Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

In het hart van Zululand, in het noordoosten van KwaZulu-Natal, ligt het Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. In 1895 opgericht ter bescherming van de laatste neushoorns in Natal en al in 1897 uitgeroepen tot wildreservaat. Daardoor is Imfolozi het op een na oudste wildreservaat van Afrika
Voorheen bestond het reservaat uit 2 verschillende parken nl. Hluhluwe Park in het noorden en Umfolozi Park in het zuiden. Doordat ze zijn samengevoegd en verbonden door het Corridor Reserve, is Hluhluwe-Imfolozi met 96.000 ha nu een van de grootste parken van Zuid-Afrika. Het is hier minstens net zo mooi als in Kruger èn een stuk minder druk.Het landschap is heel divers met veel bomen en planten die door de inheemse Zulu nog gebruikt worden voor voedsel en medicijnen.Ooit was dit gebied het exclusieve jachtdomein van de beroemde Zulu koning Shaka.
Hluhluwe-Imfolozi is bekend geworden vanwege het succesvol redden van de witte (breedlip) neushoorn die, vanwege de jacht, met uitsterven werd bedreigd. Er waren nog maar ca. 20 neushoorns toen de specialisten van de Game Capture Unit met hun "Operation White Rhino" de neushoorn hebben behoedt tegen uitsterven. Inmiddels zijn er weer meer dan 1.400 witte en 300 zwarte neushoorns. Naast de witte neushoorn wordt ook de zwarte (puntlip) neushoorn beschermd.

Witte- en Zwarte Neushoorns

Het verschil tussen witte- en zwarte Neushoorns heeft absoluut niets te maken met hun kleur. Het zijn zeker twee verschillende soorten, maar de namen zijn ontstaan uit een spraakverwarring. De Afrikaners noemden de witte Neushoorn de “Wijde Lip” Renoster, vanwege zijn brede platte lippen.
Toen de Engelsen Zuid-Afrika veroverderden op de Afrikaners, vertaalden zij “Wijde Lip” in “White Lip” en later in White Rhino. Toen er een tweede soort werd ontdekt werd dit automatisch de “Black Rhino” genoemd.
De overeenkomst tussen beiden is makkelijk te onthouden: ze lijken allebei zo uit het Pleistoceen te komen en worden beiden met uitsterven bedreigd. Voornamelijk door stroperij die niet te stoppen lijkt te zijn. Verder zien beide soorten heel erg slecht, maar hun gehoor en reukvermogen is erg goed. Beiden kunnen verbazingwekkend snel en lichtvoetig rennen.
Er zijn grote verschillen tussen beide soorten. De witte Neushoorn is het grootst, en kan wel tot ruim 2500 kg wegen. Hij is snel geïrriteerd, maar lang niet zo snel aangebrand als de zwarte Neushoorn. Hij is een grazer, en leeft dus van grassen, soms wel een uur op dezelfde plek.
De zwarte Neushoorn is een stuk kleiner, en weegt ongeveer 1200 kilogram. Hij is een “browser” en leeft van twijgen en bladeren. Hij heeft een ongemakkelijk kort lontje, en zal snel een reden vinden om aan te vallen en blijft dan net zo lang aanvallen tot het gevaar naar zijn mening is geweken.
Regelmatig hebben we deze schitterende dieren van heel dichtbij meegemaakt, vaak te voet. Ondanks hun afmeting en kracht, zijn Neushoorns zo kwetsbaar. Deze dieren stropen lijkt bijna op het afpakken van een speeltje van een baby. Na het vrijgeven van de verkoop van ivoor door het CITES in 2008, is de stroperij van neushoorns ontstellend toegenomen. Alleen al in het Kruger National Park worden er honderden neushoorns per jaar gedood om hun hoorn. Een misselijk makend gegeven. Neushoorns hebben al eerder op de rand van uitsterven gebalanceerd, en zijn tot met allerlei strenge maatregelen en programma’s, gered.

FLORA EN FAUNA

Hluhluwe: heuvelachtig, grasland en dicht struikgewas.
Imfolozi: is vlakker, droger en kaler dan Hluhluwe.
Hluhluwe-Imfolozi heeft veel groot en klein wild; leeuw, giraffe, olifant, zebra, witte en zwarte neushoorn, cheetah, buffel, nijlpaard, nijlkrokodil, wrattenzwijnen, impala, nyala, waterbok, gnoe, kudu, duiker, jachtluipaard, hyena, blue wildebeest, genet, bushbaby en diverse bokken.

Impala

Nyala

Waterbok

Kudu

Genet

Bushbaby


Door de diversiteit in het park zijn er meer dan 300 soorten vogels geregistreerd waaronder ook hele bijzondere en zeldzame: Bateleur, grondneushoornvogel, witruggier, Rudds Apalis (apalis), Pink throated Twin spot (astrild), Lemon breasted Canary (kanarie), Green Coucal (koekoek), Southern Banded Snake Eagle (slangenarend), Secretary bird (secretarisvogel),

Bateleur

Southern Banded Snake Eagle

Secretary bird

Grondneushoornvogel

African Broadbill

Honey Buzzard


Black winged Plovers (plevier), Honey Buzzard (wespendief), African Broadbill (breedbek), duizenden watervogels, eenden en zilverreigers.

terug inhoud