Colombo

 

Colombo telt 600.000 inwoners en ligt aan de westkust van het eiland. In Colombo staat alles kriskras door elkaar heen. Koloniale huizen staan in de schaduw van moderne kantoorgebouwen; moderne woonwijken naast shantytowns en tempels naast moskeeƫn. Het is geen mooie stad, maar als men haar beter leert kennen, zeker de moeite waard. Colombo is in het verleden meermaals in het nieuws geweest met zware bomaanslagen. Veelal waren zakencentra, militaire posten en bijeenkomsten van politieke partijen doelwit van de Tamils.

Parlementsgebouw

Stadhuis

De oorsprong van de stad ligt in de vroege 16de eeuw. Toen in 1505 de Portugezen in Colombo aanmeerden, gaf de Sri Lankaanse vorst van Kotte hen de toestemming zich te vestigen in de enclave die de zee en de meren omsloot. Ze lieten er een fort oprichten en brachten een handelsnederzetting tot bloei. Toen in de 17e eeuw, na een beleg van vijf maanden, de Nederlanders de Portugezen hadden verdreven, voerden ze een waar versterkingsoffensief en ontwikkelden ze nieuwe activiteiten in de stad. Een eeuw later werd de stad zonder slag of stoot overgeleverd aan de Britten. De burcht werd afgebroken en er werd een administratief en commercieel centrum opgericht., dat niet toegankelijk was voor de eilandbewoners. Ook het zuiden van de stad, waar de Engelsen kaneelplantages bezaten en luxueuze villa's lieten bouwen, was privaat domein. Pas met de komst van de Europese koloniale machten begon het belang van de havenstad toe te nemen en groeide het uit van een onbetekenend haventje naar een van de belangrijkste havens in de Indische Oceaan. Ze werd omgevormd tot een grote opslagplaats van exportproducten zoals thee, kopra, en rubber. 

Jami Ui Alfar moskee

Gereformeerde kerk

Enkele schaarse monumenten, een museum, een park, en een aantal cultusplaatsen zijn de laatste getuigen van dit glorieuze verleden. Vanaf het moment dat de luchthaven werd geopend, is het sterk bergaf gegaan met het havenverkeer. Er is een massale plattelandsvlucht. Daardoor heeft de stad haar grenzen verlegd naar het noorden en het zuiden, waarbij ze de buitenwijken compleet heeft opgeslokt. Het huidige n Colombo strekt zich uit over verschillende wijken en totnogtoe heeft geen enkele urbanisatiepolitiek een zekere eenheid kunnen opleggen aan dit versnipperd geheel. De vroegere Kaneeltuin, de 'Cinnamon Gardens', is uitgegroeid tot de residentiĆ«le wijk 'Colombo 7'. 

Gangaramaya tempel

Gangaramaya tempel


In het hartje van Colombo speelt het leven zich af rond de indrukwekkende Victoriaanse gebouwen. De meeste van deze authentieke gebouwen liggen echter in de schaduw van glazen of stalen massieve torens, waar belangrijke banken en grote hotels gevestigd zijn. De staat van het openbaar wegdek is in een  bedenkelijke staat over en het verkeer verloopt heel chaotisch. Op de kruispunten en wegen heerst er een rommelige drukte: veelkleurige en pruttelende vrachtwagens, fietsen die het bijna begeven onder een lading kokosnoten, volgepropte autobussen, trishaws- een driewieler tussen een moto een een wagen- die een keurig rijgedrag met een hindernissenparcours lijken te verwarren, een span buffels en kuddes die rustig langs de weg wat staan te grazen of uit te rusten. Deze grote verkeerschaos vertaalt zich ook in het stadsbeeld. Verschillende rassen en culturen leven er naast elkaar zonder hun eigenheid te verliezen...

Hindoetempel

Hindoetempel

Onafhankelijkheidsmonument


Onafhankelijkheid Memorial Hall is gelegen op het Onafhankelijkheidsplein in Colombo 7. Deze plaats is in vroege dagen het Torrington vierkant genoemd. Deze zaal werd gebouwd voor de herdenking van de onafhankelijkheid van de Britten in 1948. Maar de bouw werd gestart na de onafhankelijkheid.

Deze zaal is gebaseerd op de architectuur van het publiek Hall (Magul Maduwa) gelegen in Kandy. De kolom en pilaren zijn versierd met traditionele Sri Lankaanse ontwerpen en standbeelden van leeuwen zijn rond de het gebouw geplaatst.

Standbeeld van late Hon. D.S Senanakaya, de eerste minister-president van Sri Lanka is gelegen tegenover dit monument.

Independence Memorial Museum

Het merendeel van de bezoekers mist het museum gevestigd in de kelder van de onafhankelijkheid Memorial Hall. Dit is onlangs gerenoveerd en toont vele beelden van de nationale helden, die een bijdrage leverden om de vrijheid van de Britse regering te bekomen.

Een sectie van dit museum is gewijd aan de oorlogshelden, die hun leven voor de 30 jaar lange oorlog tegen de Tamil terroristen gewijd hebben. Hun namen zijn geschreven in "Puskola Poth" en weergegeven.

 

terug inhoud