Galle

Galle (105.000 inw.) is een stad aan de zuidkust van Sri Lanka. Galle staat vooral bekend vanwege het Nederlands fort. Dit fort staat op het UNESCO werelderfgoedlijst. Op het moment dat je het fort in loopt, keer je terug naar de koloniale tijd. Het fort staat vol authentieke Nederlandse gebouwen, zoals een oud Nederlandse kerk en het huis van de Nederlandse gouverneur. Het fort is nog in goede staat, het overleefde de grote tsunami van 2004. Om Galle heen liggen diverse badplaatsen zoals Unawatuna, Mirassa en Hikkaduwa.

Galle is een havenstad en telt ongeveer 80.000 inwoners. Hoewel de belangrijkste haven van het land die van Colombo is, wordt Galle nog steeds door handelsschepen uit de hele wereld bezocht. Vooral de handel in thee is heel belangrijk. Hier ligt bovendien ook het centrum van de tonijnvisserij in Sri Lanka..
Bezoekers uit de Lage Landen zullen zich hier enigszins thuis kunnen voelen. De  Nederlandse VOC-vesting Galle is 36 hectare groot en een enorm openluchtmuseum. Galle staat op de World Heritage list en is de meest Hollandse stad in Sri Lanka. Er zijn nog altijd straten met namen als de 'Leynbaan street' en het 'Utrecht Bastion'. De Verenigde Oost-Indische Compagnie bouwde het fort van Galle in 1663. Galle was de belangrijkste haven van het eiland totdat Colombo zijn kunstmatige haven kreeg. Heel imposant zijn de metersdikke vestingmuren, die heel oud-Galle omcirkelen. Men kan in ruim een uur over de muren en de zware bastions rond het oude centrum wandelen, waarbij men een prachtig uitzicht heeft over het plaatsje en de zee.

Een bezoek aan de Nederlands Hervormde Kerk is zeker de moeite waard. Ook het ernaast gelegen hotel New Oriental, een koloniaal hotel waar sinds de opening 100 jaar geleden nauwelijks iets is veranderd, is het bekijken waard. Oorspronkelijk dateert het gebouw uit 1684 en werd het gebruikt voor de huisvesting van de VOC-ambtenaren en soldaten. Ook de gouverneur woonde hier. Driekwart van het grondgebied van Galle grenst aan de zee. Toch kan men hier vanwege de verontreiniging en branding slecht zwemmen. Zwemliefhebbers vinden hun gading eerder in het nabijgelegen Unawatuna, Weligama en Tangalle.

Bezienwaardigheden

Fort Galle

Locatie: 600m vanaf Centrum

Het Nederlands fort, Fort Galle, was origineel gebouwd door de Portugezen in 1589, maar door de Nederlanders (VOC) vergroot en compleet herbouwd in 1665. Het 56 hectare grote fort staat op de werelderfgoedlijst. De lay-out van het fort is door de jaren heen niet veranderd. Je kunt nog een aantal Nederlandse straatnamen zien en Nederlandse bouwstijlen. Het fort wordt nog steeds gebruikt in het dagelijks leven en je kunt overnachten in een aantal hotels binnen in het fort. Je kunt daarnaast over de fortmuren lopen voor een prachtig uitzicht en een mooie wandeling.

Fort Galle

Indrukwekkend zijn nog steeds de metersdikke stadsmuren van het Hollandse fort, de hoge aarden wallen, de zware bastions, de bronzen kanonnen die op de oceaan zijn gericht, de vuurtorens en de kazernes. Een wandeling over de zwaar versterkte vestingmuren en de bastions van Galle voert u in gedachten terug naar lang vervlogen tijden, een wandeling die tegen het vallen van de avond ook veel Singalezen maken. Het ondergrondse rioleringssysteem van de Hollanders werd tweemaal per dag doorgespoeld door het getij. Het Maanbastion is gebouwd op de restanten van het Portugese fort Conceiçao het Sterbastion op die van het fort Sao Antonio. Dan volgen het Aeolus-, Clippenberg-, Neptunus- en Tritonbastion die door de Hollanders in 1729, tijdens het gouverneurschap van Petrus Vuyst, werden aangelegd aan de westzijde van de stad. Op de zuidpunt staat de vuurtoren die de schepen de weg wijst naar de haven aan de oostkant. Dan volgen het Utrechtbastion en het Aurorabastion, dit laatste zo genoemd naar de naam Aurora die men aantrof op een stenen plaat. Het Akerslootbastion, het vroegere Zeemansuitzicht, is genoemd naar het Noord-Hollandse dorp Akersloot, geboorteplaats van zeekapitein Willem Jacobszoon Coster. Ten slotte is er het Zwartbastion, een uitbreiding en versterking van het Portugese fort Santa Cruz, vanwaaruit men de schepen in de gaten hield bij het binnenvaren van de haven. Toen de Hollanders het fort hadden voltooid, mochten drie Hollandse burgerdames een kanon afvuren; wie het beste schot loste, mocht de bastions een naam geven. Winnares was een knappe jonge weduwe, die een week na het succesvolle schot in het huwelijk trad met de Hollandse gouverneur Rycldoff van Goens.

De Groote Kerk

Locatie: Church street, Fort Galle

De Groote Kerk is gebouwd in 1755 en was de derde gereformeerde kerk gebouwd door de Nederlanders in Sri Lanka. Net als de Wolvendaal kerk in Colombo, heeft de Groote Kerk een kruisvorm. Binnen liggen in de vloer grafstenen die origineel uit een begraafplaats komen. De kerk is in 2004 gerenoveerd en is momenteel nog steeds in gebruik.

Dutch Reformed Church

Midden in de oude vestingstad staat de Dutch Reformed Church uit 1754. Deze zou een geschenk aan de stad Galle zijn van commandeur Casparus de Jong en zijn vrouw, als dank voor de geboorte van hun dochter. Vroeger heeft hier in de buurt de Groote Kerk gestaan, die in 1650 werd gebouwd als de eerste protestantse kerk op Ceylon. De kerk is van buiten witgepleisterd en gebouwd in barokstijl, met een sierlijke gevel. Het interieur van de kerk is, volgens calvinistische traditie, zeer sober. Witgekalkte muren, donkerhouten kerkbanken, muurplaquettes en rouwborden die herinneren aan belangrijke inwoners van Galle; de Engelstalige plaquettes gedenken Burghers uit de 19de en 20ste eeuw. Opvallend zijn de rouwborden aan weerskanten van de hoofdingang: voor de commandeurs De Jong (met zijn familiewapen en zijn overlijdensjaar 1758) en Abraham Samlant (zelfs met een miniatuurdoodskleed erop), opvolger van De Jong. Fraai is de preekstoel in barokstijl, met een grote luifel. Het monumentale orgel, dat volgens traditie op de galerij boven de ingang was geplaatst, is vervangen door een 19de-eeuws orgeltje in de zuidelijke zijbeuk. In de kerk ligt een gastenboek. De oude doopboeken moesten helaas worden overgebracht naar het archief van de Wolvendaalkerk in Colombo omdat toeristen er hele pagina's als souvenir uitscheurden. De veelal 18de-eeuwse grafstenen in de vloer zijn grotendeels afkomstig van het Hollandse kerkhof, dat zich tot 1853 in Queen Street bevond. Namen als Vanderspaar en Vanderstraten herinneren de bezoeker aan het Hollandse verleden van de stad. Het kerkhof lag naast het Queen's House (1683), de oude residentie van de Nederlandse commandeurs, op de hoek van de Queen Street en de Church Street. Het is opmerkelijk dat in de 18de eeuw slechts weinigen vijftig jaar of ouder werden. Op het kleine kerkhof buiten staan vele Oudhollandse grafstenen, grotendeels afkomstig van de voormalige Nederlandse begraafplaats in de High Street, die in 1980 werd leeggeruimd ten behoeve van de bouw van een postkantoor. De kerk was tot 1991 in gebruik, maar moest vanwege gebrek aan kerkgangers voor de eredienst worden gesloten.


National Maritime Archaeology Museum

Locatie: Queens street, Fort Galle

In een oud Nederlands warenhuis ligt het National Maritime Archaeology Museum. Dit museum, heropend in 2010 vanwege de schade van de tsunami, heeft een verzameling van koraal, zeeleven en zeevaart historie. De entreekosten zijn 300 roepie.

Scheepvaartmuseum (voormalig kaneelpakhuis van de VOC) en Hollandse gebouwen

Niet ver van de kerk staat een in 1669 gebouwd kaneelpakhuis van de VOC, waar in 1991 het eerste scheepvaartmuseum van Sri Lanka is ondergebracht. Links van de Dutch Reformed Church ziet u de anglicaanse All Saints' Church. Tegenover de kerk staat op de stadswal de oude Hollandse klokkentoren uit 1701. Links daarvan staat een Hollands wachtershuisje. Tussen beide kerken ligt een Hollands pakhuis uit de 18de eeuw. Sinds 1815 doet het gebouw onder andere dienst als postkantoor.

Old Gate

Door de Old Gate aan de oude haven, in de Nederlandse tijd de hoofdpoort, betreedt u het fort. Aan de binnenzijde ziet u het wapen van de Compagnie, geflankeerd door twee leeuwen en het jaartal 1669. Aan de buitenzijde is het Engelse wapen aangebracht met als jaartal 1796, het jaar waarin de overdracht van Galle aan de Engelsen plaatsvond. De Britse commandant liet toen het VOC-wapen verwijderen en er zijn eigen wapen voor in de plaats aanbrengen. De wandeling gaat verder door de Zeeburgstraat (nu Lighthouse Street) en de Modderstraat (nu Modarabay Street).

Leynbaan Street

Op een groot plein begint de Leynbaan Street, de straat waar vroeger de touwslagers woonden; op het plein ziet u tegen de muren van het bastion een stenen plaat met 'Akersloot 1759'. De Leynbaan Street heeft deels haar oorspronkelijke karakter behouden. Op nummer 32 staat een zogenaamd Historical Mansion (Historisch Herenhuis), in wezen een verzameling winkeltjes die in een oude Hollandse woning zijn ondergebracht. Toch is het huis met zijn ruime binnenplaats en waterput best de moeite waard, met name de ruimtes rechts van de ingang waar veel antieke voorwerpen staan uitgestald. Naast de waterput ligt een gevelsteen, die tijdens de restauratie uit het puin te voorschijn kwam en waarop het jaartal 1763 staat.

New Oriental Hotel

Rechts van de Dutch Reformed Church staan enkele panden die aan het einde van de 17de eeuw werden gebruikt als dienstgebouwen van het hoofdkwartier van de Nederlandse garnizoenscommandant. Dit was toen gevestigd in een pand dat in 1865 werd verbouwd tot het beroemde New Oriental Hotel, vroeger eigendom van de familie Brohier en sinds enkele jaren verkocht aan een hotelketen. Rond de vorige eeuwwisseling woonden er honderden Dutch Burghers in Galle. De leden van de familie Brohier behoren tot de allerlaatsten. Hoewel het een van de oudste hotels van Azië is, ziet het er zowel van binnen als van buiten praktisch nog net zo uit als ruim honderd jaar geleden. Er hebben tussentijds slechts enkele aanpassingen plaatsgevonden. De bezoeker voelt er zich dan ook nog geheel in een koloniale sfeer. Beneden zijn grote zalen met donker, Oudhollands meubilair, een Oudhollandse klok en schilderijen met 18de-eeuwse Hollandse zeilschepen erop. Sommige meubels zijn versierd met een schelp, symbool van de VOC. Vele van de 36 kamers zijn enorm groot. De meeste gasten in de 19de eeuw waren Britse planters, die vaak weken moesten wachten op een schip. Bij de receptie hangen portretten van koningin Elizabeth en koningin Beatrix en enkele foto's van prins Claus, die in 1977 een bezoek aan het hotel bracht.

Vuurtoren


Als je over de wallen loopt van het Hollandse Ford van Galle heb je een weids uitzicht over zee en de gebouwen binnen het fort,als je over de paadjes naar de punt van het fort loopt kom je bij de prachtige vuurtoren die omgeven is met een aantal palmbomen.

All Saints Anglican Church

De gotische en Anglicaanse All Saints Church dateert van 1868. Gek genoeg zit er wel een typisch Hollands dak op.

Jama Al-Kharat moskee

Galle heeft een groot aantal moslims onder zijn bevolking en er zijn een flink aantal moskeeën in de stad. De meest prominente moskee in Galle is de Meera moskee, ook wel bekend als de Galle Fort moskee of de Jama Al-Khairat moskee. De moskee is gelegen binnen de Galle Fort.

terug inhoud