuw voor Christus kwam de stad onder Romeins bewind. Het kreeg toen de naam Tacape.
In de 7de eeuw kwam Gabès onder moslimbewind en brak er een totaal nieuwe periode aan voor de stad. Sidi Abou Loobaba vestigde zich in Gabès.
In 1881 trad Gabès toe tot het Franse protectoraat, hetgeen veel stadsbewoners ervoeren als een bezetting. De meesten immigreerden naar de hoofdstad Tunis of naar Djerba en een kleine groep naar Frankrijk of Israël.
In 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog, kregen de Duitsers het voor het zeggen in de stad. Die veranderde in 1943, toen met behulp van de Britten Gabès weer in Franse handen kwam. De oorlog zorgde echter voor veel schade aan de infrastructuur. Aan het eind van de oorlog (1945) werd begonnen de stad te herbouwen.
Uiteindelijk kwam Gabès in 1956 onder bewind van de Tunesiërs.

terug inhoud