Pinnawela olifantenweeshuis

Het Olifantenweeshuis in Pinnawela vangt olifanten op die gewond zijn geraakt of zonder verzorgers worden aangetroffen. De ongeveer 60 olifanten worden elke dag gebaad in de rivier de Maha Oya wat een bijzonder schouwspel oplevert. De kleintjes worden elke dag op vaste tijden met melk gevoerd. Ook is het leuk om de olifanten in hun natuurlijke omgeving te zien zoals in het Nationaal Park Uda Waluwe ten zuiden van Kandy of op oversteekplaatsen die vaak bij de plaatselijke bevolking bekend zijn.

Pinnawela is een kleine plaats aan de Ma Oya rivier. Het dorp staat vooral bekend vanwege het olifantenweeshuis. Op deze plek worden gehandicapten en/of verstoten olifanten opgevangen. Dat olifanten centraal staan in Pinnawela blijkt ook wel uit de op 1.500m verder gelegen Millennium Elephant Foundation. Hier worden in het verleden gevangen genomen olifanten opgevangen en verzorgd. In tegenstelling tot het commerciële olifantenweeshuis, wordt de Millenium Elephant Foundation grotendeels gerund door vrijwilligers, waarbij het belang van de olifant voorop staat.

Pinnawela Elephant Orphanage (“olifantenweeshuis”)

Locatie: Centrum

De Pinnawela Elephant Orphanage is een olifantenweeshuis waar baby olifantjes die verstoten zijn of hun moeder hebben verloren worden opgevangen. Daarnaast worden volwassen gehandicapten of verstoten olifanten hier ook opgevangen. Ook worden hier olifanten gefokt. De olifanten kunnen vrij leven op een land van 10 hectare. Op dit moment leven er rond de 80 olifanten in het olifantenweeshuis. Twee keer per dag worden de olifanten gewassen in de Ma Oya rivier. De olifanten hebben een dagelijks programma.

  • 08:30 – Het olifantenweeshuis is open voor bezoekers
  • 09:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
  • 10:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
  • 12:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
  • 13:15 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
  • 14:00 – De kudde wordt naar de rivier gebracht om te baden
  • 16:00 – De kudde wordt weer terug gebracht
  • 17:00 – De baby olifantjes worden met de fles gevoed
  • 18:00 – Het olifantenweeshuis is gesloten voor bezoekers

Het olifantenweeshuis is een populaire toeristische attractie. Hier wordt door de verzorgers gebruik van gemaakt. Je kunt tegen betaling de olifanten voeren of mee op de foto. De entreekosten voor het olifantenweeshuis zijn 2.000 roepie per persoon.

Millennium Elephant Foundation

Locatie: 1,5km vanaf centrum – 2 minuten rijden

De Millennium Elephant Foundation is een stichting om de verzorging, bescherming en behandeling van olifanten in Sri Lanka te verbeteren. De stichting probeert slecht behandelde en gevangen olifanten te bevrijden. Zij worden verzorgd op het 6 hectare grootte opvangcentrum. Hier krijgen de olifanten een zeer goede verzorging en worden in al hun benodigdheden en behoeftes voorzien. Je kunt hier samen met de verzorgers één van de acht olifanten in het opvangcentrum wassen in de Ma Oya rivier. Ook kun je een ritje maken op de rug van de olifant, de vrijwilligers in het opvangcentrum kunnen foto’s of video’s voor je maken. Alle activiteiten vallen onder een vaste prijs. Voor 200 roepie extra kun je de olifanten een fruitschaal voeren. Alle opbrengsten gaan rechtstreeks naar medicijnen en de onderhoud voor de olifanten.

terug inhoud