Kandy

Kandy en omgeving

Een prachtige boeddha in Kandy, Bernard Gagnon
Aan Kandy zijn vele mooie namen gegeven. Maar de kwalificatie 'de bekoorlijkste stad ter wereld' is misschien wat te sterk uitgedrukt. Veel Singalezen noemen de stad tegenwoordig Maha Nuwara (Grote Stad). Kandy is in ieder geval na Colombo de meest door toeristen bezochte stad. Naast de talloze monumenten is vooral ook de botanische tuin in de buitenwijk Peradeniya de moeite van een bezoek waard
Kandy is het centrum van de traditionele cultuur van Sri Lanka, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van de Dalada Maligawa, de Tempel van de Tand. De stad telt 150.000 inwoners en ligt midden in een bebost heuvellandschap op een hoogte van 525 m (kanda is het Singalese woord voor 'heuvel'). Kandy heeft een aangenaam klimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 °C. Overdag is het er warm, terwijl de avonden en nachten er aangenaam fris zijn. De Mahaweli Ganga, met 370 km de langste rivier van Sri Lanka, slingert zich rondom de stad. Kandy is aan drie zijden door deze rivier omgeven, die aldus een natuurlijke barrière tegen vijandige legers vormde. Midden in de stad ligt een meer, Lake Kandy. Het is omgeven door een balustrade, bestaande uit witte stenen driehoeken met vier kleine driehoekige openingen erin. Langs de wandelweg staan oude bomen, 's avonds bevolkt door duizenden kraaien.

De laatste koningsstad

Het gebied rond Kandy werd pas in de 14de eeuw door mensen bewoond, toen er enkele tempels werden gebouwd. Deze tempels zijn tot op de dag van vandaag in gebruik, zoals de Asgiriya Vihara, de tempel van Embekke Devalla, de 14de-eeuwse Lankatillaka Vihara, de Gadaladeniya Raja Maha Vihara en de tempel met de grote dagoba, de Maha Raja Vihara. De geïsoleerd gelegen stad kon haar eigen cultuur ongeschonden bewaren. De Portugezen veroverden Kandy in 1587, maar toonden er daarna weinig belangstelling voor. Ook de Hollanders hadden weinig interesse in Kandy, al sloten ze wel een handelsverdrag met de koning. Van 1592 tot 1815 was Kandy de hoofdstad van het Singalese koninkrijk. Daarnaast behield de stad haar religieuze functie. In de Tempel van de Tand worden de boeddhistische tradities in ere gehouden. Geen stad in Sri Lanka telt zoveel monniken onder haar inwoners. De laatste koning, Sri Vikrama Rajasingha (1788-1815), verfraaide Kandy in 1807 met de aanleg van een kunstmatig meer, vlak bij de Tempel van de Tand. In 1815 zetten de Engelsen, na verovering van de stad, de koning af. Dat betekende het einde van het Singalese koninkrijk, dat 2300 jaar had bestaan.
Kandy is voornamelijk bekend vanwege de Dalada Maligawa (Tempel van de Tand), waar een hoektand van Boeddha bewaard zou worden. In het bijbehorende museum is het verhaal op diverse schilderijen te zien. De tand zou sinds de 4e eeuw na Christus in Sri Lanka zijn, met een korte onderbreking rond 1283, toen de tand terug naar India zou zijn genomen.
Niet alleen door deze tempel, maar ook door de parade genaamd Kandy Esala Perahera, is Kandy de belangrijkste religieuze stad van Sri Lanka. Hierbij wordt de tand van Boeddha door de stad vervoerd op een olifant, maar sinds een tijd met een neptand om diefstal te voorkomen. Deze parade is in juli of augustus, gedurende een 10 dagen lang feest. De laatste dag van het feest is tijdens volle maan.
In 1988 werd Kandy door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De grote markt

Wandelend door de stad ziet u bedehuizen van boeddhisten, hindoes, anglicanen, katholieken, protestanten, methodisten en adventisten. Er staan ook veel statige huizen met fraaie terrassen, vooral in de straat waar zich op een hoogte tussen de koningspalmen het Trinity College bevindt. De kapel van dit college bezit fresco's in de stijl van Kandy.
In het centrum van de stad krioelt het van de bussen, auto's, taxi's, olifanten en ossenkarren. U vindt hier onder meer het bekende Queens Hotel, het Royal Palace Park (het vroegere Wace Park), enkele bezienswaardige musea en de beroemde botanische tuin van Kandy, met daar dichtbij de universiteit van Kandy. Achter het busstation, aan een levendig plein, staat de grote markt, een breed, rood gebouw uit 1959 met een binnenhof. Op het plein staat tussen de kramen en marktuitstallingen de vierkante Clock Tower (uurwerktoren) met een rood dak en tegen de muren reliëfs, vergulde vazen en vier uurwerken. In het marktgebouw is van alles te koop, zoals al het fruit en alle soorten groente die het eiland levert, leer- en vlechtwerk, vlees en vis, specerijen en zoetigheden. In sommige winkeltjes is het erg druk, vooral als vrachtwagens verse vis hebben aangevoerd; maar de langste rij staat bij de staatswinkeltjes waar de prijzen iets lager liggen.

Bezienswaardigheden

Tempel van de Tand (Dalada Maligawa)

Locatie: 750m vanaf centrum – 10 minuten lopen
De Tempel van de Tand is de belangrijkste tempel van Sri Lanka en één van de belangrijkste tempels voor het Boeddhisme. In deze tempel ligt één van de drie overgebleven tanden van Boeddha. De andere liggen in India en nabij Bangkok in Thailand. De tempel was gebouwd in een paleizen complex, er werd geloofd dat degene die in het bezit was van de tand, zou heersen over het land. Driemaal daags worden door de monniken rituelen uitgevoerd. Op woensdag is er een symbolisch baden van de heilige tand. Er wordt geloofd dat het water helende krachten heeft, dit water wordt uitgedeeld onder de aanwezigen.
Er geldt een strikt kledingvoorschrift in deze tempel.

De Sri Dalada Maligawa, of Tempel van de Heilige Tandrelikwie, is het belangrijkste boeddhistische heilig­dom op Sri Lanka. Er wordt een tand bewaard die zou hebben toebehoord aan Boeddha Siddhartha Gautama, en de tempel is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor boeddhisten uit heel de wereld. Er is ook beweerd dat de originele tand in 1650 is verbrand door de aartsbisschop van Goa, en dat de tand die zich nu in Kandy bevindt een vervalsing betreft. In het complex is de tand ondergebracht in een binnentempel, gevuld met bloemoffers, vaak lotussen; er hangt meestal een zware wierookgeur. De tand ligt op een zuiver gouden lotusbloem in een reeks gouden, met juwelen versierde kistjes op een troop, en wordt zelden openbaar tentoongesteld. Elke avond staan er boeddhisten in de rij om eer te bewijzen aan de tand.
Volgens de legende werd het lichaam van Boeddha na diens dood gecremeerd in Kusinara, India; zijn linker hoektand werd uit de as van de sandelhouten brandstapel gehaald en aan koning Brahmadatte gegeven. Er ontstond een traditie waarbij degene die de relikwie bezat het goddelijk recht had om het land te besturen. Dit leidde onvermijdelijk tot strijd rond de relikwie, en de laatste Indiase koning die de tand bezat, Guhavisa van Kalinga, liet hem in 371 meesmokkelen naar Sri Lanka tijdens het bewind van de Sri Lankaanse koning Kirti Sri Megavanna, die er een tempel voor bouwde. De relikwie verwisselde diverse malen van onderkomen op het eiland, totdat het in Kandy terechtkwam.
De tempel werd rond 1600 gebouwd, onder koning Vimaladharmasuriya I, en in de 18e eeuw herbouwd. Het complex omvat ook het Sri Dalda-museum, met een collectie documenten en foto's over de geschiedenis van de tand, en de achthoekige Pattiripuwa-toren, opgericht in 1803 door koning Sri Wickrama Rajasinghe.

Royal Botanical Garden

Locatie: 6km vanaf centrum – 7 minuten rijden
De Royal Botanical Garden (ook wel Peradeniya Botanical Garden genoemd) is de grootste botanische tuin in Sri Lanka. In het park van 60 hectare vind je meer dan 4.000 verschillende plantensoorten, waaronder lianen, bamboe, lantaarnplanten, pandanus bomen en palmbomen. Daarnaast is er een orchideeënhuis en een kruidentuin met o.a. vanille, pepers en kardemom. In het park leven veel vleerhonden, vlinders en vogels.

Koninklijke Botanische Tuin, Peradeniya wordt gevestigd in dichte nabijheid aan de stad van Kandy in de Centrale Provincie van Sri Lanka. Het is renowned voor de inzameling de verscheidenheid van Orchideeën, en heeft meer dan 300 verscheidenheden van Orchideeën, kruiden, maken de geneeskrachtige installaties en de palmenbomen het zijn het Nationale Herbarium vast. De totale landmassa van de botanische tuin is 147 acres, 460 Meters boven overzees - het niveau met een daling van de 200 dag jaarlijkse regen, wordt het beheerd door de Afdeling van Nationale Botanische Tuinen van het Ministerie van Landbouw.

Geschiedenis

De oorsprong van de Botanische data van Tuinen zover terug als 1371 toen de Koning Wickramabahu III het geworpen en gehouden hof in Peradeniya dichtbij rivier steeg Mahaweli dit door Koning Kirti Sri en Koning Rajadhi Rajasinghe werd gevolgd. Een tempel was bouwstijl op deze plaats door Koning Wimala Dhamma maar het werd vernietigd door de Britten toen zij de controle over het Koninkrijk Kandian werden gegeven. Daarna werd de grond voor een Botanische Tuin gevormd door M. Alexandar Moon in 1821. De botanische Tuin in Peradeniya werd formeel gevestigd en installaties van Tuin Kew bij het eiland van de Slaaf, Colombo en van de Tuin Kalutara binnen Kalutara werden bewogen omhoog tot 1843. De koninklijke Botanische Tuinen, Peradeniya werden gemaakt onafhankelijker en werden uitgebreid onder M. George Gardner als zijn inspecteur in 1844. De tuinen kwamen onder het beleid van het Ministerie van Landbouw toen het in 1912 werd gevestigd.
Klassiek Weg van Palmen wordt gevestigd in deze Tuin. Één boom met een significante geschiedenis is KanonskogelBoom langs geplant Koning George en Koningin Mary van Engeland in 1901. De boom wordt gebogen met zijn vruchten die als Kanonskogel, zo het gots zijn naam kijkt.
Het gebruikte ook tijdens Wereldoorlog II door Lord Mountbatten, de opperste bevelhebber van de verenigde krachten in Zuid-Azige als hoofdkwartier van Het Bevel van Zuidoost-Azië.

Royal Palace

Locatie: 750m vanaf centrum – 10 minuten lopen
Langs de Tempel van de Tand liggen de oude gebouwen van het vroegere paleis van Kandy. Onder deze gebouwen zie je onder andere het koninklijk paleis, vertrekken van de koningin, de raadzaal en de wapenkamer. Een aantal van deze gebouwen zijn nu in gebruik als musea over het Kandy tijdperk. De raadzaal, gebouwd in 1784 is een uniek voorbeeld van de houten architectuur uit die periode.

Asgiriya Vihara

In de omgeving van Kandy kunt u enkele bezienswaardige tempels en kloosters bezoeken. Het Asgiriya Vihara ligt ten noordwesten van Kandy en bevat een groot beeld van een liggende Boeddha. Het klooster bezit voorts een zeer bezienswaardige koningstroon uit de 18de eeuw en een 14de-eeuwse tempelhal, de Adahana Maluwa. In Kalapuraya in de Dumbara-vallei, acht kilometer van Kandy, wonen handwerkslieden, die al generaties lang kunstzinnige werken van hout en metaal vervaardigen.

Kandy University

Dicht bij de botanische tuinen ligt de campus van de universiteit, een heerlijk parklandschap met grasvelden en boompartijen met sportvelden en de lichtroze gebouwen van de universiteit, daterend van 1942. De campus heeft voor elk van de vele gezindten een gebedshuis: een tempel voor de hindoes en boeddhisten, een moskee voor de moslims, een kerk voor de katholieken en de protestanten. Vele gebouwen zijn in de traditionele Singalese stijl gebouwd. De architectonische opzet werd ontworpen door Sir Patrick Abercrombie (1879-1975), bedenker van onder andere het Greater London Plan in 1945. Er studeren hier ca. 6500 personen.

Kadugannawa

Tien kilometer ten westen van Peradeniya ligt het stadje Kadugannawa. Hier staat een monument ter ere van W.F. Dawson. Hij was in 1827 verantwoordelijk voor de aanleg van de weg die Colombo met Kandy verbindt. Onderdak kunt in dit stadje vinden in het resthouse.

Musea

Arts and Crafts Centre aan de oever van het meer, dicht bij de Tempel van de Tand, ligt het Arts and Crafts Centre. Onder staatstoezicht worden er in de showroom allerlei traditionele, met de hand gemaakte producten en kunstwerken verkocht, uitgevoerd in de meest uiteenlopende materialen, zoals zilver, koper, brons, ivoor en ebbenhout. De prijzen zijn er acceptabel. In de galerie zijn vakmensen bezig koperen potten te bewerken, kleedjes te weven en matjes te vlechten. Ook andere winkels in de stad, zoals de eerder vermelde Laksala, bieden een keur van de reeds genoemde producten en bovendien het Dumbara-vlechtwerk, zilverfiligreinwerk, sieraden, juwelen en batiks met oude Kandy-motieven.

Nationaal Museum

Naast de Tempel van de Tand staat op een groene hoogte aan het meer het Nationaal Museum (geopend zo-do 9-17 uur) met een kanonloop in de tuin. Het is ondergebracht in het vroegere Queen's Palace, dat in 1765 naar een Hollands ontwerp werd gebouwd. Het werd bewoond door de koningin van Kandy en later door de broers van de laatste koning.

Er is in het Nationaal Museum in Kandy heel wat te zien: wapens, juwelen, kostuums, beelden, muziekinstrumenten, houten maskers, ivoor- en aardewerk, lampen, kleden, medische instrumenten, ola-boeken, vergulde draagstoelen en benodigdheden voor het maken van de betelpruim en suikerwerk. Een opschrift op een Hollandse tabaksdoos toont aan dat niet iedere Hollander even tevreden was met zijn bestaan in de kolonie:
'Ik vaar gelijk een held naar vergelegen kusten,
was het niet om het geld, veel liever zou ik rusten,
en houwe mijn gemak,
drinken een glaasje wijn en roken pijptabak.'

Archeologisch Museum

Iets verder ligt het voormalige koninklijk paleis, een wit gebouw met twee verdiepingen. In de audiëntiezaal, met een mooi plafond en veel houtsnijwerk, hield de laatste koning zijn avondlijke en nachtelijke ontvangsten bij het licht van flambouwen. Liggend, gekleed in zijde of satijn en behangen met juwelen, ontving hij er zijn gasten. In het gebouw is nu het Hooggerechtshof gehuisvest en in een bijgebouw het archeologisch museum. U vindt er onder meer kopieën van 11de-eeuwse muurschilderingen en oud aardewerk.

Queen's Hotel

Het Queen's Hotel in Kandy, Kurun
Een bekend oriëntatiepunt is het lichtbeige gekleurde Queen's Hotel, dat aan het meer ligt. Het is een van de oudste hotels van het land. De kamers zijn eenvoudig en de benedenverdieping met lounge, bar en restaurant is smaakvol ingericht. Rondom het Queen's Hotel liggen de grote markt en het park van Kandy, begrensd door notariskantoren, de staatswinkel Laksala en St. Paul's Church.
In het park naast het Queen's Hotel staat het standbeeld van de 'vader van de natie' Stephen Senanayake, de eerste minister-president in 1948. De driehoekige sokkel waarop het standbeeld staat, is versierd met olifantenkoppen. Even verder staat het beeld van de Engelse gouverneur Sir Henry George Ward (1850-1860), opgericht 'uit waardering voor zijn energieke bestuur van de kolonie Ceylon'. Achter het park bevindt zich een lange rij eenvoudige kantoortjes van notarissen (notary public). In de directe omgeving van deze kantoortjes kunt u de staatswinkel Laksala vinden, gevestigd in een gebouw dat eruitziet als een Griekse tempel met zes zuilen en een driehoekig gevelveld. Ernaast staat de anglicaanse St. Paul's Church, een bakstenen gebouw met een zware vierkante toren en in het keurige interieur vele muurschilden ter herinnering aan Britse planters en ambtenaren. Het zomerpaleis van de president ligt tegenover de kerk in een prachtig park.

Udawattekele Bird Sanctuary

Locatie: 2km vanaf centrum – 25 minuten lopen
Net achter de Tempel van de Tand ligt het Udawattekele Bird Sanctuary. Ondanks dat het reservaat in de stad ligt, zitten hier veel dieren. Je kunt hier 80 verschillende soorten vogels spotten, waaronder de bruinkapjungletimalia, de smaragdparkiet en de jungle-dwergijsvogel. Daarnaast leven er ook veel apen, zoals de Ceylonkroonaap, de witbaarlangoer en de grijze langoer. Entree kosten voor het reservaat zijn 750 roepie.

Udawattakele heiligdom, ook wel bekend als de Royal Forest Park, strekt zich uit tot 257 hectare en is bekend om haar rijke vegetatie en de grote verscheidenheid aan vogels. Udawattakele werd erkend als een bos reservaat in 1856; later, werd het omgezet in een wildlife sanctuary in 1938. Natuurliefhebbers  houden van de vrede, groen en de stilte van het heiligdom. Udawattekele is bekend als een van de beste plekken voor vogelaars in Sri Lanka. Meer dan 80 soorten vogels hebben van het heiligdom hun huis gemaakt. Terwijl we in het het heiligdom lopen,  zijn sommige van de plekken die u niet mag missen de Senkanda grot, de hoogste piek 'Kodimale' en de vijver. U zult verschillende boeddhistische tempels en kapellen gelegen binnenin het Heilige der heiligen tegenkomen.


Embekke Tempel


Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden
De Embekke Tempel (of Embekke Devalaya) is een Boeddhistische tempel gebouwd rond het jaar 1370. De tempel is de beste plek in Sri Lanka om het mooiste houtsnijwerk te zien. De tempel bestaat uit drie gebouwen. De vele pilaren en de daken zitten vol met houtsnijwerken. Vooral dieren als leeuwen, olifanten en stieren zijn er te zien, maar ook bloemen, soldaten, vrouwen en zeemeerminnen.

Lankatilaka Tempel

locatie: 16 km vanaf centrum – 20 minuten rijden
1,5 kilometer van de Embekke tempel, ligt de Lankatilaka tempel. De tempel staat bekend om zijn unieke architectuur. Gebouwd in 1344 op een grote rots maakt deze tempel een populaire plaats om aan te doen. Vanaf twee kanten kun je met een stenen trap naar boven. Boven aangekomen zie je de gebruikelijke bodhiboom, een kleine stoepa en het tempelgebouw zelf. In de tempel zelf zie je veel beeldhouwwerken en muurtekeningen.

Gadaladeniya Tempel

Locatie: 12km vanaf centrum – 15 minuten rijden
Bovenop een kleine rots ligt de in 1344 gebouwde Gadaladeniya Tempel. De tempel heeft een Zuid-Indiase bouwstijl. Buiten de tempel ligt een stoepa, met een dak en daaromheen vier kleinere stoepa’s. Deze formatie wordt ook wel Vijayothpaya genoemd. In de tempel vind je een Boeddhabeeld in zittende positie en een aantal andere beelden.

Dambana Veddah Village

Locatie: 88km vanaf centrum – 1u20m rijden
Midden in de jungle, ligt het afgelegen dorpje Dambana. Hier leven rechtstreekse afstammelingen van de originele Veddah bevolking. Via een georganiseerde safari kun je dit dorp bezoeken. Na goedkeuring van het opperhoofd van het dorp kun je zien hoe de lokale bevolking leeft en meedoen in bepaalde gebruiken en activiteiten.

Knuckles Mountain Range National Park

Locatie: 36km vanaf centrum – 40 minuten rijden
De Knuckles Mountain range is een gebergte in de buurt van Kandy. Dit gebergte heeft zijn naam te danken aan haar toppen, deze lijken een gebalde vuist. Je kunt hier wandelen of fietsen, daarnaast worden er excursies georganiseerd. Dit gebergte kent veel types vegetatie, van regenwoud tot steppe en savanne. Hierdoor leven er veel verschillende planten en dieren waaronder olifanten, luipaarden en lori’s.

Mahiyangana

De tempel met de grote dagoba, de Maha Raja Vihara in Mahiyangana, Astronomyinertia
Zeventig kilometer ten oosten van Kandy (aan weg 5 naar Batticaloa) ligt een van de heiligste boeddhistische plaatsen op Sri Lanka. Mahiyangana is vooral beroemd om de tempel met de grote dagoba, de Maha Raja Vihara. Volgens de overlevering bouwde men de dagoba over een haarlok van Boeddha. In de 'Mahavamsa', de boeddhistische kroniek van de vroegste geschiedenis van Sri Lanka, staat opgetekend dat Boeddha dit heiligdom heeft bezocht tijdens een Vedda-feest. Tijdens de feestelijkheden zou hij een levitatieverschijnsel hebben gehad, waarbij hij tijdelijk geen zwaartekracht ondervond.
De bouw van de tempel wordt toegeschreven aan koning Duttha Gamani (161-137 v.Chr.), maar de bouwstijl van de huidige tempel is voornamelijk Kandyaans, al stamt het oudste gedeelte uit de Polonnaruwa-periode. De gelovigen kopen, voordat ze het tempelterrein betreden, witte bloemen of kransen. Rondom de dagoba staan altaren, waarop de bloemen worden neergelegd. Veel mensen zitten ervoor te bidden of te mediteren. Rondom de dagoba zijn talloze gekleurde gebedsvaantjes opgehangen. Op de (terug)weg van Mahiyangana naar Kandy passeert u een oud waterkrachtproject in de Mahaweli Ganga, aangelegd in 459 n.Chr. tijdens de regering van koning Daas Kelhiya en in 1941 vernieuwd en weer in gebruik genomen. Overal liggen sawa's, die door karbouwen worden omgeploegd. Langzaam gaat de weg omhoog en passeert het Randenigala Project, een grote dam (94 m hoog en 485 m lang) met sluizen en een groot stuwmeer, een onderdeel van het project Mahaweli. Verder omhoog gaat het, door een wildreservaat, met aan weerskanten dichtbegroeide bergen, 's Avonds komen hier olifanten tevoorschijn. Er zijn veel stuwmeren te zien. Van bovenaf zijn ook enkele irrigatiekanalen tussen de rijstterrassen te onderscheiden. Nog hoger ligt de Victoria Dam, eveneens een onderdeel van het project Mahaweli. Achter de 118 m hoge dam ligt een stuwmeer. Het waterkrachtstation ligt 5 km verderop. Vanuit een restaurant aan de andere zijde van de dam heeft u een wijds uitzicht over het project. Niet ver hiervandaan (47 km van Kandy) stort het water van de Mahaweli Ganga zich via de Victoria Falls zo'n 10 meter omlaag.

Kruidentuin

Onderweg zijn we nog gestopt bij een kruidentuin waar we eerst een rondleiding kregen met uitleg over de diverse kruiden. Ook werd verteld welke kruiden in de zalfjes en drankjes worden verwerkt om als medicijn te kunnen dienen. Na deze uitleg en een kopje chocolade thee kregen we allemaal een massage, erg lekker. Na de massage werden we naar het winkeltje geleid om mogelijk het één en ander van de aangeboden spullen aan te schaffen. Het is allemaal niet goedkoop, de meeste van deze spullen kun je ook op de markt kopen, in het algemeen voor veel lagere prijzen. Op de Central Market in Kandy bijvoorbeeld werden dezelfde zalfjes aangeboden voor 1/10 van de prijs van wat je er in zo'n kruidentuin voor moet betalen. Let dus op als je wat wil aanschaffen.

De Kandy Dancers

De Kandy dans floriseerde onder de Kandyan koningen. Het is nu de nationale dans van Sri Lanka. Er zijn 4 soorten: pantheru, naiyaki, udekki, ves. Additioneel zijn er nog 18 voorstellingen van dieren en vogels. Onder het Kandyaanse regime werden de dansen zo wonderschoon gevonden, dat de boeddhistische monniken besloten de dansers toe te laten in de tempeltuinen en het een onderdeel werd van de jaarlijkse Kandy parade (Esala Perahera).
Dagelijks om 19:00 uur kunt u in de Kandy Lake Club een traditionele dansuitvoering meemaken. Hier verschijnen muzikanten op het toneel, met lange, smalle trommels, een dubbele trom en een fluit. Het bekendste kostuum van de typische mannelijke Kandy dancer is een wijde rok. Zijn blote bovenlijf is behangen met kettingen van zilver en ivoor en armen behangen met armbanden.

Alle dansers zijn gekleed in een witte rok met rode ceintuur, een witte hoofddoek met afhangende rode linten en hebben een ontbloot bovenlijf. Dan verschijnen er dansers vol met blinkende sieraden en versiersels en in een opzwepend ritme vertonen zij de dansen, die vroeger voor de koning werden opgevoerd. Ook de danseressen met hun schelle zangstemmen zien er prachtig uit met hun diadeempjes en sieraden. Tijdens de show laten zij schotels snel ronddraaien op stokjes, laten zij acrobatische dansen met geweldige sprongen en buitelingen zien, danst men de pauwendans, de waterpotdans en tevens de processiedans en tot slot loopt men over hete kolen en spuwt men vuur!

terug inhoud