Varadero

Al meer dan 100 jaar is Varadero een van de belangrijkste, wellicht dé belangrijkste badplaats op Cuba. Al aan het einde van de negentiende eeuw kwamen welgestelde burgers uit Cárdenas naar de befaamde stranden om elkaar te ontmoeten, te luieren en te baden. De schitterende, hagelwitte stranden omzoomd met palmbomen die bijna tot in zee groeien, het kristalheldere water met zijn vele blauwgroene tinten, het maakt Varadero tot een plaatje uit een wervende toeristenfolder.

Om het beeld geheel compleet te maken werd Varadero door een internationale jury in 1989 óók nog eens bij de top tien van schoonste stranden ter wereld gevoegd. Varadero is dan ook uitgegroeid tot de badplaats met de grootste verscheidenheid aan hotels op Cuba, zowel in omvang als in kwaliteit. Meer dan 35% van het beddenaanbod ten behoeve van toeristen op Cuba, bevindt zich in Varadero. Men is nog lang niet uitgebouwd. Naar verwachting zullen in de toekomst meer dan 30.000 hotelkamers ter beschikking staan van zon- en zee-aanbidders.

Inmiddels is hun aantal gegroeid tot 500.000 per jaar. Niet alleen hotels, ook restaurants, discotheken en nachtclubs, hamburger- en pizzatenten, ze zijn in grote hoeveelheden voorhanden. U kunt er alle mogelijke watersporten beoefenen en elk hotel van enige betekenis heeft een team van medewerkers in dienst die het de gasten dag en nacht naar de zin probeert te maken. Ook buitensporten, fietsen, tennis, golf, het is er allemaal.
Vanuit de jachthavens kunt u zee kiezen voor een dag snorkelen, duiken, zeevissen of gewoon luieren. Varadero heeft álles, zélfs een internationaal vliegveld, het Aeropuerto Juan Gualberto Gomez. Helaas, Cubanen zult u er slechts treffen in uw hotel, voor Cuba moet u het schiereiland verlaten.
Varadero, vroeger Península de Hicacos geheten, was ooit het domein van Ciboney- en Taíno-indianen die leefden van de visvangst en de jacht. Rotstekeningen in grotten getuigen daarvan. Pas in 1587 vestigde zich hier een Spanjaard, Pedro Camacho, die er zout ging winnen om het vlees ten behoeve van de Spaanse vloot, te kunnen pekelen. Twee andere namen herinneren aan families die het tot omstreeks 1850 op Hicacos voor het zeggen hadden. De eerste was een veeboer, José Antonio Gómez, die tussen 1762 en 1798 op een enorme haciënda de scepter zwaaide welke hij verkocht aan Bernardo Carrillo de Albornos. Daarna begonnen achtereenvolgens de inwoners van Cárdenas, Matanzas en Havana het schiereiland te ontdekken. Grondspeculanten sloegen er hun slag en bouwden er luxe huizen die bewoond werden door beroemde en beruchte namen.
Aangevoerd door Irénée du Pont de Nemours (zie: 'Xanadú'), maakten o.a. Al Capone, Meyer Lansky en Batista hun opwachting. Na de revolutie boette Varadero niet aan populariteit in, alleen kwamen de welgestelde toeristen uit de Oost-Europese landen. Van de toezegging van Fidel Castro dat alle stranden voor alle Cubanen waren is hier nooit veel gebleken.

Zoals gezegd, Varadero heeft niet veel meer te bieden dan strandvermaak en doet beslist niet onder voor elke toeristische trekpleister aan een Spaanse costa. De ruim 20.000 inwoners van het dorp verdienen hun geld voornamelijk in de toeristenindustrie. De hotels, vaak als een joint venture organisatie met de Cubaanse overheid, dragen maandelijks enkele honderden CUC’s per medewerker af aan de Cubaanse overheid. De Cubanen zélf verdienen slechts een schijntje dat ze dan óók nog eens in CUP uitgekeerd krijgen, maar vanwege het feit dat ze voortdurend in de buurt zijn van toeristen, hebben ze het, in vergelijking met de bewoners van het platteland, beslist niet slecht.
Naast alle bekoorlijkheden kent een verblijf op het schitterende schiereiland natuurlijk ook z’n minpunten. Alleen op stap gaan betekent: geconfronteerd worden met mensen die een paar CUC aan u willen verdienen, bedelaars die veelal hun prijs gewoon noemen, sigaren- en rumverkopers die een kwalitatief wanproduct leveren (ooit een sigaar met een binnenwerk van bananenbladeren gerookt?), veel te hoge prijzen voor hapjes en drankjes en confrontaties met andere toeristen, vaak fraai, soms walgelijk in hun dronkenschap.
Is er dan helemaal niets dat het bekijken waard is in Varadero? Zeker wel! Te denken valt aan een bezoek aan het Parque Central of het Parque Retiro Josone. Er zijn mooie wandelpaden en het is er gezellig met vele kraampjes en uitstallingen, ijsventers en eethuisjes. De Cubanen mogen hier ook graag vertoeven. Verder zijn er diverse kleine shoppingcenters, waar in principe van alles te koop is, mits men met CUC of euro betaalt. De prijzen zijn hier, in vergelijking met die in de winkels die tot de hotels behoren, redelijk te noemen. Cultuurliefhebbers kunnen op bescheiden schaal aan hun trekken komen in het Museo Municipal de Varadero, een historisch museum.

Parque Retiro Josone         

Museo Municipal de Varadero

U kunt een hapje gaan eten (of misschien is het verstandiger het alleen maar te gaan bekijken) in restaurant Las Americas, de vroegere villa van Du Pont (kijk bij: 'Xanadú'), of in het Casa de Al, een restaurant dat ooit eigendom was van Al Capone. Natuurlijk is een bezoek aan de Cueva de Ambrosio een verplicht nummer, als u tenminste iets over het oude Cuba wilt weten. Rotstekeningen laten zien hoe de Ciboney-indianen aan de kost kwamen.
Als u met vakantie bent in Varadero, dan ligt een bezoek aan Cárdenas voor de hand. Het is een provincieplaatsje met weinig spectaculaire monumenten, maar u proeft er al gauw de sfeer van het Cubaanse platteland. Op het Plaza Colón, het centrum van de stad, staat een standbeeld van Columbus, een van de oudste monumenten te zijner nagedachtenis op Cuba.

cardenas iglesia

de koetsen

U vindt er tientallen koetsjes, waarvan de koetsier u zal uitnodigen een ritje met hem te maken (vooraf prijs en tijd afspreken!). Ook Cárdenas heeft z’n plaatselijke held, studentenleider José Echeverría, die in 1957 in opdracht van Batista werd vermoord. In zijn geboortehuis, het Casa Natal de J.A.Echeverría is een museum ingericht.
Als u geïnteresseerd bent in archeologie, dan kunt u een bezoek brengen aan het Museo Oscar María de Rojas. U kunt hier ook het een en ander aan de weet komen over de Taíno-indianen. Cárdenas kreeg óók bekendheid vanwege het feit dat hier, in 1850, voor het eerst de tegenwoordige Cubaanse vlag gehesen werd. Een gedenkteken op de muur van Café La Dominica herinnert aan deze gebeurtenis.

Museo Oscar María de Rojas

Museo Oscar María de Rojas

Farmaceutisch museum

Als je het farmaceutisch museum binnen stapt ga je als het ware terug in de tijd. Mahoniehouten plafonds, hoge rekken beladen met porseleinen potten en vazen vol met poedertjes en kruiden, mechanische apparatuur om pillen te maken, distilleerkolven en grote en kleine weegschalen. Het museum ademt de sfeer van een apotheek uit de 19e eeuw. De familie Triolett is van Franse afkomst en kreeg de titel van dokter in 1860. Na het bezoek van dr. Juan Fermin Figuerao in 1880 besloot de familie Triolett een apotheek te bouwen in Franse stijl. In 1882 werd de apotheek geopend. Gedurende 82 jaar was de apotheek erg bekend en mensen kenden de goede kwaliteit van de producten. Op 23 november 1963 werd er besloten om in januari de apotheek te sluiten. In mei 1964 werd het farmaceutisch museum geopend. In 2003 is de apotheek helemaal gerenoveerd.

Museum van de Rum

Bij het binnentreden van het Huis van de Rum in Varadero bereid u voor om een deel van de heerlijke varianten van rum gemaakt in Cuba te proeven... De variaties van rum, lichte smaak en donker worden grondig uitgelegd, net als het hele proces van het maken van rum, die het bezoek zeer leerzaam maakt. Hier vindt je meer informatie over alle mogelijke drank gemaakt in Cuba op eenzelfde plaats. Het gebouw in het centrum van Varadero omvat twee verdiepingen. Het biedt ook een beknopte selectie van Cubaanse sigaren. Op Calle 62 in het centrum van Varadero, zul je sterke drank die je noch op de luchthaven, noch in de Resorts in Varadero vindt. Dus als u op zoek bent naar iets ongewoons of een speciale Cubaanse merk van rum , dan zult u dat meer dan waarschijnlijk vinden bij de Varadero House of Rum.

 

Grotten van Bellamar

De bijzondere grotten van Bellamar liggen enkele tientallen kilometers buiten Varadero en zijn bij toeval ontdekt in 1861 door een slaaf die het terrein onderzocht op de aanwezigheid van water. Tot nu toe is alleen de eerste 3 kilometer van dit grottenstelsel onderzocht. Onder leiding van een gids kun je kennis maken met deze mooie grotten. Helaas zul je niet verder gaan dan 1.500 meter, het gedeelte dat je kunt gaan bezoeken omvat gangen bedekt met bergkristal formaties. Binnen in de grotten is het erg warm, gemiddeld 26 graden. Tijdens deze rondleiding loop je 26 meter onder de zeespiegel. Als je in de buurt bent is het zeker een bezoekje waard.

Cayo Piedra Underwater Park

In deze onderwater park ten noordoosten van Varadero liggen meerdere scheepswrakken waar scholen van kleurrijke, tropische vissen en schaaldieren hun toevlucht hebben gezocht.

Tropicana Matanzas:

Bezoek de nieuwste Tropicana, het beroemdste cabaret van Cuba. In een nachtclub kun je genieten van diner en show met Cubaanse dans en muziek.

Seafari Cayo Blanco:

Excursie met een Catamaran, snorkelen in een koraalbarriererif, entertainment, een muziek, een lunch en een open bar met Cubaanse cocktails in Cayo Blanco. Er is de mogelijkheid om met de dolfijnen te zwemmen of een dolfijnenshow te bezoeken in de Delfinario en te genieten van een sunset party.

Delfinario:een dolfijnenshow met de mogelijkheid om ook echt met de dolfijnen te zwemmen.

Centre Plaza America:

Dit welbekende internationale conventiecentrum omvat winkels, restaurants en amusementshal.

Josone's Oasis:

Dit ligt dichtbij het strand en heeft typische tropische vegetatie in zijn tuinen. Verscheidene oude herenhuizen zijn omgebouwd tot restaurants.

Ambrosio Grot:

Deze grot werd eerst door de vroege primitieve bewoners van Cuba gebruikt als heilige plek voor ceremonies en later door gevluchte slaven als schuilplaats. In deze archelogische vindplaats zijn goed bewaarde tekeningen te zien.

El patriarca cactus

Een paar honderd meter voorbij de Cueva de Ambrosio is de ingang van Varadero nominale groene ruimte, een natuurpark dat  ongeveer zo 'wild' is als New York's Central Park. Bulldozers hebben jarenlang een weg afgekauwd op zijn randen. Er zijn drie routes. Hoogtepunten zijn de Cueva de Musalmanes met de 2500 jaar oude menselijke resten, gevolgd door de gigantische cactus El Patriarca genoemd. via een andere weg meter verder op het puntje van het schiereiland.
Bewonder deze enorme cactus. Hij is mooi in het ecologische reservaat Varahicacos, Varadero. Hij moet ongeveer 500 jaar oud zijn!   De wildernis had hem verborgen, toen er nog geen hotel was. Ondertussen ligt het Hotel El Patriarca er. Het heeft dezelfde naam als de cactus. De "bewakers" van de hotels hebben nu ontdekt dat dit een bron van inkomsten is. Neem 2 CUC voor toelating

terug inhoud