Port Elizabeth

Zuid-Afrikaanse havenstad in de Oost-Kaap. Port Elizabeth is zo'n zestien kilometer lang en onder toeristen ook bekend als watersportcentrum.

Port Elizabeth Donkin Reserve

King Beach


Port Elizabeth (kortweg: PE; in het Afrikaanse Oost-Kaapdialect ook wel Die Baai genoemd, wat vaak in het Engels vertaald wordt als The Bay en in het Xhosa als Ibhayi) is een stad in Zuid-Afrika, in de provincie Oost-Kaap. Deze havenstad ligt aan de zuidkust van het land aan de Algoabaai op de scheiding van de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan. Port Elizabeth heeft de bijnaam 'the windy city' (Afrikaans: die winderige stad).
Port Elizabeth is gesticht in 1820 door Rufane Donkin en er kwamen 4000 Britten wonen. De stad noemde hij later naar zijn vrouw Elizabeth (niet naar Elizabeth I, wat velen denken). Tijdens de Tweede Boerenoorlog werd in de stad een concentratiekamp voor Boeren (Afrikaanssprekenden) gebouwd, dat vandaag de dag nog te bezichtigen is. De stad heeft ook z'n eigen lokale vliegveld. Dit vliegveld is uitsluitend voor binnenlandse vluchten bedoeld. Men is al enkele jaren bezig met het internationaliseren van de luchthaven en er wordt verwacht dat dit dan binnen enkele jaren het vierde internationale vliegveld zal zijn, na Johannesburg, Kaapstad en Durban.

Rijke geschiedenis

Port Elizabeth kent een rijke geschiedenis en een aantal interessante, historische bezienswaardigheden, zoals een 19e-eeuws stadhuis, de City Hall. Een wandeling door het historisch gedeelte van de stad is dan ook absoluut de moeite waard. Er zijn daarnaast verschillende musea, zoals het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum. Hier maakt u kennis met de Afrikaanse kunst.

Cityhall

Nelson Mandela Metropolitan Art Museum

Mooie natuur en wilde dieren

Vlakbij de stad ligt het Addo Elephant National Park. In dit grote natuurpark lopen meer dan 4500 olifanten en andere wilde dieren, zoals zebra’s en neushoorns. Andere parken waar u kunt genieten van Afrika’s flora en fauna zijn het Kragga Kamma, Shamwari of Tsitsikamma Coastal Park.
Wat u bij een bezoekje aan Port Elizabeth ook niet mag missen is het Oceanarium. Hier kunt u genieten van dolfijnenshows, verschillende soorten vissen en haaien. Ook het Snake Park (slangenpark) is een favoriete trekpleister.

Addo Elephant National Park

Oceanarium


Port Elizabeth heeft een aantal mooie stranden, waar u onder andere kunt zwemmen, snorkelen, zeilen of vissen. Maar de stad en haar omgeving lenen zich ook voor activiteiten zoals fietsen, wandelen, paardrijden en bergbeklimmen.

Algemene formatie

  • Temperatuur: de gemiddelde temperatuur in de zomer is 26°C en in de winter gemiddeld 19°C.
  • Tijdsverschil: in de zomer is er geen tijdsverschil, in de winter is het er één uur later dan in België.

terug inhoud