Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park ligt schitterend aan de kust van de Indische oceaan. De naam komt van de Khoi-stam en betekent ‘plek met veel water’. Het park is in 1964 gesticht en op sommige plekken slechts 1,5 breed.
Maar het heeft wel een 80 km lange woeste kustlijn die hier en daar wordt onderbroken door een strand. De Storms River heeft zich hier een weg gebaand door de Tsitsikamma Range en duikt dan de zee in waar het National Park is gesticht.

Veel bezoekers doen dit park aan tijdens de Garden Route die hier begint, of eindigt. Het park kent namelijk hoge bergen, kliffen en dichtbegroeide bossen en grote hoeveelheden fynbos die zo de zee in lijken te rollen.
Hier leven meer dan 200 vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld. De wandelaar heeft grote kans dolfijnen boven het water uit te zien springen.

Dassie

Rode duiker

In het Tsitsikamma National Park liggen twee populaire wandelingen: de Tsitsikamma Trail en Otter Trail. Je wandelt door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal heb je een panoramisch uitzicht.De Otter Trail is 42 km en gaat van de Storms River naar Nature’s Valley. De wandeling duurt vijf dagen en vier nachten en vraagt wel enige conditie.
De Tsitsikamma Trail volgt grotendeels dezelfde route maar trekt dieper de bossen in en is minder zwaar. Onderweg logeer je in hutten die je van tevoren moet boeken bij de Tsitsikamma National Park office.
Een andere aan te raden wandeling is de Dolphin Trail. Deze wandeling is fysiek minder zwaar en je overnacht in accommodaties met meer comfort.

Tsitsikamma betekent in Khoi-San "plaats van veel water". Hier is altijd een stormachtige zee. De Indische Oceaan beukt hier tegen de rotsachtige kusten. Hoogtepunt van Tsitsikamma is the Storms River Mouth: een grote riviermond waarover een lange, wiebelende touwbrug hangt met houten planken. Je kunt over de hangbrug, de Storms River Bridge, lopen. Tsitsikamma National Park is beroemd vanwege de Otter Trail maar daarnaast kun je zowel langs de kust als door het bos wandelen.

FLORA/FAUNA

Het grootste gedeelte bestaat uit Fynbos en inheems bos. Dieren die in het park leven zijn otters, das, bosbok, blauwe duiker, Vervet aapjes, bavianen, de kleine genetkat, caracal, bosvarken en dassies. De Knysna Loerie voelt zich hier ook thuis. Regelmatig zie je dolfijnen langs de kust voorbij zwemmen en tussen mei en november zijn de Southern Right Whales aanwezig.

Blauwe duiker

Bosbok


ACTIVITEITEN

Otter Trail: loopt langs de kust, 42 km, 5 dagen/4 nachten, er wordt overnacht in hutten. Er worden maar 12 wandelaars per dag toegelaten. Ver van tevoren reserveren is dan ook aan te raden. Je kunt ook de dagwandeling doen tot aan de waterval (pittig maar mooi).
Dolphin Trail: is luxer, 17 km, 4 dagen/3 nachten, gaat onder begeleiding van een gids.
Tsitsikamma Trail: 60 km, loopt vooral door het bos en de bergen. Het hele traject duurt in totaal 6 dagen maar het is ook mogelijk om een gedeelte te lopen (tussen de 2 en 5 dagen). In het park staat de Outeniqua Yellowtree (geelhoutboom) die 40 meter hoog is. Ook een canopy tour (hoog in de toppen van de bomen met een touw van de ene boom naar de andere) is mogelijk
Er zijn nog veel meer trails die variëren van een paar uur tot een paar dagen en die zonder gids gelopen kunnen worden. Andere activiteiten: roeien, zeilen, kanoën, mountain biking, kloofing, abseilen, een boottocht op de Storms River Gorge, water tubing op de Storms River of nog spannender; bungy jumpen van de hoogste brug van Afrika, de Bloukrans River Bridge die 216 m hoog is. Mocht dit te hoog zijn, de Gourits Bridge is 65 m hoog.

FACILITEITEN

1) Storms River Mouth Rest Camp: een à la carte restaurant. en een souvenirshop waar ook drinken etc. te krijgen is.
2) Natures Valley Restcamp: Geen. Hiervoor ben je aangewezen op winkels in The Crags, een dorpje een aantal kilometers verderop of Plettenberg Bay (68 km).

ACCOMMODATIE

1) Storms River Mouth Rest Camp: diverse self catering accommodatie waaronder houten chalets en oceannettes (stenen bungalow) van 2 persoons tot familiehuisjes. Verder een zwembad en een kampeerterrein voor caravan en tent met een gemeenschappelijk sanitairgebouw.
2) Nature's Valley Rest Camp: forest huts (2 bedden) met gemeenschappelijk sanitairgebouw.
HOE KOM JE ER
Het Tsitsikamma National Park ligt nog net aan de Tuinroute, tussen Knysna en Port Elizabeth, aan de N2 (tolweg). Alle wegen zijn verhard. Bij Stormsriver afslaan en na bijna 6 km kom je bij het toegangshek.

terug inhoud