Mengwi

VORSTENDOM MENGWI

Hoewel ouderdom in de gehele Orient er weinig toe doet, waardoor vele plekken mythische achtergronden kennen, is er over het Vorstendom MENGWI veel bekend en bewaard gebleven. Dit MENGWI Rijk was eens zeer machtig en beleefde hoogtepunten rond 1650 AD.
Het zou de afstammelingen betreffen van een voornaam Javaans edelman, die in verzet raakte met de Vorst van Gelgel. Ene I Gusti Panji Anom huwde de dochter van I Gusti Panji Sakti, de machtige Vorst van Noord-Bali. Zij vestigden zich in Blayu, bij Mengwi, en breidden hun territorium snel uit.
De handel speelde een zeer belangrijke rol in die tijden, betreffende de Banda Eilanden en de Molukken. En om religieuze redenen was de toegang op Bali tot de Oceaan in het Zuiden (!!!) zeer wenselijk, waar de as van gestorven leden van de Vorstenfamilie verspreid kon worden, en verder zuiveringsrituelen en agrarische rituelen werden gehouden...
De allereerste Heerser van Mengwi maakte een pelgrimstocht naar het roemruchte MAJAPAHIT Rijk op Java en de tweede Heerser deed dit samen met de Koning van Klungkung. Daarna waren Mengwi en Klungkung samen verbonden...

Rond de 18e eeuw kwam een tak van de Munggu familie aan de macht, die een nieuw centrum stichtte, het Puri Gede. Zij lieten een grote Staatstempel bouwen, de PURA TAMAN AYUN, en in Jimbaran zouden zij de oude Zeetempel PURA ULUN SIWI (uit de 11e eeuw!) vernieuwd hebben. Hiermee werd Mengwi rond 1750 een "replica van de Goddelijke Hindoeïstische Cosmos".

Tanah Lot, Mengwi en Sangeh: alomtegenwoordige tempels voor de goden

Dit is een klassieker, waarbij de nadruk ligt op Balinese tempelarchitectuur. In Mengwi staat een koningstempel, waarvan de basis werd gelegd in de 17de eeuw. Het is een schitterend voorbeeld van traditionele tempelbouw op Bali, met zijn weergaloze meru’s en drie tempelhoven, die in perfecte verhouding tot mekaar werden aangelegd. Sangeh is een van de meer bekende apenbosjes van Bali. Rondom een mysterieuze tempel, die in het midden van een eucalyptusbos ligt, zwerven horden apen, die in de hindoe mythologie een bijzondere plaats innemen. Het lijkt wel of de apen een beschermd cordon vormen rondom het heiligdom. Tenslotte trekt u naar het zuidwesten van het eiland. Daar staat bekende en vermaarde zeetempel van Tanah Lot. Hij is gebouwd op een rots en trotseert al eeuwen de branding van de Indische Oceaan. U mag niet naar binnen – tenzij u hindoe bent. Maar het zijn de contouren en de locatie op het strand die deze plaats zo speciaal maakt. Volgens de overlevering werd ie gebouwd op een plaats, waar de eerste Hindoepriesters voet aan wal zetten op Bali.

Bezienswaardigheden:

Tegallantang Rice Terrace

Gitgit Waterfall

De gitgit waterval is een grote toeristische attractie op Bali. Het water stort zich over meer dan 40 meter recht omlaag. Rondom de gitgit waterval zijn vele toeristische winkeltjes. De toeristische sector wil duidelijk meeprofiteren van de waterval. Andere watervallen in de omgeving zijn minder hoog, maar in veel gevallen wel stukken rustiger. Daarbij zijn ze voor geliefden ook veiliger, volgens bijgeloof zal een stel dat in het water van de gitgit waterval baadt snel uit elkaar gaan.

Goa Gajah

Ook wel Olifantsgrot genoemd, ligt ten oosten van Peliatan vlak bij Ubud in het midden van Bali. Goa Gajah dateert uit de 11e eeuw en is in 1922 ontdekt.
De ingang van de grot bestaat uit een soort monsterlijk wezen met wijd open mond. De grot heeft een 13 meter lange gang die uitkomt op een T-splitsing. Aan het uiteinde van de linkergang staat een beeld (1 m hoog) van Ganesha met vier armen (de hindoegod met de olifantenkop). In de andere gang staan drie linga, die de manifestaties van Shiva voorstellen. Vlak voor de ingang staat een beeld van de boeddistische godin Hariti.
Tegenover de grot ligt een fontein met zes vrouwenbeelden. Deze werd pas in 1954 blootgelegd door de archeoloog J.C. Krijgsman. Langs de grot loopt de rivier de Petanu.
Opvallend is de mengelmoes van hindoeïstische en boeddistische elementen. Rond het jaar duizend moet de grot al gebruikt zijn door hindoes; waarschijnlijk daarvoor door boeddisten.

Ubud Market

Op de hoek van Monkey Forest Rd en Jl. Raya Ubud. Twee verdiepingen met stalletjes vol houtsnijwerk, gebatikte shirts, sarongs en andere souvenirs. Afdingen is hier heel gewoon, er wordt normaal gesproken zelfs 10 x zoveel gevraagd als je zou horen te betalen. Blijf hier weg tijdens de lunch wanneer bussen vol toeristen hier komen shoppen.

Pura Taman Ayun

Is een tempel bij Mengwi ten westen van Ubud op Bali.

De tempel is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten. Pura Taman Ayun is uit 1634 en is gelegen in een watertuin met aan drie zijden een gracht met lotusbloemen. Te bereiken via de hoofdpoort (Kori agung) met een beeld van Sai. Er zijn diverse meru-torens die de bergen voorstellen, de plaats van de goden. De hoogste meru (rechtachteraan) heeft elf verdiepingen en stelt de berg Gunung Batukau voor. Ook zijn er diverse paviljoens.

overzicht inhoud