Kalutara

Omdat Kalutara aan de monding van de Kalu Ganga (zwarte rivier) ligt, had de plaats in de koloniale tijd grote strategische waarde. De Portugezen bezetten Kalutara aan het begin van de 17de eeuw en bouwden een versterking op de plaats van een boeddhistische tempel, die zij om die reden afbraken. Het Nederlandse fort uit 1685 ging in 1796 in Engelse handen over en verloor daarna aan betekenis. In de 19de eeuw werd het door de Engelsen gesloopt.
Kalutara was ooit een belangrijk handelscentrum voor verschillende kruiden waaronder kaneel, maar is nu voornamelijk bekend om de lokale rubberplantages en de vervaardiging van rieten matten en manden, die overal te koop worden aangeboden.

Gangatillaka Vihara

Op de resten van het fort werd in de jaren zeventig van die eeuw een nieuwe tempel gebouwd, de Gangatillaka Vihara, met een grote witte dagoba, die al van veraf te zien is. De tempel wordt door boeddhistische pelgrims uit het hele land bezocht. Het interieur van de nieuwe dagoba, die ten zuiden van de Kalu Ganga-brug staat, is fraai beschilderd.

De fundamenten van het Hollandse fort zijn nog te zien in de oost- en zuidzijde van het tempelcomplex. Buiten de dagoba staan een kleine boeddhistische tempel en een bo-boom.

Automobilisten die de tempel passeren stoppen bij de bo-boom en offeren een klein geldbedrag om zich te verzekeren van een behouden thuiskomst. De kerk bij de dagoba (met een vrijstaande klokkentoren) dateert van 1876.

Specerijen, mango's, panama-hoeden, toddy en arrack

In de stad staat ook nog een rood-witte stalen telecommunicatietoren. Kalutara was eens het belangrijkste centrum van de specerijenhandel (met name kaneel) van het eiland. Tegenwoordig is de plaats bekend om de mango's, die vooral van mei tot augustus geoogst worden. Ook is Kalutara bekend om zijn gevlochten matten en manden van stro en kokosvezels, die gemaakt worden in de Basket Hall. Ze hebben mooie geometrische patronen en veel kleuren. In Kalutara maakt men tevens vederlichte 'panamahoeden'.
Voorts is het stadje het toddy- en arrackcentrum van Sri Lanka; arrack is een alcoholische drank die gestookt wordt uit toddy (palmsapwijn).

Bezienswaardigheden

Richmond Castle

Deze prachtige hybride van Indiase en Britse architectuur is gekopieerd van de plannen van de Indiase Maharaja palace ontworpen door een architect uit Londen.
Richmond Castle in Kalutara is een gebouw van twee verdiepingen met 15 kamers. Alle kamers zijn natuurlijk voorzien van airconditioning het heeft 99 deurkozijnen, 38 ramen en één dak die het gehele gebouw overdekt.
Het hele gebouw is gekenmerkt door uitgebreid houtsnijwerk. Italiaans en Schotse glazen ramen en spiegels, scheepsladingen van hout uit Birma, zijn ingevoerd voor het bouwen van deze buitengewone stabiele  constructie. Het is voorzien van werknemers kwartalen, bewaker kamers, dans vloer en alle vereisten voor een luxe leven.
Richmond Castle heeft een fascinerende geschiedenis. Gebouwd in 1896, wordt het beschouwd als een van de meest spectaculaire architecturale werken van deze periode. Het werd gebouwd voor een regionale filantroop gouverneur , met een onmogelijk lange naam - Padikara-Mudaliyar (titel) Rajawasala Appuhamilage Don Arthur de Silva Wijesinghe Siriwardena (1888-1949).Dit kasteel onthult een fascinerend verhaal van een miljonair wiens leven van een vreemd sprookje omgezet is in omringende wanhoop.
Eenmaal een paleis, van oneindige geluiden van vreugde en geluk, honderden partijen met aristocraten, edelen, van de bovenste echelon. Ligt het ouderwetse spookachtige paleis, nu in isolatie te midden van het bos. Richmond Castle is nu omgebouwd tot een Montessori-school voor kansarme kinderen, en is ook een populaire toeristische attractie.

Strand Kalutara

De kust bij Kalutara is prachtig en niet voor niets zijn hier een aantal prettige strandhotels gebouwd, die voorzien zijn van mooie tropische tuinen en verfrissende zwembaden. Het brede zandstrand, waar u uren kunt wandelen, loopt langzaam af in de warme, blauwe zee. Houdt u er rekening mee dat deze zee niet gedurende het hele jaar geschikt is om in te zwemmen vanwege de sterke stroming, U kunt dan uiteraard wel een duik in het zwembad nemen.

terug inhoud