Arganolie

Alles wat u over Arganolie moet weten

Waar wordt Arganolie van gemaakt?
Arganolie wordt gemaakt uit de pitten van de vruchten van de Arganboom. Deze boom wordt voornamelijk in Marokko aangetroffen. Arganolie is dan ook een van de meeste unieke oliën van de wereld. Traditioneel wordt de Arganolie handmatig geproduceerd. De pulp werd van de noten gepeld en vervolgens in de zon gelegd om te drogen.

Arganier

Arganolie wordt geperst uit de binnenste noot van de vrucht van de Arganier (latijns: argania spinosa), Deze typische Amazigh boom bedekt een oppervlakte van 800.000 ha in het Zuid-Westen van Marokko, rondom Agadir, de Souss Vallei, de Anti-Atlas en de Hoge Atlas.De Arganeboom is speciaal omdat hij nergens ter wereld voor komt behalve in de Souss.
Deze steeds groene boom kan 8 tot 10 meter hoog worden en is aangepast aan het uiterst droge klimaat aan de grens van de sahara. zijn wortels, die het grondwater vasthouden, spelen een essentiele rol in het behouden van de vruchtbaarheid van de bodem en het tegenhouden van erosie, met de uitbreiding van de woestijn als gevolg.
Oorspronkelijk waren het enkel geiten die de vruchten uit deze bomen haalden en aten waarna de achtergebleven pitten in de zon droogden en verzameld werden door boeren.
De vruchten hebben de grootte van een olijf en een citroengele kleur in bloei, ze bevatten harde pitten die ambachtelijk opengeslagen worden tussen twee stenen waardoor de amandelachtige kernen verkregen worden die 50% olie bevatten.
Deze binnenste noten worden kort geroosterd en verwerkt in een proces van koude persing om de elementaire olie te verkrijgen. Om een cosmetische olie te verkrijgen worden ze niet geroosterd.
Dit traditioneel Amazigh ingrediënt dat al eeuwen door de lokale bevolking gebruikt wordt omwille van zijn talrijke gezonde en pharmaceutische eigenschappen, krijgt meer en meer interesse van buiten marokko. Dit omwille van haar unieke vernieuwende smaak maar ook omwille van haar diëettische en cosmetische waarde.

Arganolie

Arganolie is meer dan alleen olie, het is het resultaat van een heilzame samenstelling, een ambachtelijk productieproces en een bijzondere geschiedenis.
Arganolie bevat 80% aan onverzadigde vetzuren. Deze dragen bij tot een gezonde cholesterolgehalte en spelen een belangrijke rol in het metabolisme van vetten. Ze bevat Vitamine E dat als antioxidant werkt in het organisme en vrije radicalen neutraliseert.
Ze is gekend bij topchefs en bij de culinaire ontdekker als een vernieuwende en speciale delicatesse.
Het verkrijgen van een liter arganolie vraagt een 15 tal uren arbeid en 30 kg vruchten. Een arganier geeft 5 tot 6 kg vruchten, dus men spreekt van de oogst van 5 tot 7 arganbomen.
De aandacht op het socio-economisch belang van de arganier werd in 1984 voor het eerst gevestigd door mevr. Zoubida Charrouf, chemicus en onderzoeker aan de universiteit Mohemmed V te rabat. Tijdens haar doctoraat ontdekte ze samen met haar collega's zijn bedreigde karakter.
Waardoor op een tijd van 20 jaar het delicate ecosysteem van de regio verstoord werd en het risico bestond dat tegen 2008 er slechts 40% van de bomen zou overblijven met een migratie van de locale bevolking als gevolg.
In 1998 werd haar strijd mee opgenomen door de UNESCO en werd er een groot deel van de bebossing geclasseerd als reservaat, en beschermd door een internationaal decreet.
Eeuwenland was de productie van dit bijzondere product alleen een traditie en een geheim van de Amazigh-vrouwen, tegenwoordig krijgt het meer en meer aandacht van het westen en wordt de productie daarvan steeds professioneler om aan de vraag te voldoen die elk jaar groeit.

Arganolie als cosmetisch product

Arganolie kent talrijke toepassingen in de cosmetica. Ze is immers hoofdzakelijk samengesteld uit onverzadigde vetzuren en is eveneens rijk aan sterolen en vitamine E. Daarnaast bevat deze olie nog eens hoge concentraties flavenoiden en tocopherolen, en natuurlijke anti-oxidantia.
Deze unieke samenstelling resulteert in de volgende eigenschappen voor de toepassing in diverse cosmetische producten:
- neutralisatie vrije radicalen
- bescherming van huid tegen UVA/UVB straling
- beschermt tegen dehydratatie van de huid
- voorkomt veroudering van de huid
- vermindert bestaande rimpels (werkt elvernieuwend)
- vermindert bestaande littekens (ten gevolge van acne...)
- verbetert elasticiteit van de huid
- versterkt zwakke nagels
- beschermt, verzacht en versterkt het haar
De uitzonderlijke eigenschappen van deze olie werden o.a. opgemerkt door Cognis die op basis van deze olie 3 innovatieve cosmetische ingredienten ontwikkeld heeft.

Arganolie als culinair product
Traditioneel wordt ze puur geserveerd op brood of gebruikt in tajines, soepen, couscous en salades. Ook wordt het geserveerd als amlou ( een pasta van honing, amandelen en arganolie).
In westerse keukens wordt het gebruikt in o.a. vinaigrettes, op salades, carpacio's en om een unieke smaak te geven aan visgerechten zoals zeebaars, tarbot en kreeft. ook wordt ze verwerkt in groentebereidingen zoals wortels. en als afwerking gebruikt bij gevogelte en wild. Ze laat zich smaken bij sterke kazen, alsook bij desserts.

Arganolie als pharmaceutisch product
Door haar heilzame samenstelling wordt arganolie tegen verschillende kwalen gebruikt, zoals: acne, alzheimer, rheumatism, psoriasis, enzovoort

Het maken van de Arganolie
Meestal werden stenen gebruikt om de pitten te kraken. De zaden in de pitten werden dan verwijderd voor de volgende stap in het proces. Hoewel het productieproces er niet altijd precies hetzelfde uitzag ontstond er uiteindelijk altijd een mengsel van vetzuren dat essentieel was voor het produceren van de olie.

De bestanddelen van Arganolie

Naast de vele vetzuren bevat Arganolie ook fenol, Vitamine E en caroteen die ervoor zorgen dat Arganolie ook heel geschikt is voor cosmetische doeleinden. In het verleden werd Arganolie voor verschillende doeleinden gebruikt. Het werd in de eerste plaats gebruikt voor het bakken van brood. Daarnaast maakte men salades aan met Arganolie; dat werd als een delicatesse beschouwd.
Het gebruik van Arganolie als schoonheidsproduct
Dankzij de hoge concentratie van vetzuren hebben vrouwen sinds jaar en dag de olie gebruikt voor de verzorging van hun huid en haar. Het werd ook gebruikt als middel tegen verschillende huidziekten zoals psoriasis en acne. Arganolie helpt ook tegen littekens die bijvoorbeeld ontstaan bij een huidziekte als waterpokken.

Het gebruik van Arganolie als huidzalf
Arganolie werd ook gebruikt als moisturizer voor de huid en om huidvlekken weg te werken. Arganolie maakt de huid gezond en glanzend en beschermt de huid tegelijkertijd tegen slapheid en huidstriemen. Het herstelt de glans van haar dat dof geworden is, verbetert de haargroei en voorkomt een ruwe huid.

Het gebruik van Arganolie als anti-verouderingsproduct
In Marokko, waar de olie in grote hoeveelheden wordt geproduceerd, is Arganolie befaamd om haar vermogen de zichtbare gevolgen van het ouderworden tegen te gaan en het lichaam te herstellen. In andere landen is het product nog tamelijk onbekend, behalve in Frankrijk waar toeristen die in Marokko op vakantie waren het product ontdekten en meenamen naar Frankrijk. Het is daar nu een van de meest verkochte huidverzorgingsproducten.

Wie produceren Arganolie in Marokko
In Marokko wordt de olie geoogst door Berbervrouwen. Zij werken in fair-trade organisaties. Deze organisaties zijn of door de vrouwen zelf, of door de Marokkaanse overheid opgezet. De Marokkaanse overheid geeft ook financiële steun aan individuen die dit product willen verbouwen.

Arganoliecoöperaties in Marokko
De productie van de olie wordt nu ook buiten de traditionele regio’s gestimuleerd en ze wordt niet alleen maar ingezet voor het emanciperen van vrouwen. De coöperaties in Marokko hebben een ecologisch systeem opgezet dat het Arganbos beschermd zodat de productie van de olie niet ten koste gaat van de natuur.
Arganoliecoöperaties in de Marokkaanse samenleving
De coöperaties in Marokko hebben een belangrijke functie in de Marokkaanse maatschappij. In samenwerking met het Marrokaanse ministerie van water en bosbouw werken ze aan programma’s voor het verbeteren en verspreiden van de Agranbouw en ontwikkelen ze programma’s op het gebied van educatie op het gebied van de Agranproductie.

Beheer en bescherming van de Arganboom in Marokko

De meeste gemeenschappen in Marokko onderkennen de waarde van de Arganboom. Zij zijn continue betrokken bij het beheer en de bescherming van de boom. Zo wordt roofbouw voorkomen. Ontwikkelingsprogramma’s van organisatie als de UNESCO hebben verschillende stukken land aangewezen waar zowel ruimte is voor de bouw van de Arganbomen als voor het scheppen van biosfeerreserves.

Duurzaamheid van Arganolie

Arganolie is een van de weinige oliën die uitstekend scoort op het gebied van duurzaamheid en marktwaarde; zowel in Marokko als andere delen van de wereld.

Conclusie

Als we alle voordelen van Arganolie op een rijtje zetten, wie zou het product dan niet willen gebruiken?

ARGAN-olie, het goud van Marokko, Vloeibaar goud

Arganolie is een zeldzame en lekkere olie, die met de hand wordt geperst. Dat gebeurt alleen nog in het zuiden van Marokko, de enige plek ter wereld waar de boom 'Argania Spinosa' nog overleeft. Unesco heeft de zinderende vlakten rondom Agadir om die reden tot werelderfgoed uitgeroepen. Berbervrouwen kraken daar de keiharde noten -18 keer zo hard als hazelnoten- en persen de zaden, nog altijd op dezelfde manier als ze dat eeuwen geleden deden: tussen een steen op de grond en een in hun hand. Dat levert de prachtige gloedvolle Arganolie

Oerboom

De Argania Spinosa groeide al 25 miljoen jaar geleden. Elke boom kan 400 jaar oud worden. Dankzij wortels die tot 30 meter diep kunnen, overleeft de boom de grote hitte van de woestijn. Dauw en mist brengen hem meestal voldoende vocht.
Vruchten en zaden
Eens in de twee jaar verschijnen er bloemen en groengele vruchten in de brede kroon van deze sterke boom. Uit de zaden in hun pit wordt de Arganolie gewonnen. Er is zo'n 40 kilo vruchten nodig - de opbrengst van een hele boom - voor een liter olie. De vruchten zijn te bitter om te eten. Maar geiten houden ervan en klimmen er graag voor in de takken. Een bizar gezicht, dat wel steeds ongewoner wordt, omdat het alleen wordt toegestaan bij bomen waarvan geen olie voor de markt wordt verkregen

Persing

In de schaduw van hun huizen breken Berbervrouwen de pitten tussen twee stenen. De twee a drie ongekneusde zaden worden er zorgvuldig uitgehaald en ontdaan van hun bitter smakende vliesje. De zaden worden dan op kleine houtskoolvuurtjes licht geroosterd. Vervolgens worden ze in een stenen handmolen gemalen, tot een dunne pasta ontstaat. Die pasta kneden de vrouwen met gekookt bronwater urenlang, tot de okerkleurige olie vrij komt. Het productieproces is een traditie die door vele eeuwen heen tot perfectie is gebracht.

Smaak

In de smaak van Arganolie herken je een subtiel samenspel van hazelnoten, sesam en warm, versgebakken brood. Arganolie, een rage in buitenlandse topkeukens is onovertroffen in salades, over vlees en vis. De nootachtige smaak is heerlijk over warme pasta, couscous of rijst. Maar Arganolie is ook erg lekker over ijs, hangop of creme brulee, en over allerlei vers fruit. Traditioneel is de combinatie van Arganolie, honing en amandelen, of een zijdezachte Arganmarinade voor geitenkaas.

Arganolie

De geschiedenis van de Berbers, de bewoners van onder andere Zuidwest Marokko, is ineengestrengeld met dat van Argan. Zij hebben de boom voor honderden jaren als een bron van voedsel, houtskool, brandhout en bouwmateriaal gebruikt. Het gebruik van de Arganolie is vermoedelijk het meest opvallende. Na in eerste instantie gebruikt te zijn in de eeuwenoude traditionele geneeskunde, is Arganolie momenteel een geliefd ingrediënt in de Berberse gastronomie. Gewoonlijk gegeten als pasta op brood, gemaakt van Arganolie en amandelspijs, net als onze “pindakaas”. De plaatselijke bevolking verkrijgt 25% van hun dagelijkse behoefte van de Arganboom. Uit statistische berekeningen blijkt dat de bewoners van dit gebied gezamenlijk 20 miljoen werkdagen per jaar besteden aan het winnen van de olie tegenover 800.000 werkdagen om brandhout te verzamelen.
De boom produceert ovaalvormige noten met 2 tot 3 kernen in de bolsters. De noot moet worden opengebroken om de kernen vrij te krijgen. Dit is het moeilijkste deel van het proces. Hij staat bekend als één van de hardste noten. Machines die ontworpen zijn om de noot te breken hebben gefaald om deze op de juiste manier te breken. De vrijgekomen kernen worden licht geroosterd waardoor die exentrieke, unieke smaak vrijkomt. Het mengen van de verkregen pasta met water veroorzaakt dat de olie boven komt drijven zodat deze gewonnen kan worden. Het neemt 15-20 uren in beslag om 2½ kilo pasta te produceren van de kernen die nodig is om een liter Arganolie te produceren.

De 3 stadia van de noten

Arganolie wordt door enkel 1 land in de wereld geëxporteerd, namelijk Marokko, omdat het de enige plaats is waar de boom momenteel (nog) groeit. Echter de export van de Arganolie wordt gedistribueerd door distributeurs uit Europa en Noord-Amerika. Volgens een globale schatting is de opbrengst van de Argannoot ongeveer 350.000 ton, dat ongeveer staat voor 50 miljard noten. Jaarlijks wordt er in het gebied rond Essaouira ongeveer 1.000 tot 2.000 ton Arganolie geproduceerd. Men schat dat er tussen de 60.000 en 120.000 bomen leven die elk jaar rond de 142 tot 286 miljoen noten geven.
Inspanning voor het behoud
Een vrouw die een groot deel van haar leven gewijd heeft aan de bestudering van de Arganboom is Dr. Zoubida Charrouf, een scheikundige die zich in organische scheikunde heeft gespecialiseerd. Dr. Charrouf heeft vijftien jaar de Arganboom bestudeerd. Ze deed een poging de chemische rijkdommen van deze boom, die bij geen enkele andere boomsoort aanwezig zijn, te ontdekken. Deze omvatten anti-oxidanten en een antibacteriologische agent. Dit verklaart zijn genezende eigenschappen waaronder zelfs het doen verdwijnen van zijn eigen kwaadaardige boomschimmels.
Dr. Charrouf deed deze onderzoeken met de bedoeling marketing van Arganproducten voor export te stimuleren, niet voor haar eigen winst, maar voor de groei van de bomen en het levensonderhoud van degenen die van hem afhankelijk zijn.
Traditiegewijs maken alleen vrouwen Arganolie in de Berbercultuur daarom zijn er geen mannen in de coöperaties werkzaam. De vrouwen werken samen om Arganolie en Arganproducten te produceren en te verschepen voor export. Zoals bij elke coöperatie is elke vrouw een radertje in het geheel en wordt ze betaald voor het werk dat zij doet. Alle vrouwen worden als gelijke in de onderneming beschouwd en zijn daarom niet hetzelfde als werknemers. Daarom wil Argania ook alleen van deze coöperatie afnemen om een deel bij te dragen aan “Fair Trade”.

Hierdoor helpt U en Argania in het levensonderhoud van die vrouwen en hun gezinnen door het aanschaffen en gebruiken (behandelingen) van Beautysalon Argania en natuurlijk tot het behoud van de Arganboom.
Arganolie is zonder twijfel de meest zeldzame olie die men produceert en hierdoor uniek. UNESCO heeft om deze reden dan ook in 1999 het gebied in en rondom Essaouira - Taroudant - Tiznit tot werelderfgoed uitgeroepen.

Boomklimmende geiten

Geiten zijn dol op de blaadjes van de argania-boom. Ze halen halsbrekende toeren uit om balancerend op de dunste takjes om aan de sappigste blaadjes te geraken. Ware evenwichtskunstenaars.



De takken zijn zo hard, dat het door de lokale bevolking IJzerhout wordt genoemd. De bomen groeien nu nog uitsluitend in het zuidwesten van Marokko. Inmiddels hebben de geiten ontdekt dat de vruchten ook goed eetbaar zijn. Ze halen allerlei capriolen uit om de gele Arganvruchten te pakken te krijgen. De boom zit echter vol met stekels.

terug inhoud