Tafelberg (Kaapstad)

De Tafelberg bij Kaapstad is een tafelberg op de westelijke kaap die uitkijkt over Kaapstad. De lengte is ongeveer drie kilometer. De achterkant van de berg is complexer dan men zou denken wanneer men de berg van voren ziet. Het hoogste punt op de Tafelberg is McLear's Beacon met 1086 meter. Aan de linkerzijde van de Tafelberg bevindt zich Duiwelspiek en aan de rechterkant wordt de Tafelberg geflankeerd door de Twaalf Apostels en Leeukop.

Rondom de berg is het Nationaal park Tafelberg gelegen.
Gelegen in het meest zuid-westelijke punt van Afrika ligt het Tafelberg Nationale Park wat deel uitmaakt van het Cape Floristic Region World Heritage Site. Dit schiereiland strekt zich vanaf seinheuvel (Signal Hill) in het noorden tot Kaappunt in het zuiden (83 km)
Het schiereiland is niet de plaats waar de twee Oceanen samen komen (Indische en Atlantische) maar wel waar de twee zeestromingen samenkomen, de Benguala- en de Aghulasstroming. Aan de linkerzijde van het schiereiland heb je Valse Baai (False Bay) en aan de andere zijde de Atlantische Oceaan.

Binnen de grenzen van het Nationale Park bevinden zich Tafelberg en het Kaap de Goede Hoop Natuurreservaat.
Tafelberg Nationale Park is ook een kustmarinegebied en valt onder Marine Protected Area met een maar liefst 1000 km2 tellende beschermde kustlijn.

terug inhoud