BLYDE RIVER CANYON

Het is bijna een onbegonnen taak om te beschrijven hoe mooi deze canyon (de derde grootste in de wereld) wel is. De Blyde River Canyon is de meest spectaculaire van Afrika en zijn klippen varieëren in hoogtes tussen de 600 en 800m vanaf de rivierbedding. Het "drie Rondavels uitkijkpunt’ (Ook wel eens de "Three Sisters" of drie zusters genoemd) is werkelijk onvergetelijk.

De toppen van deze bergketen hebben net de vorm van het dak van rondavels.
Daar waar de Blyde rivier en de Treur Rivier elkaar ontmoeten, heeft erosie van water één van de meest merkwaardige geologische phenomenen samengesteld beter gekend als de ‘Bourke’s Luck Potholes’ (kolkgaten). Over duizenden jaren zijn deze vormen door draaiend water ontstaan in het gesteente
De Blyde River Canyon (Blyderivierspoort) is een spectaculaire kloof in het noordelijke gedeelte van de Drakensbergen. De Blyde River, die hier al eeuwenlang krachtig doorheen stroomt, heeft de formatie zo uitgesleten. De kloof is bijna 28 km lang en 80 m diep. De wanden zijn roodkleurig door het rode zandsteen

Het Canyon gebied bestaat uit diepe zandstenen ravijnen, torenhoge bergen, groene valleien, hoge en steile kliffen, snelstromende rivieren, klaterende watervallen en geweldige rotsformaties. 's Morgens zijn de bergtoppen vaak gehuld in mist.
De natuur is prachtig met veel diverse plantensoorten. Sommige komen zelfs alleen in dit gebied voor.
Hoe de rivieren Blyde en Treur aan hun namen zijn gekomen is ook weer een verhaal apart. In 1844 was een groep pioneers bij een rivier neergestreken. De leider van de groep, Hendrik Potgieter, ging met een paar mannen naar Lourenço Marques (tegenwoordig Maputo). Op de verwachte tijd waren ze nog niet terug. De achtergebleven mannen hebben nog een aantal weken gewacht maar gingen er toen vanuit dat ze tijdens de lange, gevaarlijke reis waren omgekomen. De rivier waar ze hun kamp hadden opgeslagen noemden ze daarom Treur. Ze trokken vervolgens verder en na een aantal dagen kwamen zij uit bij een andere rivier. Hier ontmoeten ze alsnog Potgieter en zijn mannen, die oponthoud hadden gehad. De blijdschap werd geuit door deze rivier de naam Blyde te geven.

terug inhoud