Telouet

Telouet is een Kasbah langs de vroegere karavaanroute van de Sahara over de bergen van de Atlas aan Marrakech. Het ligt op 1800 m hoogte en was de zetel van de machtige familie van Gr Glaoui.
Palace kan nog worden bezocht maar is regelmatig beschadigd geworden en stort langzaam in.
Kasba van Telouet. Zoals eerder gezegd is een kasba een versterkt huis, maar dit lijkt bijna een ksar of versterkte stad, althans de ruïnes daarvan. Rondom het centrale gebouw staan namelijk heel wat resten van huizen met binnenpleintjes en poorten en... bij nader toezien blijken die nog bewoond te zijn
Het gebouw is in slechte staat en nog slechts gedeeltelijk toegankelijk. Sommige kamers zijn echter nog goed bewaard en we bewonderen het prachtige stucwerk, de kleurrijke tegelmotieven tegen de muur, het sierlijke smeedwerk van de erkers, de ebbenhouten plafonds en de vloeren in carrara-marmer. De oude gids vertelt ons dat niet minder dan 300 man gedurende 3 jaar aan deze kasba gewerkt hebben. Ik denk dat ze dan toch wel vaker op hun gat gezeten hebben of langere periodes van collectief verlof hadden dan wij...Op de hoogste punten van de ruïnes hebben talloze ooievaars hun grote nesten gebouwd en staan er hun jongen te voeden of luid klepperend met hun snavel te discussiëren.

overzicht inhoud