2017 -met dank aan reisorganisatie de Blauwe Vogel Sint Truiden : https://www.deblauwevogel.be/?pg=nieuwsbrief&NID=313

beschrijving: https://nl.wikipedia.org/wiki/Madeira_(eiland)

2019 - Wandelvakantie met reisorganisatie Scheldeboorden Temse: https://www.scheldeboorden.be/wandelreis/

begeleiding door : Madeira Explores - https://www.madeira-levada-walks.com/en/ met uitstekende gidsen.

 17-03-2019

Levada do Rei    Sao Jorge  Santana     12 km

Ook bekend als Kings Levada
"Elke ademhaling die je neemt zal je binden aan het Woud. Een echt heiligdom van de natuur! "
De Levada do Rei begint in het waterbehandelingsstation in Quebradas in São Jorge.
Deze route loopt langs de vallei van São Jorge, waar we wat kruiden en medicinale planten kunnen observeren en tegelijkertijd een beetje over hen leren.
In eerste instantie zullen we wandelen in een exotisch bos, gecomponeerd door enkele geïntroduceerde flora exemplaren, waar we het fantastische agrarische landschap van São Jorge en Santana kunnen observeren.
Na een paar minuten komen we binnen in een van de best bewaarde gebieden van het Laurissilva-woud (Werelderfgoed door de UNESCO sinds 1999) waar we een verscheidenheid aan planten observeren, zoals de Til (Ocotea foetens), de Laurel (Laurus novocanariensis) en de Madeira mahonie (Persea indica).
Wat vogels betreft, kunnen we de Vuurbek en de Vink benadrukken.
We lopen door de Ribeiro Bonito waterval voordat we het eerste deel van onze reis afleggen, aankomst in Ribeiro Bonito, een afgelegen en met veel waterplekken, waar je de geluiden van de natuur kunt horen.
Na een paar minuten rust gaan we hetzelfde spoor terug.
Dit is een van de mooiste paden van Madeira.

18-03-2019     13 km

Prazeres         Faja da Ovelha

Deze aangename wandeling begint in Prazeres, een goede optie om het hele jaar door te doen. Je zult grote bomen vinden zoals dennen en eucalyptus, die ooit dienen als een middel voor snelle herbebossing. Het is mogelijk om soorten te vinden die behoren tot het Laurissilva-bos. Je komt ook landbouwgrond tegen waar de belangrijkste regionale groenten aardappelen, zoete aardappelen en groene bonen zijn. De vruchten die hier ook worden verbouwd, zijn vijgen-, papaja-, citroen- en appelbomen vinden. Het contrast tussen de weelderige lokale vegetatie en landbouwgrond maakt dit een gedenkwaardige reis.

19-03-2019     15 km

QUEIMADAS       CALDEIRÃO VERDE      SANTANA

Beginnend bij het Queimadas pension en wandelen langs de Levada van Caldeirão Verde genaamd Madeira, begeven we ons naar het westen door een smaragdgroen paradijs. Al snel na de start zien we de meest spectaculaire uitzichten op de dorpen ver beneden. Een waterval komt in zicht en kort na het passeren gaan we door een aantal korte tunnels en na een tijdje komen we aan bij de majestueuze waterval van Caldeirão Verde. Na een korte rustpauze, tijdens welke we picknicken, beginnen we aan de terugreis. Een zeer aan te bevelen wandeling naar enkele van de meest afgelegen delen van het eiland.

21-03-2019              11 km

RABAÇAL   RISCO       25 FONTES

De vallei van Rabaçal is een van de grootste gejuich van de natuur hier op Madeira. Aflopend van het plateau van Paúl da Serra, komen we aan bij het Rabaçal guesthouse vanwaar we naar de Risco waterval lopen. We dalen dan af naar de Levada van 25 Fontes en lopen langs het onderhoudspad. Na een tijdje bereiken we een klein meertje op de bodem van een klif die boven ons uitsteekt, vanaf de klifwand stromen 25 natuurlijke bronnen in het kleine meer. Teruglopend naar onze voertuigen gaan we door een tunnel die het water naar het zuiden van het eiland brengt.

22-03-2019     15 km

Boca da Corrida         Curral das Freiras (Nonnen vallei)

Dit pad ontvouwt zich op de voet van de hoogste toppen van het eiland Madeira en kruist een deel van de majestueuze Massive Central Mountain. Het perspectief dat deze route biedt, verandert bij elke bocht, bij elke klim en elke afdaling om het oog en de ziel van wandelaars te vullen.
Een groot deel van het parcours was het belangrijkste muilezel pad over de bergen, voordat wegen werden aangelegd, en veel ervan is daarom gemakkelijk te voet te lopen over een goed ingedeeld en vlak pad. Het is een populaire route, en staat in de belangrijkste gidsen, dus zeer goed onderhouden met behoorlijk wat verharding en trappen, maar niet om je tijd daar te verpesten.
Onderweg komen de uitzichten op Curral das Freitas (Nonnen vallei), gelegen in het centrum van het eiland, en het dorp Encumeada naar voren en verdienen je bewondering. Je kunt ook genieten van de endemische soorten van de flora en fauna van het eiland Madeira, zoals de laurier, de Vinhático (boom), vuurgoudhaan, vink, valk en vele anderen.
Dit parcours vereist wat voorbereiding en uithoudingsvermogen, hoewel het gevoel van grootheid en voldoening dat het biedt, duidelijk opweegt tegen de inspanning. Bovendien, terwijl je deze wandeling maakt, word je meegenomen naar het oude Madeira, omdat dit een belangrijke route was die het noorden en zuiden van het eiland met elkaar verbond.

terug landenindex