Robbeneiland

Robbeneiland ligt 11 km ten noorden van Kaapstad in de Atlantische Oceaan en is beroemd geworden als de plek waar Nelson Mandela 18 jaar gevangen heeft gezeten. Al in 1638 deed het eiland dienst als strafkolonie van de Hollanders en het bleef tot 1991 een gevangeneneiland. In dat jaar – een jaar eerder was Mandela vrijgelaten uit de Victor Vester gevangenis – werd de aandacht gevestigd op de bijzondere natuur van het Robbeneiland.

Het eiland heeft namelijk een aantal zeldzame vogels en een grote groep zeehonden (vandaar de naam Robbeneiland). Tegenwoordig is Robbeneiland een historisch monument en sinds 1999 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.   

De meeste indruk maakte de lijmsteengroeve op Robbeneiland, Zuid Afrika. Die groeve fungeerde als ’campus’ waar ANC-gevangenen in het geheim hun scholing organiseerden.


Gevangenistour

Je kunt er een tour maken langs de gevangenis waar Mandela heeft gezeten, de kalksteengroeve, de Governor’s House en verschillende soorten dieren. De kans is groot dat deze wordt geleid door een ex-gevangene.


In dat geval krijg je een indringende, vaak bittere maar erg interessante weergave van geschiedenis van het eiland. Boek je tour van tevoren om zeker te weten dat je mee kunt. Je mag dit eigenlijk niet overslaan wil je een goed beeld van Zuid-Afrika wilt krijgen. 
Er vertrekken elke dag diverse ferries naar Robbeneiland vanuit de Victoria & Albert Waterfront. Informeer bij Cape Town Tourism aan de Waterfront naar de tours.

terug inhoud