SOFIA

LOCATIE

Sofia ligt in het westen van Bulgarije.

GESCHIEDENIS

Sofia, de hoofdstad van Bulgarije, al 7000 jaar bewoond, wordt geflankeerd door het groen beboste Vitoshagebergte. Sofia is een van de oudste Europese nederzettingen en heeft vandaag de dag een miljoen inwoners. “Altijd groeiend, nooit verouderend” luidt het motto op Sofia’s wapenkleed. Al meer dan 7000 jaar is de stad het ontmoetingspunt voor mensen uit alle windrichtingen. Stammen en individuen kwamen en gingen, beschavingen bloeiden op en raakten in verval, maar de stad ging nooit verloren. Ruim 250 archeologische, historische en culturele monumenten, gebouwd door de Thraciërs, Romeinen, Byzantijnen, Slaven, “Proto-Bulgaren” en Turken, vormen het stedelijk landschap. In het verleden is de stad Serdica en Sredets genoemd. In de 14de eeuw kreeg ze haar huidige naam “Sofia”, nadat ze, in 1382, was leeggeroofd door de Turken. Vanaf 1396 werd Sofia het administratieve centrum van het Ottomaanse Rijk en bleef dit enkele honderden jaren. Vooral in de 18de eeuw kende de stad een grote welvaart, maar ze kon deze niet vasthouden waardoor er bij de Bevrijding in 1876 nog slechts 20.000 inwoners waren. In de 20de eeuw groeide Sofia echter explosief door de instroom van de boerenbevolking uit de omgeving. Dit proces versnelde zich onder het Communistisch bewind, waarbij een kwart van de gehele Bulgaarse arbeidersbevolking in Sofia gevestigd was.
Sveti Georgi-kerk op de binnenplaats van het later gebouwde hotel
 De hoofdstad van Bulgarije, Sofia, heeft me werkelijk verbaasd. Zo veel bezienswaardigheden uit zoveel verschillende tijden zo dicht bij elkaar (op loopafstand dus)!
De manier van bouwen in Sofia is op zijn zachtst gezegd facinerend. Zo staat de Sveti Petka Samarddzijska-kerk (begin deze jaartelling) midden in een rotonde. Om de kerk heen zijn verschillende winkeltjes gevestigd waarin drank, eten en souveniers verkocht worden. En om de Sveti Georgi-kerk (4de eeuw) is een of ander poeinig hotel (Sheraton Sofia Hotel Balkan) gebouwd. Bulgaren weten grond efficiënt te benutten en daarbij oudheden te sparen.
Het communistische Mausoleum van Georgi Dimitrov werd echter net afgebroken...

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Wanneer u door Sofia wandelt, ziet en voelt u de band die Bulgarije met het heden en verleden heeft. Monumenten uit de Thracische, Romeinse, Turkse en Bulgaarse geschiedenis staan schouder aan schouder met de bouwwerken van het kosmopolitisch stadsleven van nu. Ruim 250 historische en archeologische monumenten mengen zich in de moderne skyline van de stad.
 Pracht en praal o.a. bij het gouden dak van de Alexander Nevski-kathedraal en de Sveti Sofia-kerk. Ook het interieur van de Nedelja-kerk is rijkelijk van goud voorzien. De buitenkant van deze kerk zou ik echter eerder als sober bestempelen.
U kunt de 12 eeuwen oude vestingwallen bewonderen, die schrijlings langs he t centrum liggen, daar waar ook overblijfselen van de originele Serdica nederzetting (2de eeuw) te vinden zijn. Monumenten die we u aanraden te bezoeken zijn onder andere de St. George Rotunda, een onderdeel van een groot archeologisch complex met unieke Romeinse architectonische kenmerken; De Sveta Sofia Basiliek, waarop het wapenkleed van de stad geïnspireerd is; De Alexander Nevski Kathedraal, wereldberoemd om haar iconen en fresco’s en de Boyana Kerk in de buitenwijken van Sofia, een door UNESCO gecatalogiseerd gebouw en een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur met unieke wandschilderingen. Andere toeristische attracties zijn de Kerk van Sveta Nadelya, de Banya Bashi Moskee (16de eeuw) en de bijgelegen Turkse baden, de Synagoge, het Nationaal Historisch Museum, de Sveta Petka Saamardzhiska Kerk, de Russische Kerk, het Alexander Batenberg Plein, de vlooienmarkt, antiekwinkels en cafés rond het Kristal Plein, het met bomen omlijste Alexander Nevski Plein, genoemd naar de wereldberoemde, gelijknamige kathedraal en de Internationale Kunst Collectie, gehuisvest in het pand van de St. Cyril en Methodius Foundation. 
Rondom de Alexander Nevski Kathedraal is een leuke antiek markt. Hier worden veel antieke dingen, maar nog meer nep-oude dingen, voor een prikje van de hand gedaan. Sieraden, oude muntjes, leger attributen, je kan het zo gek niet bedenken of het is te koop. En och, antiek of niet, who cares? Ikke niet! (Zolang je maar geen kat in een zak koopt;-) )
Ideaal voor iedereen die het leuk vindt om langs allerlei kraampjes met prullaria te struinen...
Even een grappige annekdote: ik zag op deze markt een zilveren ring liggen, die uit het begin van de 20ste eeuw zou stammen. Echt geloven deed ik dit verhaal niet, maar aangezien de ring maar 15 gulden kostte, maakte me het niet zoveel uit en heb ik de ring gewoon gekocht. Een paar dagen laten ontmoette ik een juwelier met kennis van antiek. Ik toonde haar de ring en was zeer benieuwd naar haar oordeel. Zij vertelde met dat de ring waarschijnlijk tussen 1920 en 1930 gemaakt was, niet machinaal.
Ook het nationaal historisch museum is ook wel een bezoekje waard. Thracische goud en zilverschatten, behorend tot de oudst bekende ter wereld, worden hier tentoongesteld. Ook zijn er velen recentere opgravingen to bewonderen, o.a. uit de  Griekse en Romeinde tijd.
Een appart deel van het museum is gewijd aan de relatie tussen de Bulgaren en de Turken, met name van tijdens de Turkse bezettingen.
Nadeel van dit prachtige museum is dat niet alle tentoongestelde voorwerpen van Engels onderschrift zijn voorzien. Soms is het moeilijk te achterhalen waar je eigenlijk naar aan het kijken bent...

Het Vitosa gebergte bij Sofia is met een taxi snel te bereiken (vast ook met het openbaar vervoer, maar niemand kon me in het Engels uitleggen hoe...). Leuk authentiek restaurant in een oude watermolen bij Dragelevski. Compleet met volksdansen...
Ben en ik waren niet echt in een folklore-bui tijdens onze wandeling. Vandaar dat we het bordje 'Bar met Folklore' zo hard mogelijk genegeerd hebben en door zijn gelopen naar het volgende restaurant. Helaas, dit was aardig vol. Maar omdat we toch echt wat te drinken wilden, zijn we maar op een trapje gaan zitten wachtend totdat er iemand naar ons toekwam om een bestelling op te nemen. Ai, zoveelste denkfout, we konden niks bestellen. Niet zomaar uit het veld te slaan zijn we koppig blijven zitten. Eén van de andere gasten is later met een verklaring naar ons toegekomen: het restaurant was afgehuurd door een Scandinavische organisatie die een donau-cruise leidde. Gelukkig vonden de mensen van de cruise ons wel aardig, van hen kregen we allemaal drankjes en zelfs eten. 'We hebben toch te veel.' Maar als tegenprestatie hebben we meegedaan aan het volksdansen!


En voor verkoeling is een uitstapje naar de Ledenika grotten een goed idee. Mooie treinrit door massale rotspartijen! Vanuit de berg naar beneden gaan kan een probleem zijn, een ons geval was liften de enige oplossing.

  Ledenika, dit is de eerste verstedelijkte grot in Bulgarije met de eerste geregistreerde holbewoner: Pheggomisetes bureshi.

overzicht Bulgarije

Index