Agadir

De stad, tien kilometer ten noorden van de monding van de Wadi Sous, is in 1505 door de Portugezen gesticht en viel in 1541 toe aan koning van de Sous. In de daaropvolgende eeuwen verwierf Agadir een belangrijke rol als haven van het vruchtbare Sous gebied in Marokko. Suiker was een belangrijk exportproduct van de regio. Agadir werd in 1605 voor het eerst door Nederlandse handelsvaarders aangedaan; het vierhonderdjarig bestaan van deze handelsrelatie tussen Nederland en Marokko in het jaar 2005 is reden tot vele exposities door geheel Nederland.
In 1960 werd de oude stad vrijwel geheel verwoest door twee aardbevingen en branden en golven als gevolg van die bevingen. De stad werd iets ten zuiden van de oorspronkelijke locatie herbouwd. Na de aardbeving bleven slechts drie gebouwen overeind: de moskee, een bioscoop en de versterkte kasbah boven op de heuvel. Boven de ingang van de kasbah prijkt nog steeds een opschrift in wit marmer: "Eert god en vreest de koning - 1746"
Agadir is een havenstad aan de westkust van Marokko. Agadir is de grootste toeristische badplaats van Marokko. De stad ligt in de prefectuur Agadir-Ida ou Tanane, wat een onderdeel is van de regio Souss-Massa-Daraâ. Agadir heeft 678.596 inwoners (2004)
De toonaangevende badplaats in Marokko verdient de titel. Een 10 km lange strand van fijn zand en meer dan 300 dagen zon per jaar.
Het verleidelijke Agadir is de parel van het Marokkaanse toerisme. De stad is gelegen in een prachtige baai met goudgele zandstranden tussen Oued Souss, het voorgebergte van de Kasbah en de kaap Ghir. De lichte glooiing en de rust van de oceaan maken van het strand een onvergetelijk paradijs.Agadir is de belangrijkste badplaats van de Marokkaanse Atlantische kust. De talrijke restaurants, terrasjes, winkeltjes en de brede boulevards zorgen voor een gezellige sfeer. Voor de natuurliefhebbers is er het Souss-Massa natuurreservaat, sportliefhebbers zullen hier zeker hun gading vinden, vooral verwoede golfers kunnen zich uitleven op een van de mooiste golfterreinen van Marokko en natuurlijk komen de fervente zonnefanaten hier niets tekort.

EXCURSIES • Tiout-Taroudant: per ezel verkent u de grote oase van Tiout, aan de voet van het Atlasgebergte. 's Middags bezoek aan Taroudant, de zeer oude hoofdstad van de Saadiërs. Inclusief middagmaal.
• Assaka jeepsafari: per 4x4 maakt u kennis met het echte berberleven.
• Tafraoute: korte rondreis door het Anti-Atlasgebergte met zijn roodbruine rotsblokkenformaties en oases, op weg naar het kleine berberdorp Tafraoute.

INFO • Formaliteiten: klanten met een hotelvoucher hebben geen internationale reispas nodig: voor Belgen volstaat een geldige Belgische identiteitskaart (dient geldig te zijn tot 6 maanden na retour). Kinderen: identiteitskaart met foto. Voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar is de Kids-ID verplicht. Dit nieuwe reis- en identiteitsdocument vervangt het vroegere witte kaartje met foto. Informeer bij uw gemeente of stad of de Kids-ID al beschikbaar is. Meer info op www.eid.belgium.be. Reizigers die enkel een 'flight only' boeken, hebben evenwel een reispas nodig (ook kinderen en baby's hebben een eigen reispas nodig). Andere nationaliteiten: info op de ambassade. Voor een laatste update: zie www.diplomatie.be
• Lokale munt: de Marokkaanse dirham (11 MAD = ± € 1). Opgelet: in- en uitvoer is verboden.
• Keuken: de Marokkaanse keuken is erg gevarieerd. Typische gerechten zijn couscous, mechoui, harira,... De inlandse wijnen zijn van goede kwaliteit, de nationale drank bij uitstek is verse muntthee.
• Shopping: Marokkaanse ambachten: tapijten, leder, aardewerk, koper- en zilverwerk en vooral de sieraden van Marrakech zijn beroemd. Afdingen van de prijs is een gewoonte.
• Vasten: de Ramadan begint rond 11 augustus. Dit betekent dat de moslims een maand lang niets eten of drinken van zonsopgang tot zonsondergang. In de hotels kan het zijn dat het restaurantaanbod beperkter is, dat er geen alcohol te verkrijgen is, of enkel op de kamer, en dat er minder of geen animatie is.
• Golf: in de omgeving van Agadir zijn er drie golfterreinen: Royal Golf (9 holes, par 36), Golf Les Dunes (27 holes, 3x par 36) en Golf du Soleil (27 holes, 3x par 36). Ook in Marrakech vindt u drie golfterreinen: Golf Amelkis, Golf Royal en Golf Palmeraie (allen 18 holes, par 72).
• Opmerking: de Marokkaanse wetgeving laat enkel toe dat een Marokkaanse burger de kamer deelt met een burger van Europese nationaliteit, wanneer deze personen met elkaar gehuwd zijn.

Klimaat


APR

MEI

JUN

JUL

AUG

SEP

OKT

23

24

24

26

27

27

26

gem. temp. zeewater

18

19

19

22

22

22

21

9

10

10

7

7

9

8

overzicht inhoud