Durban

Wie Durban bezoekt, waant zich net in India. Durban is gelegen aan de Indische Oceaan. Met 3,5 miljoen inwoners is Durban de grootste stad van de provincie KwaZulu/Natal. Maar de echte hoofdstad van deze provincie is Pietermaritzburg. Tien jaar geleden was de helft van de inwoners van Durban Indisch. Nu is hun aantal gezakt tot 16%, terwijl het aandeel van de zwarten tot 73% is gestegen, de rest zijn blanken.

In 1497, rond de kerstperiode, ontdekte de Portugees Vasco da Gamma  de natuurlijke haven van Durban. Hij noemde de plaats Port Natal (Natal is Portugees voor kersttijd). In 1824 ontstond er een nederzetting, van blanke kooplieden die uit de Kaapprovincie kwamen en in 1835 werd de stad Durban genoemd naar zijn eerste Britse gouverneur. De zoeloes uit de omgeving tolereerden de nederzetting, die nuttig was voor hun handel. In 1838 lijfde een groep Voortrekkers de nederzetting in bij hun kortstondige Boerenrepubliek Natal. Van hieruit koloniseerden de Engelsen Natal. De afstammelingen van de contractarbeiders die zij rond 1900 uit India lieten komen, zijn verantwoordelijk voor het karakter van de stad.

Op het strand bevindt zich het Sea World centrum. Hier bevindt zich ze een bassin met haaien. De haaien worden gevoed op zondag, dinsdag en donderdag om 12 uur 30. De andere vissen  worden dagelijks gevoed door een duiker die in de tank het voedsel aan de vissen geeft. Er worden ook demonstraties gegeven met dolfijnen en zeehonden. De Oostkust van Zuid-Afrika (rondom Durban) is  één van de indrukwekkendste duikstekken ter wereld, met name door de hoeveelheid grote vis. Toch heeft Durban en omgeving voor de meeste strandtoeristen ook een nadeel. De zee hier behoort ook tot een van de gevaarlijkste kusten ter wereld. Wie regelmatig naar Discovery kijkt weet dat met name surfers in deze streek nogal eens aangevallen worden door haaien (de witte haai en tijgerhaaien). In de haaiennetten die rondom de stranden van Durban zijn aangebracht raken wekelijks meerdere haaien (en dolfijnen!) verstrikt.
Tijdens het lange paasweekend is er aan de kust een paasfestival. Dan zijn er op de promenade aan de kust verschillende optredens en allerlei kraampjes, met als afsluiter een vuurwerk. Dit is zeker een goede periode om Durban te bezoeken. Over de gehele promenade lopen er een aantal politiemensen rond, dit geeft toch al een veiliger gevoel. Wie dit paasweekend wil meemaken moet zeker goed op tijd zijn logies boeken. Het is aan te raden iets te boeken aan de zuidkust of de noordkust (Dolphin Coast) van Durban.

Introductie Durban

Durban kent maar liefst 300 dagen zon per jaar. Niet zo vreemd dat hier de kust is volgebouwd met hotels en andere accommodaties. Wanneer je hier met zonaanbidders, surfers en andere vakantiegangers temidden van de vele hotels, pretparken, winkels en restaurants loopt, kun je je nauwelijks voorstellen dat hier 150 jaar geleden alleen een oerwoud lag met leeuwen en olifanten.
De Zulu’s noemen Durban nog altijd Ethekwini dat ‘kalme lagune’ betekent. Ze bewoonden deze streek  lange tijd tot in 1824 hun leider het overdroeg aan de Britten. Zij vernoemden de stad naar de gouverneur van de Kaap, Benjamin D’Urban.

  Durban kenmerkt zich door de Golden Mile, een strip hotels van maar liefst 6 km langs de kust, en Britse koloniale architectuur die je veel in het centrum tegenkomt. In deze stad leeft een smeltkroes van verschillende culturen waarvan de Indiase gemeenschap de meest opvallende is
Rond 1850 kwamen er veel mensen uit India naar deze streek vanwege de suikerindustrie. Je vindt een grote Indiase gemeenschap rond Grey en Victoria Streets. De Zulu’s zijn ook duidelijk aanwezig, vooral in de regio ten noorden van de Tegula River. Zij leven in vaak armoedige townships. Durban is verder niet alleen een op en top badplaats maar ook de toegangspoort naar het prachtige achterland van Kwazulu-Natal.
Helaas is Durban niet meer de exclucieve badplaats die het ooit geweest is. Armoede en criminaliteit krijgen de steeds meer de overhand en er zijn spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De ooit onbedorven goudgele stranden zijn vandaag de dag vaak bevuild met met afval. Kijk dus even uit waar je je handdoek neerlegt.

De Golden Mile, Durban

De Golden Mile is de 6 km lange recreatiegebied langs de goudgele stranden van Durban. Het staat er bomvol met hotels, pretparken, winkels, cafés, restaurants en ijssalons. Het fijne van deze kust is het warme water, vaak in tegenstelling tot de wateren rond Kaapstad. Je kunt hier prima zwemmen, zolang je maar binnen de netten blijft vanwege het haaiengevaar.
Ga je liever niet de zee in, dan bevinden zich ook verschillende zwembaden bij het strand, zoals de Paddling Pools. Langs de boulevard staan vele kleurige riksja’s die je overal naartoe kunnen brengen. De bestuurders zijn vrolijk behangen met kralen en getooid met fleurige hoofddeksels.

uShaka Marine World, Durban

Sinds 2004 bevindt zich aan het strand van Durban een gigantisch, nieuw waterpretpark: uShaka Marine World. Deze 15 ha grote attractie is verdeeld over vijf gebieden; Beach World, Wet’n’Wild World, Treasure World, Sea World en Dolphin World. uShaka heeft een van de grootste aquariums ter wereld, de meeste haaien van het zuidelijk halfrond en er leven maar liefst 12.000 zeedieren.

Er is hier echt verschrikkelijk veel te doen! Vooral kinderen zullen zich hier prima vermaken door alle activiteiten die voor hen worden georganiseerd. Alles wat ook maar met water te maken heeft, kom je hier tegen. Beesten, boten, stranden, zwembaden… je kunt er duiken, snorkelen en zwemmen met allerlei zeedieren. Er is een opvang van gewonde dieren, een spookschip en allerlei horeca.
UShaka Marine World ligt in het centrum van Durban aan Addington Beach.

Surfen, Durban

Durban en omgeving hebben een echte surfcultuur die zich zeker mag meten met surfmekka’s als Australië en Hawaii. Verschillende wereldberoemde surfers komen hiervandaan, zoals Shaun Thomson en Max Wetland. In Durban komen veel surf dudes and girls om te ‘cranken’ en de ‘floaten’. Op veel muren zijn surfschilderingen en graffiti veranderd in ‘bombs’ en ‘tubes’. Je kunt er vele soorten surfkledingmerken kopen en er vinden grote surfevenementen plaats als ‘Gunston 500’. Durban staat bekend om de brede stranden en uitstekende golven door de zuidwesten wind.

Sta je als ‘grommet’ (beginneling) nog niet helemaal stabiel op je plank, probeer dan South Beach en Addington. Ben je wat zekerder ga dan naar de populaire stranden New Pier, Snake Park en North Beach. Cave Rock, ten zuiden van Durban, is de beruchte spot voor de echte professionals. Deze plek is wereldberoemd onder die-hard surfers. Ga je liever naar wat rustigere stranden? Trek dan naar het noorden naar Battery en Tekweni. De beste tijd om te surfen in Durban is de Zuid-Afrikaanse winter, van april tot augustus, en dan het liefst voor 11 uur ‘s ochtends.

Oude centrum Durban

Blijf niet alleen aan het strand hangen wanneer je in Durban bent, maar verken ook het centrum van de stad. Hier staan enkele interessante, gerestaureerde gebouwen en musea die allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Het stadhuis aan Smith Street is een boeiend gebouw met een enorme koepel van 48 m hoog. Op de vier kleinere koepels zie je beelden die verschillende soorten kunst uitbeelden.

Cityhall

Playhouse

In hetzelfde gebouw bevindt zich het gratis Natural Science Museum met exposities van de natuur en geologie van Zuid-Afrika – waaronder gigantische insecten - en zelfs een Egyptische mummie. Op de bovenverdieping is de Art Gallery waar je interessante Zuid-Afrikaanse kunst kunt zien, waaronder arts & crafts van de Zulu’s.
Tegenover het stadhuis staat het Playhouse met elke avond een dans- toneel of muziekvoorstelling. Het Old Courthouse Museum staat hierachter in een prachtig gebouw uit 1863. Hier zie je meer over de koloniale periode van het vroegere Natal. Op Church Street staan enkele oude gebouwen zoals een pastorie en de St Paul’s Church uit 1909. Vlakbij Church Square liggen de Medwood gardens, dé plek om te relaxen in het drukke centrum van Durban.

KwaMuhle Museum, Durban

In dit beruchte gebouw huisde ooit de ‘Department of Native Affairs’. De zwarte bevolking werd verplicht zich hier te registeren. Nu is het een museum waar de verschrikkelijke geschiedenis van de Apartheid in Durban wordt getoond. Door middel van indrukwekkende foto’s en filmpjes kom je meer te weten over de onderdrukking van de zwarten. Je kunt hier ook geluidsopnames beluisteren met aangrijpende verhalen. Verder zijn er tentoonstellingen over de huidige Zulu cultuur.

Het museum is vernoemd naar een blanke man die ooit het gebouw leidde, maar voor de zwarte bevolking opkwam. Zijn bijnaam was KwaMuhle, dat de ‘plek van de goede’ betekent.
Het KwaMuhle Museum bevindt zich aan de Ordnance Rd in het centrum van Durban.

Juma Musjid Moskee, Durban

De imposante Juma Musjid Mosque is de allergrootste moskee van het Zuidelijk Halfrond! Hij wordt ook wel de Grey Street moskee genoemd en stamt uit 1927. Je kunt een tour door de moskee maken, maar reserveer deze wel van tevoren. De moskee heeft opvallende gouden minaretten en domineert de Indiase wijk van Durban.

In deze wijk barst het van de Indiase winkeltjes en eetstalletjes. Tegenover de moskee bevindt zich Madressa Arcade bazaar vol Indiase artikelen als wierook, henna tatoeages, kruiden en andere exotische spullen. Probeer zeker eens de ‘bunnychow’: een typisch broodje van Durban gevuld met Indiase curry.

Madressa Arcade

Bunnychow

terug inhoud