Negombo

Negombo (137.000 inw.) is een badplaats op 37km. van Colombo en op slechts 8km. van Colombo Bandaranaike International Airport. Vanwege de korte afstand tot het vliegveld is Negombo vaak het begin- of eindpunt van een rondreis door Sri Lanka. Negombo, ook wel “Little Rome” genoemd door de vele kerken, is grotendeels christelijk. Het is van origine een vissersdorp, zelfs nu is de visvangst naast het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Een bezoek aan de vismarkt of een visrestaurant is de moeite waard. Er liggen veel beach resorts langs het brede zandstrand van Negombo. De zee is, vanwege de vaak hoge golven, niet geschikt voor kinderen. Ook in Negombo kun je veel van de koloniale historie van Sri Lanka zien. Naast de vele kerken en een Nederlands fort, ligt er in Negombo een kanaal gegraven door de Nederlanders voor de specerijen handel. Bij Negombo ligt ook het grootste moerasgebied van Sri Lanka, de Muthurajawela moeras.


Negombo Vismarkt

Iedere ochtend wordt er een vismarkt gehouden
De vismarkt is op loopafstand van de haven, is samengesteld uit twee zones: de grootste vismarkt en die van kleine vis....

De vismarkt in Negombo is de één na grootste vismarkt van Sri Lanka. Op deze markt wordt de dagelijkse vangst verkocht aan handelaren en bewoners. Op het strand worden vissen gedroogd voor het binnenland. Sommige vissers kunnen je uitnodigen om mee te gaan op hun boot.
Aangezien de vissen in de warme buitenlucht liggen, kan het er behoorlijk stinken.Negombo fruitmarkt


Tegenover de vismarkt is de fruitmarkt, waar een heerlijk en gezond tussendoortje inkopen voor de dag op het strand of wandelen op het eiland....

Negombo haven

In Negombo, leven draait om zijn haven en de kleurrijke markten die zijn afgeladen met mensen in de ochtend....

Andere bezienswaardigheden

 

  • Nederlands Fort

    De Portugezen hadden op deze plek een fort gebouwd. Deze werd verwoest tijdens de Nederlandse Invasie in 1644. De Nederlanders hebben het fort daarna herbouwd. Het fort werd eind 19e eeuw deels afgebroken door de Britten, die de stenen gebruikten voor de bouw van een gevangenis. Nu zijn er alleen nog ruïnes overgebleven, een deel van de oostelijke muur met de poort is nog intact

  • Muthurajawela moeras

    Het Muthurajawela moeras begint bij de Negombo laguna en ligt verspreid over 6.000 hectare, het noordelijk deel werd uitgeroepen tot reservaat. De dagelijkse vloed brengt zoutwater vanuit de oceaan in het moeras. Dit zorgt voor het brakke water van het moeras, waardoor er een grote diversiteit is in planten- en dierenleven. In het moeras, mangrove bossen en graslanden kun je onder andere veel vissen, vogels, krokodillen en watervaranen zien. Daarnaast leven er Indische brilcobra’s, tijgerpythons, Indische Sterschildpad en de vissende kat.

  • St. Mary kerk

De bouw van de Katholieke St. Mary kerk begon in 1874, maar was pas in 1922 klaar. De kerk is de grootste kathedraal in Negombo. De kerk heeft een beschilderd plafond en albast beelden van diverse heiligen.

 

  • Angurukaramulla Tempel

De Angurukaramulla Tempel wordt altijd aangedaan door Boeddhistische pelgrims die door Negombo komen. De ingang van de tempel is in de vorm van een leeuwenkop. In de tempel staat een marmer Boeddhabeeld, gedoneerd door Myanmar.

  • Henarathgoda Botanic Garden

De Henarathgoda Botanic Garden is één van de drie botanische tuinen in Sri Lanka (de andere twee liggen bij Kandy en Nuwara Eliya). In de Henarathgoda Botanic Garden werd in 1876 de eerste rubberboom, de Braziliaanse rubberboom, geplant. De botanische tuin heeft tropische bomen uit de gehele wereld, inclusief de oudste rubberbomen van Sri Lanka. De Henarathgoda Botanic Garden is elke dag in het jaar geopend.

  • Munneswaram tempel complex

Het Munneswaram tempel complex ligt in het dorpje Munneswaram, net buiten de stad Chilaw ten noorden van Negombo. Het is één van de belangrijkste Hindoe tempel complexen in Sri Lanka. Het tempel complex bestaat uit vijf tempels, de centrale tempel is opgedragen aan de god Shiva. De overige tempels zijn opgedragen aan de goden Ganesha, Kali en Ayyanayake.

terug inhoud