Chiang Rai

Chiang Rai is de meest noordelijke provincie van Thailand. Het onderscheidt zich van de rest van Thailand doordat het voor zeer lange tijd geïsoleerd was. Vandaar de unieke cultuur, volksstammen en gewoonten. De gelijknamige provinciehoofdstad Chiang Rai is een rustige en overzichtelijke plaats, die in 1262 door koning Mengrai werd gesticht. Chiang Rai is net als het 180 km zuiderlijke gelegen Chiang Mai een goed uitgangspunt voor een tocht te voet , per olifant of op de motor door het bergachtige noorden van Thailand. Het is vooral interessant voor mensen die Chiang Rai te druk en te toeristisch vinden. Breng een bezoek aan de lokale buffelmarkt en het opiummuseum van de Gouden Driehoek in Chiang Rai. De op een heuveltop gelegen Wat Prat Phu Khao tempel biedt het fraaiste panorama over de omgeving van Chiang Rai.

Bezienswaardigheden

De Wat Phra Kaeo en de op de heuvel gelegen Wat Ngam Muang zijn de belangrijkste tempels van Chiang Rai. In de Wat Phra Keo is de beroemde Smaragden Boeddha ontdekt toen in 1434 de bliksem een scheur in de toren veroorzaakte en het verborgen beeld zichtbaar werd. De Smaragden Boeddha wordt tegenwoordig bewaard in de Wat Phra Keo in Bangkok.

White Temple (Wat Rong Khun), onconventionele hedendaagse tempel

De White Temple is nog amper door de toerist ontdekt.
Even ten zuiden van Chiang Rai aan Highway 1 ligt een van de bezienswaardigheden die nog amper door de toerist ontdekt is. Hier ligt de verbazingwekkende prachtige tempel Wat Rong Khun, bijgenaamd de ‘White Temple’. Hoewel buitenlanders de White Temple nog niet ontdekt hebben is de tempel in Thailand zelf inmiddels uitgegroeid tot een nationaal monument en een van de meest herkenbare tempels in het land. De White Temple bij Chiang Rai trekt jaarlijks een steeds groter aantal bezoekers.
De witte kleur van de White Temple geeft de reinheid van Boeddha weer.
De White Temple is ontworpen door de gerenommeerde Thaise kunstenaar Chaloemchai Khositphiphat en heeft een moderne architectuur. De aandacht voor details is opvallend en je moet de nodige tijd doorbrengen om dit allemaal te bestuderen. De White Temple is gebouwd in een stralend witte kleur om op deze manier de reinheid van Boeddha weer te geven. Het witte mozaïek glas dat gebruikt is slaat op de wijsheid van Boeddha.
Om de White Temple te bereiken moet je eerst over een brug die gebouwd is over de ‘put van de hel’. Beneden in de put bevinden zich vele mensenarmen die angstvallig uit de grond omhoog gestoken worden. In de White Temple zelf bevinden zich prachtige gekleurde moderne muurschilderingen met motieven van het Boeddhisme.
De gehele bouw van de White Temple zal 90 jaar duren.
e bouw van het tempelcomplex van de White Temple begon in 1997 en is nog steeds niet afgebouwd. Naar verwachting zal het 90 jaar duren alvorens de gehele bouw voltooid is. Als het complex uiteindelijk afgebouwd is zal het uit negen gebouwen bestaan, elk met een eigen unieke betekenis en schoonheid.
Bij het tempelcomplex van de White Temple liggen diverse souvenirwinkeltjes en restaurantjes.
De White Temple ligt dichtbij Chiang Rai, De White Temple ligt zo’n 13 kilometer ten zuiden van de noord Thaise stad Chiang Rai aan Highway 1. Komende vanuit Chiang Mai ga je zodra je Highway 1 richting Chiang Rai neemt bij de eerste kruising naar links. Je ziet de White Temple dan meteen liggen. Vanaf Chiang Mai is de afstand tot de white temple ongeveer 170 kilometer.
Openingstijden van de White Temple zijn dagelijks van 08.00u tot 18.00u. De toegang is gratis maar een kleine donatie wordt zeer op prijs gesteld.

terug overzicht

index