Pura Besakih

Het belangrijkste tempelcomplex, de Pura Besakih. 'Pura' betekent tempel op Bali. De Pura Besakih bestaat uit verschillende tempels die verspreid liggen op de hellingen van de heilige vulkaan Gunung Agung.
Deze actieve vulkaan is de grootste op Bali en speelt een belangrijke rol in het leven van de Balinezen, omdat zij geloven dat de geesten van hun voorouders daar rondzweven. Vandaar dat hier de Pura Besakih is gebouwd.
De Pura Besakih is de grootste tempel, Pura in het midden van Bali, ook wel de Moedertempel genoemd. Het ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung.
Het is een heilig tempelcomplex gelegen op een berg en bereikbaar door een lange trap. Het dateert van de 14de tot de 18e eeuw.
De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen. Ze zijn verdeeld over verschillende terrassen.
In de vierde maanmaand van de Balinese kalender (maart/april) vindt het belangrijkste feest plaats. Uit alle delen van het eiland komen ze dan naar Besakih voor offers.
Het is verplicht om een sarong te dragen en niet te bloot gekleed te gaan.
Voordat we de Pura Besakih kunnen bezichtigen moeten we een flinke klimtocht van 1 km maken. Daar deze week de 'Galangan & Kuningan' periode wordt afgesloten, worden er veel ceremonies op de binnenplaatsen van de diverse tempels van de Pura Besakih gehouden.
Hindoevrouwen en -meisjes gekleed in mooie sarongs brengen offergaven in manden op het hoofd naar de tempel en lopen dezelfde steile weg naar boven. Wat knap dat zij dat kunnen. De toeristen met de gekleurde sarongs sloffen er achteraan.
Het is erg druk in de Pura Besakih. Grote groepen Balinezen, allen prachtig gekleed, brengen er offers en houden ceremonies in de belangrijkste plek van de tempel, de binnenplaats. Hier mogen wij niet komen

Bali’s belangrijkste tempel , Pura Besakih , ligt op ongeveer 1.000 meter hoogte tegen de zuidelijke helling van de heilige Gunung Agung . Het is niet duidelijk hoe oud de tempel precies is . Er is een theorie dat Besakih in de 8 e eeuw is opgericht door de priester Danghyang Markandeya als een plaats voor meditatie .
In de 11e eeuw werd de tempel erkend als de belangrijkste hindoetempel op Bali en was lange tijd alleen toegankelijk voor de Koninklijke families van Klungklung , Karangasem en Bangli ,het gewone volk werd niet toegelaten .
Pura Besakih is een complex van vele afzonderlijke tempels , verspreid over zes of zeven terrassen . De grootste tempel is de centraal gelegen Pura Penataran Agung , opgedragen aan Shiva .
Dit is de werkelijke moedertempel van Bali , Pura Penataran Agung bestaat uit meer dan 50 kleinere tempels en altaren en huist de padmasana ( troon ) van Sanghyang Widi , de oppergod ( Shiva ) . De twee overige leden van de trimurti ( hindoedrieëenheid ) worden vertegenwoordigd door Pura Batu Madeg ( voor Vishnu ) en Pura Kiduling Kreteg ( voor Brahma ) .
Deze twee tempels liggen respectievelijk ( ten noordwesten ) en rechts (ten zuidoosten ) van Pura Penataran Agung .

 

Elk district beheert als het ware zijn eigen tempel ; zo is Karangasem verantwoordelijk voor Pura Kiduling Kreteg . Andere belangrijke tempels op Bali zijn hier vertegenwoordigd door altaren , waardoor het mogelijk is een bepaalde tempelviering hier te vieren .
Met de grote hoeveelheid goden , regio’s en tempels die Bali rijk is, is het niet verwonderlijk dat er bij Pura Basakih altijd wel een of ander ceremonie aan de gang is .
De belangrijkste tempelfestivals zijn de jaarlijkse Tawur Kesanga ( volgens de 210 – daagse Balinese kalender ) , de Panca Wali Krama ,die elke 10 jaar wordt gehouden ,en tenslotte de Eka Desa Rudra ,een keer per eeuw ,de laatste werd in 1979 gehouden .

terug inhoud