Sasak

De grootste etnische groep van Lombok zijn de Sasak, ze vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. De Sasak zijn merendeel moslims en zijn onder te verdelen in drie groepen, de Wektu-Telu, de Wektu-Lima en de Sasak Bodah. De Wektu-Telu zijn bergbewoners, ze hebben zich in het verleden bekeerd tot de islam maar hebben daarnaast hun animistische gebruiken niet in de steek gelaten.
Naast het animisme worden ook nog hindoeïstische elementen gecombineerd met de islam. Respect voor de natuur en de voorouders staan centraal. De Wektu-Telu erkennen de vijf moslimplichten maar leven ze niet strikt na.
De regering accepteert officieel religie die de Wektu-Telu aanhangen niet als officiele godsdienst. Dit in tegenstelling tot de orthodoxe vorm van de islam die de Wektu-Lima aanhangen. De Wektu-Lima bewonen het laagland en de kuststreken en zijn hardcoremoslims. De aanhangers van de Wektu-Lima zijn het oneens over de manier waarop de Wektu-Telu het islamgeloof vorm geven.
De laatste en kleinste groep Sasak zijn de Sasak Bodha. Het woord bodha is een verbastering van het maleise woord bodoh dat dom of onwetend betekent. Jonge mannen op Oost-Java die nog niet zijn besneden en dus nog niet volledig moslim zijn worden ook bodoh genoemd. De Sasak Bodha hebben een afkeer van de islam, ze leven volgens de normen en waarden van hun volksgeloof en laten geen islamitische invloeden toe.
Elementen uit het hindoeisme zijn wel terug te vinden in hun geloof. Onder dwang van de regering die slechts vijf hoofdreligies accepteert hebben de Sasak Bodha zich aangesloten bij het hindoeisme. Het oude geloof waarbij de verering van de Gunung Rinjani van belang is wordt echter nog steeds aangehangen.
De Sasak Bodha wonen voornamelijk in het westen van Lombok, de Wektu-Telu in het zuiden en de Wektu-Lima vind je overal in het eiland.
Oudste Moskee Lombok
De oudste moskee van Lombok is meer dan 300 jaar oud. De tempel ligt in het traditionele Sasakdorp Segenter vlakbij Sukadana in het noorden van het eiland. Segenter is waarschijnlijk de plaats waar de Wektu Telu religie oorspronkelijk vandaan komt.
De Wektu-Telu domineren nog altijd de regio, dit tot ergernis van de meer orthodoxe moslims die voor een bezoek aan hun heiligste moskee in een gebied moeten vertoeven waar animistische gebruiken nog altijd worden gehanteerd.

overzicht inhoud