Essaouira

Essaouira was ooit het Berbers Amogdul ("de goed beschermde"), later in het Portugees Mogdura, in het Spaans Mogadur en in het Frans Mogador. Tegenwoordig staat het weer bekend onder haar Arabische naam.
Essaouira was in handen van de Carthagenen en Feniciërs tot de 5e eeuw voor Christus om vervolgens in handen van de Romeinen te vallen. Het Marokaanse gedeelte van het Romeinse rijk stond bekend als de provincie Mauritania Tingitana met als hoofdstad Volúbilis. In deze periode stond Essaouira voornamelijk bekend voor de productie van paars pigment.
Kort voor de val van het Romeinse rijk wordt de provincie in het jaar 429 bezet door de Vandalen. Generaal Bizantino Belisario verslaat de Vandalen in het jaar 533 en het Byzantijnse rijk wordt een belangrijke kracht in een groot gedeelte van het land.
Van de 7e tot de 10e eeuw wordt het omringende land van Essaouira bewoond door Berbers die vechten voor hun onafhankelijkheid van de Omeya Arab dynastie die over het Iberische gedeelte van het koninkrijk heersen. Tijdens de 11e eeuw komt Jusuf ben Tasfin aan de macht en sticht de stad Marrakech.
Op zoek naar verre oorden nemen de Portugesen, Vanguardisten en andere avonturiers tijdens de 15e eeuw de Marokaanse kusten in. Het Afrikaanse land wordt heroverd. Eerst Essaouira en vervolgens volgen Sebta (Ceuta), Agadir (Santa Cruz of CAP of Gué), Melilla, Asilah, Larache, Casablanca en El-Jadida. Het zijn de Portugesen die de eerste fortificaties bouwen, zoals het beroemde Scala dat nog steeds staat.
In 1578 lijden het Portugese en Spaanse leger een nederlaag (de driekoningen strijd) waarbij de mytische koning Sebastián I sterft. Het land is weer in Arabische handen, onder leiding van de Alauí dynastie.
Sultan alauí Sidi Mohammed Abdallah, renoveert de gehele stad Essaouira in 1764. Zijn naam is nog steeds verbonden aan het museum voor Marokaanse kunst, dat een interessante verzameling van wapens, tapijten en dergelijke. De 18e eeuw is Essaouira's gouden eeuw, voornamelijk dankzij de handel met Europa. Essaouira werd een van de vornaamste handelcentra van Marokko en de belangrijkste vishaven voor Timbuktu.
Dit was een tijdperk dat gekenmerkt werd door een harmonieuze coexistentie tussen verschillende groepen waaronder: Berbers, Joden, Arabieren, Portugesen, etc... Mogador werd vervolgens het voornaamste contactpunt tussen Afrika en de rest van de wereld.
Terwijl later de rol van deze Atlantische stad afneemt, neemt de industriële en marine ontwikkeling van de haven van Casablanca toe.
Het eind van de 20e eeuw brengt een verrassende herleving van Essaouira. Voornamelijk door de komst van beroemde avonturiers, popsterren en artiesten, allen op zoek naar inspiratie...

Essaouira is een kuststad in het westen van Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Safi en Casablanca. De stad werd gesticht in 1760 door Sultan Mohammed ibn-Abdullah. In 1844 bombardeerden de Fransen de stad om Marokko te dwingen te stoppen Abd Al-Kadir te steunen, leider van een Algerijnse verzetsbeweging.
Tegenwoordig is Essaouira vooral bekend als toeristische trekpleister, niet alleen voor de westerse toeristen maar ook voor de Marokkanen zelf. Essaouira is meer in trek is bij de Marokkanen (en bij veel reizigers!) dan bijvoorbeeld Agadir is omdat het veel authentieker aandoet en niet volgebouwd is met grote resorts. Ook is het een geliefd oord voor windsurfers, het kan enorm hard waaien. De medina van Essaouira (vroeger "Mogador") is UNESCO Werelderfgoed. Jaarlijks in juni vindt er een Gnawa- en wereldmuziek-festival plaats.
Essaouira heeft veel goede gezellige eettentjes, van crêperie tot Italiaan en van lokale eettentjes tot de Marokkaanse fastfood zoals kebabs. In de hoofdstraat van Essaouira zitten twee eettentjes naast elkaar, het leuke aan deze tentjes is dat ze om iedere voorbijganger strijden om deze de zaak binnen te krijgen. Mocht je eens wat willen snacken bekijk het tafereel dan zeker eens. Bij verschillende restaurants, zoals het Italiaanse eettentje kun je naast pizza’s en pasta’s ook alcoholische dranken krijgen. Dit is vrij bijzonder in een Islamitisch land. Dus mocht je zin hebben in een biertje dan is dit de place to be. Vraag er echter niet te opzichtig om, het is allemaal niet legaal dus discretie is op z'n plaats.
Soms zul je een wat vreemde geur ruiken in Essaouira (net als in andere steden overigens), dit is waarschijnlijk een urinegeur. Veel van de buitenmuren van de stad worden zo af en toe gebruikt als openbaar toilet. Zelfs de muren om het grote plein.

Op het strand in Essaouira zul je bijna geen mensen in bikini of badpak vinden. Mannen lopen wel massaal in een zwembroek met ontbloot bovenlijf rond, en kinderen kunnen ook nog in badkleding, maar vrouwen niet. Dus zit het strand vol met vrouwen die van top tot teen bedekt zijn, zelfs als ze de zee in gaan. Als toerist voel je je dus niet helemaal op je gemak om er in je bikini op je handdoekje naast te gaan liggen. Een optie zijn de ligstoelen met parasol achteraan op het strand, die je voor 25 dirham
(2,50 euro) per dag kunt huren. Hier liggen vooral westerse toeristen die allemaal in badkleding liggen. Voelt een stuk prettiger en je stoot niemand tegen het hoofd, de Marokkanen zelf zitten vooral op een handdoekje op het strand. Extra pluspunt is dat je op zo'n strandstoel niet compleet gezandstraald wordt, het waait erg hard op het strand en op je handdoek zit je binnen no time helemaal onder het zand.
Op het stuk strand dat het dichtst bij het stadje ligt zul je een hoop sportactiviteiten vinden, zoals voetbal of een schoolklas die gymles krijgt.Er is een kleine vissershaven, waar men lijdt onder de concurrentie van de havens van Agadir en Safi. Toch wordt er een aanzienlijke hoeveelheid vis gevangen, vooral sardientjes. Het is erg leuk om hier rond zonsondergang een kijkje te nemen. Veel lokale mensen kopen de zojuist gevangen vissen en de vissers zijn druk bezig hun netten weer gereed te maken voor de volgende dag. Zeker met de ondergaande zon een erg mooi plaatje.

Wij vonden Essaouira de moeite waard om een paar dagen te verblijven. De sfeer is er prettig en het is een goede plek wat langer te blijven om bijvoorbeeld je was te doen Je krijgt deze op dezelfde dag terug als je deze op tijd inlevert. De was wordt in Essaouira per kilo afgerekend en de "laverie" is te vinden in de Ville Nouvelle op de Ave Al-Aqaba (een grote hoofdstraat). Let op de naam van de wasserette is iets anders dan in de Loney Planet staat en vrij onopvallend gesitueerd.

De Medina (en dan vooral de wat afgelegen stukken) kunnen het best laat in de avond vermeden worden. De drukkere straten zijn geen enkel probleem en kan iedere shopaholic zich tegoed doen aan alle Marokkaanse spullen die verkocht worden.

overzicht inhoud