Ubud

Ubud is een plaats in het centrum van het eiland Bali, Indonesië en wordt beschouwd als cultureel centrum van het eiland. Ubud heeft een bevolking van ongeveer 8000 mensen. De naam is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent.
In het begin was Ubud slechts een klein landschap gecentreerd rond Campuhan. Thans zijn vele omliggende dorpen aan Ubud vastgegroeid. Tezamen met deze dorpen (waaronder Peliatan) heeft de agglomeratie een oppervlakte van ca. 40 km2 en niet minder dan ca. 60.000 inwoners, een soort halfverstedelijkt dicht bevolkt platteland.
Het toerisme in Ubud ontwikkelde zich in 1930 onder de vorst Tjokorde Gede Agung Sukawati (1910-1978) die Ubud's eerste hotel startte. In 1936 begon hij met met A.A. Sobrat, Gusti Nyoman Lempad, Walter Spies en Rudolf Bonnet de Pita Maha schildersorganisatie. Ze maakten van Ubud het 'cultureel hart van Bali'. Waar Ubud vroeger vooral bezocht werd door backpackers, is het nu populair bij literici, kunstverzamelaars en connoisseurs.
Ubud staat bekend om de traditionele hindoe-cultuur.
De hoofdstraat van Ubud is de Jalan Raya Ubud met vele winkels (vooral kunst), cafés, restaurants, hotels en het Puri Saren Agung paleis. Laatsgenoemde is een grote trekpleister voor toeristen met optredens van diverse Balinese dansgroepen. Ook de markt (pasar) is altijd druk.

Wat kunt u doen in Ubud

Ubud is ook een mooi vertrekpunt om het middengedeelte van Bali te verkennen. U kunt in de omringende rivieren raften, excursies naar bijvoorbeeld Tanah-Lot, de tempel Pura Taman Ayun bij Mengwi, de Pura Luhur Batukau waar je nog het woud kan horen zo stil is het hier, de dorpjes Mas (houtsnijkunst)en Celuk met zijn zilverwerk. Ook de hoofdstad Den Passar bezit veel kunst en cultuurplaatsen die u vanuit Ubud kunt bezoeken

Naast de prachtige wandelingen die u kan doen door de rijstvelden in de omgeving van Ubud is dit dorp ook bekend om de vele artistieke tradities. De meeste winkels en ook kunstgaleries zijn tot rond 21.00 uur open. U kunt er naar hartenlust in rond kijken. Vergeet ook niet de vele kunstgaleries in de omringende dorpen niet. Er is veel massagoed maar als u goed kijkt zijn er prachtige kunststukken te bewonderen en te koop. U kunt uw hart ophalen door, onder begeleiding van een kunstenaar, zelf uw eigen sierraden te maken of uw eigen schilderij te schilderen. Er zijn vele technieken te leren
Na een dag vol actie is het zalig om s'-avonds in de koelte in de uitnodigende cafés en restaurants na te genieten. In de hoofdstraat is keuze in overvloed. Ga ook eens naar de uitvoeringen van de diverse dansgroepen of Gamelanorkesten, die werkelijk prachtige muziek ten gehore geeft

Aan de rand van Ubud ligt Monkey Forest, waar brutale aapjes worden gevoerd. Een aanrader is ook een prachtige wandeltocht door de groene sawa’s rondom Ubud. Bezoek daarbij de oude tempel Goa Gajah enkele kilometers verderop, of één van de omliggende dorpen met hun eigen handwerkspecialiteiten: batik, houtsnijwerk, schilderijen en zilversmeedwerk. Souvenirs kun je in en rond Ubud te kust en te keur vinden.

De belangrijkste straat in Ubud is Monkey Forest Road. Aan het einde van deze lange straat kom je bij het Monkey Forest reservaat. Hier zitten in de bossen vele makaken die je van dichtbij kan bewonderen. Erg grappige beestjes die wel weten dat er bij de toeristen wat te halen valt, maar niet agressief zijn zoals bavianen. Verder in het bos uiteraard een paar tempels. Om daar binnen te gaan moet je een sarong en een zogenaamde tempelsjaal om je middel dragen. Dit staat duidelijk aangegeven en we ergeren ons er dus aan dat sommige toeristen (die van het strand-type) dit negeren.

Erg leuk, een show van Legong danseressen meemaken en een lokale ceremonie voor de verering van de bomen. Legong is de meest gracieuze dans van alle Balinese dansen. De vrouwen waren erg mooi gekleed en maakten erg sierlijke bewegingen met handen en lichaam. Mooi gezicht!
De Balinezen (die Hindu zijn), hebben erg veel ceremonies waar ze verschillende goden, bomen, manen etc. vereren. De full-moon ceremony is een belangrijke ceremonie waar men vooral mee doet uit eigenbelang (krom gezegd). Door de maan en de goden te vereren zal de business of het leven de komende maand beter gaan. De ceremonie die ik mee maakte was dus ter verering van de bomen, omdat mensen zoveel aan bomen te danken hebben. Bij een ceremonie wordt er niks geofferd (dood gemaakt), maar geeft men allerlei lekkernijen die na de ceremonie met familie en vrienden opgegeten worden. Ook wordt er veelvuldig met heilig water gestrooid en krijgt men rijstkorrels op het voorhoofd na het bidden. Heel anders dan wij ons geloof beleven, als we dit al doen...! Dat viel me wel op, de mensen hier zijn erg fanatiek in hun geloof.

 

In de omgeving van Ubud bevinden zich prachtige rijstvelden.

Bekend is het museum Puri Lukisan, bestaande uit 3 gebouwen met moderne en traditionale Balinese kunst. Ook bekend is het Apenwoud (Monkey-forest) met de beroemde Apengrot, een oud hindoestaans tempelcomplex dat tegenwoordig wordt bewoond door een grote kolonie van meer dan 200 makaak-apen.

museum Puri Lukisan

Het Museum Puri Lukisasan ligt in Ubud en is opgericht door Rudolf Bonnet en Cokorda Gde Agung Sukawati. Het museum heeft een collectie van 150 schilderijen en 62 sculpturen. Het is het eerste Museum Voor De Kunsten in Bali. Het Museum Puri Lukisan ligt in Ubud, het culturele centrum van Bali. De Balinese kunstvormen kennen een rijke geschiedenis. In het museum vind je een collectie van een aantal buitengewone Balinese kunstwerken.
De werken zijn zorgvuldig geselecteerd om een representatieve verzameling over de ontwikkeling van Bali's kunstvormen te kunnen laten zien. De collectie is uniek in Bali en de historische betekenis van de werken is onschatbaar. De aantrekkelijke gebouwen waarin de permanente collectie en tijdelijke exposities te zien zijn worden omringd door overdadige tuinen en lotusvijvers voor de toeristen.

Museum Neka

Het Museum Neka ligt in Ubud. Dit museum laat de verfijnde kunst zien van de Kamasanstijl van de 16e eeuw tot de moderne schilderijen van de 20e eeuw. De gehele collectie wordt in chronologische volgorde getoond zodat je een goed beeld kunt krijgen van hoe de verfijnde kunst van Bali zich historisch heeft ontwikkeld. Van de kunst van oude tijden tot de invloed van buitenlandse kunst die de Balinese verfijnde kunst hebben verrijkt. Je kunt er werk bekijken van Balinese schilders als I. Gusti Nyoman Lempad en Anak Agung Gde Sobrat maar ook werken van andere Indonesiers als Affandi, en werken van Spies, Smit en Bonnet.

Apenwoud (Monkey-forest)

In Ubud vind je het Monkey Forest, Mandala Wisata Wenara Wana, een grote tuin waar apen vrij rondlopen.
's Morgens kwamen grote groepen apen naar ons hotel tegenover de ingang van Monkey Forest waar zij een graantje probeerden mee te pikken van het ontbijt. En meestal met succes. Ze zijn namelijk razendsnel.

In het park kunnen mensen tussen de apen doorlopen, en door de apen beklommen en gevlooid worden. Het apenbos is bij een bezoek aan Bali dan ook zeker de moeite waard. Behalve een grote hoeveelheid apen, zijn in dit bos ook twee tempels te vinden. Deze, de apen en het bos zijn heilig voor veel Balinezen.

Er zijn twee belangrijke tempels gelegen in dit bos. Daarbij zijn een groot aantal van de bomen die in het bos staan heilig. Vooral de Pule Bandak is een belangrijke boom. Van deze boom worden maskers gemaakt, die bij ceremonies worden gebruikt. Hiervoor wordt de boom niet omgehakt, maar slechts een klein deel van het hout eraf gehaald. Andere heilige soorten zijn de Majegan, die alleen wordt gebruikt voor het maken van heilige plaatsen, en de Berigin, waarvan de bladeren worden gebruikt bij de belangrijke crematie ceremonies.

De meeste Balinese dorpen hebben drie tempels. Één daarvan is de Pura Dalem, de tempel van de dood. In Ubud is deze in het apenbos te vinden. Deze tempel wordt sterk geassocieerd met de godheid Dewa Siwa, de Vernietiger. Dewa Siwa straft mensen die slecht hebben geleefd. De tempel ziet er indrukwekkend en donker (duister) uit. Overal zijn beelden en reliëf van goden, monsters en beesten te zien. Dit alles is gehouwen uit een donkere steensoort, die het effect versterkt. Voor het grootste effect kunt u het beste deze plek 's ochtends of 's avonds bezoeken, wanneer er nog weinig mensen zijn. Zo kunt u de tempel op uw gemak bekijken.

Pura Desa
De andere tempel die in het apenbos te vinden is, is Pura Desa. Deze tempel is gewijd aan de god Brahma. Hier komt de leiding van de gemeenschap samen om te bidden en te regeren. Dewa Brahma staat bekend als de Schepper (of de Generator). De tempel Pura Desa is drukker bezocht dan Pura Dalem. Hij is dan ook groter, en lichter gebouwd. Om toegang te krijgen tot deze tempel, is het verplicht een sarong te dragen. Deze zijn te leen vlak voor de ingang van de tempel.


Er leven meer dan driehonderd apen in het apenbos. Het zijn langstaart makaken, Macaca fascicuiaris. Ze leven verdeeld over vier groepen. De vrouwtjes blijven in de groep waar zij in geboren zijn, de mannetjes verlaten deze groep wanneer zij vier tot acht jaar oud zijn. Zij gaan dan naar een van de andere troepen. Het is lastig om de verschillende troepen uit elkaar te houden. Hun territoria overlappen en veranderen iedere keer, en er zijn geen duidelijke verschillen te zien tussen de apen. Hierdoor is het makkelijk ze aan te zien voor één grote troep.

Apen voeren
De apen in het apenbos zijn bijzonder brutaal. Ze zijn absoluut niet bang voor mensen en zullen dan ook iedere mogelijkheid eten af te pikken aangrijpen. Ze voeren is zeker een leuke activiteit. Door het voer bijvoorbeeld bij uw schouder te leggen, komen de apen daar zitten. Door het in een uitgestrekte arm te steken, klimmen ze over het hele lichaam. In het apenbos worden kleine banaantjes verkocht. De opbrengst hiervan gaat naar het behoud van het bos. Zeker op het einde van de dag hebben de apen echter wel genoeg van deze banaantjes. Ze liggen door het hele bos verspreid, en de apen zullen ze hooguit nog pellen, zonder ze op te eten. De moeite nemen om een banaantje uit de hand te halen, zullen ze al helemaal niet meer nemen. Vaak zijn de apen een klein stukje verderop overigens nog wel geïnteresseerd in de bananen. Ze oprapen en een stukje verderop voeren is dus zeker de moeite waard. Vaak is ook het zelf meenemen van fruit aan te raden. Dit kan ook voor weinig geld op de markt een eindje verderop gekocht worden.

overzicht inhoud