De stad Ouarzazate in Marokko

De stad Ouarzazate ligt in het zuidelijk deel van Marokko. De naam Ouarzazate komt van een Berberse uitdrukking die ‘zonder lawaai’ of ‘zonder drukte’ betekent. De stad is een favoriete halteplaats voor toeristen die op weg zijn naar de Saharawoestijn. De meesten van hen slaan hier hun voorraden in voor hun tocht naar de woestijn.
Wil je ook de Sahara intrekken, dan is het inderdaad een goed idee om één of twee dagen in Ouarzazate te verblijven, dat bovendien op zich al de moeite van het bezoek waard is. Veel bezoekers van de stad zijn verrast door de wonderbaarlijke en spirituele atmosfeer die er heerst. Een ander interessant punt van Ouarzazate zijn de grote filmstudio’s die hier te vinden zijn.

Geschiedenis

Ouarzazate is een stad met een levendige cultuur en een lange geschiedenis, rijk aan kunst. De stad was ooit een kruispunt voor Afrikaanse handelaren die op weg waren naar de noordelijke steden van Marokko en naar Europa. Tijdens de Franse overheersing was het een garnizoensstad, bestuurlijk centrum, en douanepost.

Bezienswaardigheden

Ouarzazate is een rustige provinciestad met brede straten, vele hotels en diverse parken en tuinen. Het ligt op een hoogte van 1160 m, op het kruispunt van de Draa-vallei en de Dade. De Finnit Oase ten zuiden van Ouarzazate, met de prachtige Pise-ksour, is een bezoek waard. Ouarzazate heeft ook de Kasbah van Taourirt, die in de achttiende eeuw werd gebouwd en in 1994 gerenoveerd. Verder zijn er de Krupps veldgeweren te zien, die Glaoui gebruikte om z’n macht te handhaven.

Filmstudio’s

De Atlas filmstudio’s liggen op 6 km afstand van Ouarzazate. Dit is een gigantisch studiocomplex, dat zich over meer dan 30.000 m² woestijn uitstrekt. De studio’s zijn open voor het publiek, en als je een bezoek brengt, kun je het geluk hebben zelfs filmopnames mee te maken. Films als Lawrence of Arabia, Star Wars en The Gladiator werden hier in hun geheel of gedeeltelijk opgenomen. De studio’s zijn populair voor alle filmproducties die woestijnscenes nodig hebben.

Dam

Een uitstapje naar de el Mansour Eddahbi dam is ook de moeite waard. De dam werd gebouwd in 1972 en het reservoir dient als permanente irrigatie van de omliggend palmboomgaarden en landbouwgronden. Daarnaast is de dam een belangrijke bron van electriciteit voor het hele valleigebied van Ouarzazate.

Markt

Ouarzazate heeft ook een markt, waar de prijzen wel iets hoger liggen dan in de rest van Marokko. Het onlangs gerestaureerde Cooperatif des Artisans is echter wel een bezoek waard. Ouarzazate staat bekend om het prachtige aardewerk en de mooie tapijten, en ook om de culturele rijkdom in het algemeen.De nabijgelegen stadjes Ait Ben Haddou en Zagor en de vallei van de rivier de Draa zijn ook interessante uitstapjes.

Accomodatie, eten en drinken

Ouarzazate heeft vele goede hotels, die bovendien traditioneel Marokkaanse voedsel serveren. Het restaurant Chez Dimitri serveert fantastische pasta’s en salades. Tijdens het eten zijn er optredens van Marokkaanse zang- en dansgroepen, met vrouwen in traditionele klederdracht.

In Ouarzazate is veel te zien en te doen. Het is een bijzondere en aparte stad, die je tijdens je reis door Marokko zeker even moet aandoen.

eigen foto's

Berberburcht Ait Ben Haddou

Een veelgeprezen kasbah in de buurt van Ouarzazate is die van Ait Ben Haddou. Deze verkeert nog in redelijk staat en herbergt dan ook nog steeds ongeveer 150 inwoners. Ait Ben haddou is zo bekend onder andere omdat het als achtergrond heeft gediend voor talloze woestijnfilms zoals "Jewel of the Nile", "Jezus of Nazareth"en "Sodom and Gomorra". Het stadje (want dat is het eigenlijk) ligt aan de rand van de grind-, rots- en steenwoestijn. De Grote Erg - woestijn, die met de vele spectaculaire zandduinen, ligt meer zuidelijk. Een andere tot de verbeelding sprekende kasbah is die van Tamdaght die aan een rivieroase ligt. Daar plachten de met goud, zout en slaven beladen karavanen uit Timboektoe (Tombouctou) na een 40-daagse reis aan te komen.

De oker-roze kasbah van Aït Ben Haddou verkleurt al eeuwen door het zonlicht en lijkt op een versterkt fort dat van de heuveltop naar de rivier toeglijdt. Het ligt in de regio Souss-Massa-Draâ van Marokko op 30 kilometer van Ouarzazate, langs de gelijknamige rivier. De heuvel wordt omringd door een oasis van eeuwig groene dadelpalmen. Aan de horizon dagen de bergpieken van de machtige Atlas uit. Het panorama op de kasbah is zowat het symbool van de provincie.
Voor de weerkaatsing van het zonlicht op het dorp is een bezoek in de latere namiddag aanbevolen. Deze kasbah of qsar is door de Unesco gerangschikt op de lijst van Beschermd Werelderfgoed. Hij is één van de mooiste voorbeelden van de architectuur in zuidelijk Marokko en zoals alle kasbah's werd hij gebouwd met leem en klei.
Helaas is het dorp dringend aan restauratie toe. Aït Ben Haddou wordt vrijwel niet meer bewoond en lijdt veel onder de periodieke regenstormen. De meeste bewoners bouwden hun woning langs de andere kant van de rivier en de asfaltweg waar de toeristenbussen stoppen en de hotels, cafés, winkeltjes en kregen werden neergezet.
De Kasbah zelf is bereikbaar via een eenvoudig dammetje van losliggende rotsblokken in de rivier en men kan er rondtoeren op een kameel of tochtjes met de muilezels maken. Die ezels zijn zeker nodig tijdens het regenseizoen, want dan wordt het dammetje overspoeld.
Het gebied rondom Aït Ben Haddou wordt al eeuwen bewoond, maar dit dorp verrees omstreeks de 11de eeuw, ten tijde van de Almoraviden die een controlepost bouwden langsheen de karavaan- en slavenroute. Er woonden toen christenen, moslims en joden, die vooral leefden van landbouw, veeteelt en… oorlog.
Volgens een legende dook er tijdens de 7de eeuw een Berberkoningin in de geschiedenis, die zich met haar stam van de Jarawa Imazighen tot de joodse religie had bekeerd. Zij bestreed de moslims, die haar rijk binnendrongen, maar uiteindelijk werd ze gedwongen haar tactiek van de verschroeide aarde' toe te passen, alvorens naar meer noordelijke gebieden van de Aurès te vluchten.
Velen herkennen in dit verhaal Dihya la Kahéna, die in 688 of in 693 stierf. Sommige bronnen melden dat ze zelfmoord pleegde om niet in Arabische handen te vallen, anderen beweren dat ze werd onthoofd en dat haar zonen gedwongen werden om zich tot de islam te bekeren, alvorens met het Moorse leger naar Andalucía (Spanje) te worden gestuurd.
Dihya werd geroemd voor haar strategisch inzicht. Eén van haar verrassingen waren de boogschutters die zich verscholen achter de kamelen en de vijanden beschoten door tussen de poten te mikken. Volgens de verschillende verhalen over deze 'Amazone', zou zij ook Carthago (nu de stad Tunis) hebben verdedigd dat toen nog in Byzantijnse handen was.
Kahena of Kahina betekent in Berbertaal 'priesteres of tovenares'. De naam kan ook zijn afgeleid van het Hebreeuwse 'cahen'.
De overwinning van de islam belette dat er ooit nog een tweede tovenares kwam. Vrouwen kregen een tweederangsrol. De huidige jonge koning van Marokko, Mohammed VI (geb. 1963) die in 1999 zijn vader Hassan II opvolgde, probeert dit te veranderen. Zelf huwde hij Salma Bennani, een IT-specialiste uit Fès (nu prinses Lalla Salma). Zij stamt niet uit de hoogste bevolkingsklasse.
De Almoraviden veroverden Marokko vanuit het Zuiden. Hun leider was Yusuf ibn Tashfin (1009-1106), die ook Marrakesh zou stichten. Hij gaf het bevel over de huidige kasbah aan één van zijn generaals, Ben Haddou, die van hieruit het gebied moest bewaken.
Nadien zou het dorp in handen vallen van de in de kasbah van Telouet geboren caïd (verkozen stamhoofd) van de Glaoua stam, El Haj T'hami el Mezouari el Glaoui (1879-1956), die uiteindelijk de machtige Pasja van Marrakesh werd. Zijn stam verloor alle invloed na de Marokkaanse onafhankelijkheid in 1956 en zonder oorlogen was de rol van de Kasbah eveneens meteen uitgespeeld.
De aanwezigheid van de Atlas Filmstudios in Ouarzazate leiden er uiteraard toe, dat ook de kasbah Aït Ben Haddou een 'rol' kreeg in diverse prenten. Zo werden hier scenes gefilmd voor: Sodom en Gomorrha (1962); Lawrence of Arabia (1962); The Jewel of the Nile (1985); Jesus of Nazareth (1977); The Living Daylights (1987); The Last Temptation of Christ (1988); The Sheltering Sky (1990); Kundun (1997); The Mummy (1999); Gladiator (2000) en Alexander (2004)

Kasbah van Tiffoultoute,

de kashba Tiffoultoute, waar opnames voor Lawrence of Arabia werden gemaakt, op het dakterras waar vaak ooievaarsnesten te zien zijn. Het uitzicht is er onvergetelijk. Op 5 km ten zuiden van Ouarzazate zijn de ruïnes van de torens van de kashba Tasmela eveneens bezaaid met ooievaarsnesten.

overzicht inhoud