De Tuinroute

Er zijn maar weinig mensen die de Tuinroute overslaan. Dit is begrijpelijk want je rijdt door een schitterende omgeving en er is heel veel te zien en te doen. De naam Tuinroute is vanwege de uitbundige flora die het hele jaar door bloeit. De route ligt tussen Kaapstad en Port Elizabeth, begint in Mosselbaai en eindigt bij Stormsriver (Oost-Kaap). Je kunt de route in principe in 5 dagen doen maar heb je meer tijd, pak er dan 1 of 2 dagen extra bij. De Khoi San bevolking noemde het Outeniqua, wat "a man laden with honey" betekent en duidt op de geur van de wilde bloemen. Maar hoe je het ook noemt, één ding is zeker, de Tuinroute heeft veel te bieden; de lagunes van Wilderness, het meer van Sedgefield, de Heads van Knysna, prachtige stranden bij Plettenberg Bay en tot slot de geweldige natuur in Tsitsikamma.

Mossel Bay

Mossel Bay is het startpunt van de Tuinroute. Het is van een klein, rustig havenplaatsje uitgegroeid tot een vakantiedorp met kilometerslang mooi strand en veel wandelpaden. De naam mossel baai is niet langer meer van toepassing, de mossels zijn er nl. niet meer, maar het draait nu vooral om zeetong. Mossel Bay heeft een hele geschiedenis vanwege Bartolomeu Dias. Deze ontdekkingsreiziger landde hier in 1488 na een storm waardoor hij Kaap de Goede Hoop al voorbij was. In het Bartolomeu Dias Museum Complex zijn diverse musea ondergebracht. In het maritiem museum staat een replica van het schip van Dias. Verder is er nog een botanische tuin, de 500 jaar oude Post Office Tree; als je hier een kaart post krijgt het een speciaal poststempel, een schelpenmuseum, een aquarium en een informatiecentrum. Met de boot kun je naar Seal Island, dit ligt ca. 2 km uit de haven. Op dit eilandje dat 100 m lang en 50 m breed is, leven ca. 4.000 zeehonden.

George

George is de grootste stad langs de Tuinroute en tevens de hoofdstad van de regio. Het ligt in een agrarisch gebied aan de voet van de Outeniqua bergen. Hier is tevens de start van de Outeniqua Choo-Tjoe stoomtrein die heen en weer rijdt tussen George en Mossel Bay. Het is de enige stoomtrein die nog dagelijks rijdt. Onderweg kom je o.a. over een 210 meter hoge brug, de Kaaimans River Bridge.
Je kunt er ook voor kiezen om met de Outeniqua Power Van (gemotoriseerde tram) een route over de rails te maken. Er zijn 3 verschillende eindpunten. Onderweg heb je prachtige uitzichten en passeer je bossen, watervallen, 4 passen en 6 tunnels.
In het Outeniqua Transport/Railway Museum vindt je alles wat maar met treinen te maken heeft o.a. een replica van een oud station, diverse stoomlocomotieven en wagons, een ruimte met modeltreinen en een miniatuurtrein. Verder is er een informatiecentrum, souvenirwinkels en een restaurant. Het museum is tevens vertrek- eindpunt van de Outeniqua trein.

Wilderness

Wil je actief bezig zijn in een mooie omgeving met meren, lagunes en rivieren, blijf dan een tijdje in Wilderness. Hier kun je wandelen, paragliding, mountain-biking, paardrijden, boottochten maken, vissen, dolfijnen en walvissen spotten en ga zo maar door. De belangrijkste toeristische trekpleister is het Wilderness National Park.
Sedgefield
Sedgefield is een kleine kustplaats met 5 prachtige stranden en diverse meren. Het Groenvlei meer, ook wel Lake Pleasant genoemd, is een natuurlijk zoetwatermeer en tevens beschermd vogelreservaat. Dit gebied is dan ook zeer geliefd bij zowel watersport- als vogelliefhebbers. Een paar keer per jaar is een gedeelte van het meer roze gekleurd vanwege de vele flamingo's die hier dan neerstrijken.

Knysna

George Rex de stichter van de stad Knysna (nysna uitgesproken) zou volgens de plaatselijke overlevering de zoon zijn geweest van koning George de derde en zijn vrouw Hannah Lightfoot. Zij kreeg nood aan adellijke erkenning en zou verbannen zijn geweest na de geboorte van haar zoon.
Knysna ligt aan een lagune die gevoed wordt door rivieren en de zee, beter gekend als "Featherbed" of verenbed. Deze lagune kreeg die naam van Portugese zeevaarders die na lange zeetochten eindelijk eens op rustige waters konden genieten van een heerlijke nachtrust. De hout- en meubelindustrie plus de oogst van lokale Knysna oesters maakt Knysna een bruisende stad met vele shops en restaurantjes. Nieuw sinds 1997 is Knysna Key's een winkel wandel shoppingcenter aan de lagune waar je meteen kan genieten van de knysna oesters.
Verder heb je in Knysna de gelegenheid om met een ferry naar de Knysna koppen (Knysna Heads) te varen en er een bezoek te brengen aan een kleine botanische tuin die de eigendom is van John Benn. De Heads vormen de doorgang van de lagune naar de zee.

Knysna

Knysna (Soms ook Knijsna of Nysna, uit te spreken als Nijsna) is een dorp in de provincie West-Kaap, Zuid-Afrika aan de Indische Oceaan. Knysna is een gemeente (officieel Knysna Plaaslike Munisipaliteit) in het district Eden en ligt 72 kilometer vanaf George, gelegen tussen heuvels, langs de Knysna-strandmeer. De gemeente telt 68.659 inwoners. De economie in het dorp is gericht op toerisme, er zijn veel restaurants en terrassen. Toerisme in Knysna is er onder meer vanwege het nabijgelegen Tsitsikamma National Park, en omdat het onderdeel is van de Tuinroute.

Knysna, ligt in het centrum van de Tuinroute, beroemd om zijn schilderachtige landschappen en zijn milde klimaat in zomer en winter. Oorspronkelijk, in het begin van de 19de eeuw, is Knysna ontstaan uit de samenvoeging van twee verschillende gehuchten, Melville en New Haven. Nu is Knysna geworden tot een stadje dat tot de favorieten behoort bij zowel lokale bezoekers als buitenlandse toeristen. Gelegen aan de oevers van de Knysna Lagune, gevoed door verschillende getijde rivieren en de beroemde Knysna Heads die de Indische Oceaan van de lagune scheidt, is het makkelijk te zien waarom Knysna zo populair is.
De Knysna Heads biedt geweldige uitzichten over de lagune, zowel van de ene (oost)kant als van het Featherbed Natuurreservaat, die alleen per boot te bereiken is. De geweldige omgeving, de inheemse bossen en het Outeniqua Gebergte, biedt veel mogelijkheden voor actieve buitenactiviteiten: boswandelingen, op zoek naar de schaarse Knysna olifant, een bezoek aan de oude goudmijnen of een bezoek aan het oude landhuis van Knysna’s eerste notabelen.

Een belangrijk feest in Knysna is het oesterfeest, dat altijd in augustus gehouden wordt.


In Knysna staat Mitchell's Brewery waar men een rondleiding door de brouwerij kan krijgen en kan proeven van de soorten die er gebrouwen worden. De hop haalt deze brouwerij uit George.
De belangrijkste maar ook meest toeristische plaats van de Tuinroute is Knysna. Het wordt ook wel de kunst hoofdstad van de regio genoemd vanwege de vele kunstgalerijen. Je vindt hier een overvloed aan winkels en restaurants. In The Waterfront vind je winkels, galerijen en restaurants. Je kunt een lagune of zonsondergang boottocht boeken. In Knysna is het altijd erg druk, behalve op zondag. In de lagune worden oesters gekweekt. Jaarlijks vindt het Knysna Oyster Festival plaats  waarbij ieder jaar duizenden oesters worden gegeten. Mocht je niet van oesters houden, er is ook nog een restaurant genaamd "De Oude Fabriek" die gespecialiseerd is in gerechten met springbok, koedoe, wildebeest, krokodil en struisvogel. De "National Lake Area" is een Nationaal Park bij Knysna.


Knysna Elephant Park

In het Knysna Elephant Park zijn momenteel 12 tamme olifanten. Dit zijn weesjes die gered zijn uit o.a. het Kruger Park, op 2 na die in het park is geboren. Het is hier mogelijk een rit op de rug van een olifant of een wandeling met deze kolossen te maken. Ook kun je naar de olifanten gebracht worden om ze te voeren en aan te raken. Mocht je er nog geen genoeg van krijgen, als je een kamer huurt in de Elephant Boma kunt je bijna naast ze slapen. Het park ligt tussen Knysna en Plettenberg Bay.

 

Featherbed Island

U steekt de lagune van Knysna over per bootje richting Featherbed Nature Reserve, dat tot het Werelderfgoed behoort. Een prachtige, afdalende wandeling door de duinen van het schiereiland laat u kennismaken met de ‘Fynbos', de typische vegetatie van de Kaapstreek, en de lokale fauna: loeries, aalscholvers en de blauwe duiker, de allerkleinste antilope. Na de lunch in het restaurant is er tijd om het dorpje Knysna ontdekken, de groene parel van de Tuinroute, gelegen tussen zee en bergen.

Featherbed is een eiland voor de kust bij Knysna. Het eiland is een nationaal park maar wel in privébezit van iemand (die een behoorlijk groot huis heeft op het eiland). Tijdens onze boottocht naar het eiland kwamen we er achter dat het uitstapje erg populair is  Nadat we aankwamen bij het eiland gingen we met een treintje de berg op. Leuk... dachten we. Maar was dit waar we voor gingen? We zagen schitterende uitzichten maar hadden bijna geen tijd om foto's te maken! Gelukkig, toen we boven op de berg aankwamen hadden we genoeg tijd en plaats om mooie plaatjes te schieten. Vanaf de top van de berg mocht iedereen zelf naar beneden wandelen voor een lunch. Wij (en nog wat andere slimme mensen) zagen dit wandelen in een rijtje niet zo zitten, dus besloten lekker rustig aan te doen. Na een schitterende hike naar beneden hebben we genoten van onze lunch en zijn we terug gevaren naar het vaste land

terug inhoud