Demänova

DE VRIJHEIDSGROTTEN VAN DEMÄNOVA

Dit zijn de meest bezochte grotten in Slovakije (Slowakije). Ze liggen in de Demänovavallei, aan de noordkant van de Lage Tatra bergketen. Er zijn jaarlijks tussen 150.000 en 170.000 bezoekers. De grotten werden ontdekt in 1921, en zijn open voor het publiek vanaf 1924. De toegang die gebruikt wordt, werd kunstmatige uitgegraven en ligt op 870 m. hoogte. De beklimming naar de toegang (52 m. hoogteverschil van de weg tot de ingang) gaat langs een geplaveide toegangsweg met informatieve borden. De galerijen in de ondergrond werden gecreëerd door de rivier de Demänova in de zachte kalkrotsen. Het heeft een interessant gangensysteem, ondergrondse holen en koepels, vele en verscheidene druipstenen.

Naast deze stalagmieten, stalactieten en grootse stenen watervallen, zijn er eveneens kleurrijke kleine meertjes met op de bodem druipstenen als waterlelies, sponsen, grottenparels en diverse andere vormen. De grotten hebben een grote variatie aan kleuren en vormen, en dat maakt het één van de meest interessante om te bezoeken. In het laagste deel van de grotten, stroomt nog steeds de rivier de Demänova. De temperatuur varieert tussen 6,1 en 7°C en de relatieve vochtigheid tussen 94 en 99 %. Van de hele lengte van meer dan 8,4 km. is maar 1,8 km. open voor het publiek. Er is een korte toer van 1,2 km. (60 min.) en een lange toer van 2,2 km. van 100 min.
De grot is een nationaal natuurmonument. Sinds 1993 worden er gedeelten van de grot gebruik voor therapeutische doeleinden.

DE IJSGROTTEN VAN DEMÄNOVA

Ze liggen eveneens in de vallei van de Demänova, ten noorden van de vrijheidsgrotten met de ingang in de rots Basta op 840 m. hoogte. De grotten werden gecreëerd door een vroegere ondergrondse stroming van de Demänova. In 1719-1723 ontdekte en verkende Juraj Bucholz jr. deze grotten, al was er reeds een vermelding in een tekst van 1299. Vele opschriften op de wanden en uitgebreide literatuur wijzen op de grote interesse die er was voor deze grotten, reeds in de 18de eeuw, en niet alleen van het grote publiek maar ook van de wetenschappers. Deze grotten werden eveneens de grot van de draak genoemd aangezien er diverse beenderen van de grottenbeer werden gevonden, en die werden aanzien als de beenderen van een draak. In het lage gedeelte van de grot zijn er mooie ijsformaties. De mooiste ontstaan in de lente, wanneer het meeste water in de grot komt door de smeltende sneeuw, dat dan onmiddellijk bevriest en nieuwe lagen ijs creëert. De omstandigheden waarin het ijs ontstond, werden gecreëerd na het natuurlijk instorten van diverse openingen met de oppervlakte waardoor er bijna geen luchtstroming meer was. De temperatuur van de ijskolommen schommelt rond 0°C, en stijgt aan de achterkant tot max. 1,7 °C. De relatieve vochtigheid schommelt tussen 92 en 98 %. De grot heeft een lengte van 1750 m. waarvan 650 m. open zijn voor het publiek. De eerste keer waren de grotten geopend voor publiek op het einde van de 19de eeuw. Sedert 1950-52 zijn ze terug open voor het publiek. De grotten zijn eveneens een deel van het nationale natuurmonument "de grotten van Demänova". Eveneens mooi om te bezoeken is het kleine bergmeer Vrbické pleso, aan het einde van de vallei.

 

Demänova-vallei

Het dal Demänovská dolina, genoemd naar het plaatsje Demänova, is een prachtig wandelgebied. De vallei, een beschermd natuurgebied, is 16 kilometer lang en behoort tot de drukst bezochte streken van Slowakije. In het lage gedeelte van het dal treft u kalksteenformaties aan, waarin een groot aantal bijzondere druipsteengrotten zijn uitgespaard, zoals de Demänovská jaskyna Mieru. In 1921 werd de Slobodygrot (Vrijheidsgrot) ontdekt en later over een lengte van ongeveer vier kilometer voor het publiek begaanbaar gemaakt. De rondleiding is een absolute ‘must.’ In totaal zijn er maar liefst 18 grotten toegankelijk, dus voor de ware liefhebber moet deze streek een paradijs zijn. De ijsgrot heeft een lengte van 700 meter en werd al in 1299 in een document besproken.

 

overzicht inhoud