Celuk

Balinees zilver.


Het Balinese zilver komt voornamelijk uit de plaats Celuk op Bali. Daar vinden we de zilversmeden die al honderden jaren het zilver bewerken. Kenmerkend voor het Balizilver is de enorme aandacht voor details. Vaak zien we kleine balletjes en krulletjes. Het zilver komt uit de mijnen op Sumatra en wordt met wat koper gemengd tot een legering van 92,5% zilvergehalte. Helaas wordt er op grote schaal Balizilver nagemaakt( vooral in India) met behulp van mallen, dit heeft natuurlijk niets meer met het sublieme vakmanschap van de Balinese zilversmid te maken. Vaak zijn deze namaakkralen silverplated en niet van massief zilver. Het Balizilver in de Bengl sieraden wordt door mij rechtstreeks ingekocht bij een Balinese zilversmid en zijn familie in Celuk.

De plaats Celuk is synoniem voor zilver- en goudsmeedkunst. Van alle dorpen op Bali heeft Celuk het op een na hoogste inkomen per hoofd van de bevolking. Het lijkt wel of om de tien meter weer een andere juwelier bezoekers tracht te lokken met zijn gouden en zilveren vlinderbroches, armbanden die met granaten zijn bezet en oorringen en oorclips in alle soorten en maten. Het is verbazingwekkend te zien hoe met uiterst eenvoudig handgereedschap zulk fijn gedetailleerd werk kan worden gemaakt. De ambachtslieden gebruiken een stuk boomstam met een metalen punt als aambeeld, een stuk bamboe om het vijlsel op te vangen en een met de hand bediende brander om metaal te verhitten.


Doorgaans is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Meestal bestaat het atelier uit een kleine achterkamer,waar vijf tot twintig man aan het werk zijn - waaronder ook kinderen van nog geen tien jaar oud. Als je iets wilt kopen dan moet je afdingen, ook hier hoort dat erbij en het is aan te raden iemand mee te nemen die er echt verstand van heeft en die je vertrouwt.

overzicht inhoud