Marrakesh

Marrakesh of Marrakech (مراكش) is een stad in het westen van Marokko en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Marrakesh heeft 823.154 inwoners (2004). De stad is een van de vier koningssteden van Marokko, samen met Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas.
Marrakesh is in 1062 gesticht door Yusuf ibn Tashfin en het was de hoofdstad van het rijk van de Almoraviden. In de twaalfde eeuw was het de hoofdstad van de Almohaden. De stad was een belangrijke handelsstad voor de karavaanroutes in de Sahara. Na de Franse bezetting in 1913 werd het moderne gedeelte van de stad gebouwd.
De historische kern van de stad (de Medina) is door UNESCO in 1985 tot Werelderfgoed verklaard. Het centrale plein van de stad, Djemaa el Fna, is erg populair bij toeristen, evenals de ernaast gelegen souk ("bazar") met zijn pittoreske steegjes en kraampjes met allerlei handelswaren. Beiden hebben een voor de beleving van Europeanen exotische sfeer. Overdag zijn er op het plein, waar vroeger executies plaatsvonden (vandaar de naam, die betekent "Plein des Doods") veel straatartiesten, waaronder ook slangenbezweerders, en 's avonds staan er tientallen eetkraampjes. Verder bevindt zich de bekende Ben Youssef medersa, een zgn. koranschool, in deze stad.
De stad ligt 230 km van Casablanca en 310 km van de hoofdstad Rabat. Ongeveer 250 km ten zuidwesten ligt de toeristische badplaats Agadir aan de Atlantische Oceaan. Nabij de stad ligt de havenstad Safi.
Geschiedenis
De stad ligt aan de voet van het Atlasgebergte en passen over de Hoge Atlas voeren door de stad. Samen met de goede irrigatie mogelijkheden met water uit de omliggende bergen was de locatie een gewilde plek. In 1070 stichtten de Almoraviden de stad en maakten het de hoofdstad van hun rijk, totdat de Almohaden Rabat als hoofdstad kozen boven Marrakesh. Rond 1162 gaf Abd el-Moumen opdracht om een moskee te bouwen: de Koutoubia Moskee.
Ten tijde van het Franse protectoraat van Marokko (1912-1956) werd een nieuw stadscentrum buiten de oude stadsmuren gebouwd: Gueliz. Hotels, kantoren en andere (moderne) bouwwerken worden geweerd uit de Medina of oude centrum, maar geconcentreerd in de nieuwe wijken zoals Gueliz en Hivernage. Het oude centrum, rond het Djemaa el Fna plein en genoemde Koutoubia Moskee is hierdoor goed bewaard gebleven.

Bezienswaardigheden

Djemaa el Fna (Arabisch: جامع الفناء) is een centraal plein in de Marokkaanse stad Marrakesh. Het plein is erg populair bij toeristen. 's Ochtends wordt er een markt gehouden waar je allerlei authentieke Marokkaanse producten kunt kopen.
Djemaa El-Fna plein in Marrakech. De lugubere naam van dit plein betekent zoiets als ‘samenkomst van de doden’: vroeger liet de makhzen hier de hoofden van allerlei gespuis en geboefte bijeenbrengen en opgespiest tentoonstellen.

In de middag verandert het plein in een soort van ongeorganiseerde chaos. Tussen de duizenden bezoekers zijn diverse curiositeiten te zien, zoals: slangenbezweerders, tandentrekkers, verhalenvertellers, acrobaten en muzikanten. Rondom het plein bevinden zich diverse restaurants waar typische Marokkaanse gerechten worden geserveerd.
Het Djemaa el Fna-plein werd in 2001 toegevoegd aan de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Ben Joesoef Madrassa

De Ben Joesoef Madrassa (koranschool) in Marrakesh is een uniek voorbeeld Islamitische architectuur. De naam Ben Joesoef is afgeleid van de Almoravidische sultan Ali Ben Joesoef, die regeerde van 1106 tot 1142.
Het gebouw is rond 1570 gebouwd en is in 1950 gerestaureerd. De studenten waren gehuisvest in 130 cellen die gelegen zijn rond een binnenplaats die rijkelijk versierd is met cederhout, marmer, zellige-tegelwerk en gipsen ornamenten.De school ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste koranscholen in de Islamitische wereld en met 900 studenten tot de grootste in Afrika.

El-Badipaleis

Het El-Badipaleis (Arabisch:قصر البديع) ligt in Marrakesh in Marokko en bestaat tegenwoordig uit een de overblijfselen van een grandioos paleis dat werd gebouwd door de koning Ahmed el-Mansour in 1578. Het oorspronkelijke gebouw bestond waarschijnlijk uit 360 kamers, een binnenplaats van 135 bij 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Het gebouw was rijk versierd met Italiaans marmer en goud uit Soedan. Het ontwerp werd sterk beïnvloed door het Alhambra in Granada. De bouw duurde ongeveer vijfentwintig jaar.

De Alawitische Sultan Ismail Ibn Sharif verwoestte het paleis en gebruikte materialen om zijn eigen paleis in Meknes te decoreren.

Dit paleis is ongetwijfeld een van de beroemdste van de stad. De constructie van het complex werd in 1578 aangevat in opdracht van Ahmed al-Mansur, een Saädische sultan, en pas in 1602 voltooid. In zijn glorietijd was het paleis opgesmukt met onyxmarmer, plafonds in stucwerk en bladgoud, Italiaanse marmer en tal van mozaïeken, maar daar blijft vandaag niets meer van over. Moulay Ismaïl liet het paleis immers leegplunderen om zijn koninklijke paleizen in Mèknes op te vrolijken.

Ondanks de vergane glorie blijft het paleis meer dan het bezoeken waard. In de kelders kan je de oude gevangenis bezoeken en het terras geeft prachtige panorama’s op de binnenplaats en de daken van Marrakech. Op deze unieke locatie worden ook elk jaar in juni concerten georganiseerd.
In een van de gerestaureerde paviljoens wordt de minbar van de Koutoubia Moskee tentoongesteld, die geldt als een hoogtepunt van houtwerkkunst.

Bahiapaleis

Dit voormalige paleis van minister Bou Ahmed werd gebouwd op het einde van de 19de eeuw. De bouw duurde meer dan 14 jaar. Enige tijd later was het paleis het bezit van pasha El Glaoui, later behoorde het toe aann de Franse administratie.

Het rijkelijk versierde interieur toonde de oosterse architectuur van deze periode. Neem gerust je tijd om dit paleis te ontdekken en het fijne gravuurwerk uit cederhout en de weelderige patio's te bewonderen. Een begeleide wandeling is zeker een aanrader.

Koutoubia moskee

De Koutoubia-moskee (Arabisch: جامع الكتبية) is de grootste moskee in Marrakesh, Marokko. De minaret is afgebouwd tijdens de regeerperiode van kalief Abu Yusuf Yaqub al-Mansur van de Almohadendynastie (1184-1199), nadat de bouw begonnen was rond 1150, en diende als voorbeeld voor de Giralda in Sevilla en later voor de Hassan Toren in Rabat.
De moskee zelf dateert van eerdere datum dan de minaret maar moest herbouwd worden omdat hij niet correct gericht was naar Mekka
De moskee staat vlak naast het bekende Djemaa el Fna, het centrale plein van de medina waar straatartiesten hun kunsten vertonen en 's avonds plaats biedt aan vele eetkraampjes, acrobaten en andere publiekstrekkers.
De naam is ontleend aan het Arabische al-Koutoubiyyin wat bibliothecaris betekent, omdat vroeger rondom deze moskee verkopers van manuscripten hun waren aanboden. De toren is 69 meter hoog. Binnenin bevinden zich zes kamers bovenop elkaar omgeven door een opgang rondom waarlangs de muezzin het balkon kon bereiken. De bouwstijl is een traditionele Almohadenstijl en de toren is voorzien van vier koperen globes.
Volgens de legende waren deze oorspronkelijk van puur goud gemaakt, en zouden er in eerste instantie drie globes zijn. De vierde zou geschonken zijn door de vrouw van Yaqub al-Mansur als compensatie voor haar falen om ook maar één dag te vasten tijdens de Ramadan. Ze zou haar gouden sieraden hebben laten omsmelten om de vierde globe te maken.
De minaret van de Koutoubia diende als voorbeeld voor de Giralda moskee in Sevilla die vervolgens weer model stond voor duizenden kerktorens in Spanje en Oost-Europa. Ook vele bouwwerken in de Verenigde Staten van Amerika en Rusland (in de Stalinistische periode) zijn geïnspireerd op de Giralda.

Saaditombes

Prachtige tombes met de restanten van ongeveer 60 leden van de Saadi dynasty vermaard om hun schitterende decoraties.
Saadidynastie van Marokko (Arabisch:سعديون), begon met de heerschappij van sultan Mohammed al Sheikh in 1554. Van 1509 tot 1554 regeerden ze enkel over het zuiden van Marokko. De Saadiheerschappij eindigde in 1659 met de afzetting van sultan Ahmad al Abbas. De Saadifamilie beweerde nazaten te zijn van de profeet Mohammed. Ze waren afkomstig van Tagmadert in de vallei van de Draa rivier, van het dorp Tidzi (een kasteel 10 km ten noorden van Zagora). De naam Saadi werd gegeven aan de Bani Zaydan-sharifen van Tagmadert door latere generaties en rivalen, die hun afkomst als nakomelingen van Mohammed probeerden te weerleggen, bewerend dat ze van de Hassanidenstam afkomstig waren. De meest bekende Saadisultan was Ahmad I al Mansur (1578-1603), die het El Badi-paleis in Marrakesh liet bouwen.
De Saadidynastie verdreef de Portugezen uit Marokko en verdedigden het land tegen het Ottomaanse Rijk. Voor ze Marrakesh veroverden hadden ze Taroudant als hoofdstad. Na 1659 werden ze opgevolgd door de eveneens Arabische Alaoui-dynastie.
De Saaditombes werden herontdekt in 1917 en staan tentoon in Marrakesh.

Station Marrakesh

Station Marrakesh is een treinstation in Marrakesh en het voorlopige eindpunt van het treinnetwerk in Marokko. Op dit moment (juni 2008) wordt druk gebouwd aan een nieuw stationsgebouw naast het bestaande station.
Vanuit Marrakesh loopt een directe dienst naar Casablanca en Fez met mogelijkheid tot overstap op station Casablanca Voyageurs: aldaar is het mogelijk over te stappen op de lijn naar Tanger en de lijn naar Oujda.
Oud Station

Het huidige station is uit de Franse tijd maar is ruim van opzet en schoon. Vanuit Marrakesh vertrekken dagelijks diverse treinen richting het noorden.
Net naast het station staat een Ibis hotel.
Nieuw station
Net voorbij het oude station, iets dichter bij het (nieuwe) centrum. Het staatsbedrijf ONCF bouwt diverse nieuwe stations ter voorbereiding op de komst van de hogesnelheidstreinen. De bouw is in een vergevorderd stadium (juni 2008).

 

overzicht inhoud