Bo-kaap

De Bo-Kaap is een schilderachtig deel van Kaapstad in Zuid-Afrika dat voorheen bekend stond als de Maleisische buurt. De buurt ligt aan de voet van de Seinheuwel boven de middenstad en is het historische centrum van de Kaap-Maleise cultuur in Kaapstad. Er wonen ongeveer 6000 mensen waarvan ongeveer 90% moslim is.

Geschiedenis
De inwoners van de Bo-Kaap zijn meestal afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de- en 17de eeuwen ingevoerd zijn. Ze waren afkomstig uit ander delen van Afrika, Indonesië, Java en elders in Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies. Hoewel zij als Kaapse Maleisiërs bekend stonden, is de term strikt gesproken niet correct aangezien slechts een klein percentage uit Maleisië afkomstig was. Daarnaast hebben zich voormalige slaven na de afschaffing van slavernij in de Bo-Kaap gevestigd.
De Bo-Kaap heeft 10 moskeeën waarvan de Auwal Moskee volgens overlevering de eerste, en ook de oudste moskee in Zuid-Afrika is. Imam Abdullah Kadi Abdus Salaam, ook bekend als Tuan Guru, was de eerste imam bij de moskee. De Auwal moskee is in 1798 tijdens de eerste Britse bezetting van de Kaap gevestigd en was de hoogste godsdienstige instelling tussen 1804 en 1850. De Auwal moskee was een Shafi`imoskee en is opgericht volgens de doctrines van Moslims van Indonesische oorsprong.


Architectuur
Het karakter van de Bo-Kaap ontstond tussen 1790 en 1840. De huizen hebben kenmerken van Britse en Nederlandse architectuur. De oudste huizen worden aangetroffen in het onderste deel van de Bo-Kaap tussen Dorpstraat en het strandgebied. De huizen zijn meestal rijhuizen maar er zijn ook vrijstaande huizen. Het zijn vooral de voorgevels van de huizen die samen met platte daken, stoepen en heldere kleuren de voorstad zijn unieke karakter geven. Huizen zijn meestal ongeveer 6 meter breed. Sommige huizen hebben een L-vorm met een kleine tuin aan de achterkant. Vensters en vensterramen zijn meestal uit hout, djati- of dennehout, in Kaapshollandse, Georgiaans of Victoriaanse stijl.

terug inhoud