Munduk

Groene heuvels van Munduk

Munduk is een klein plaatsje in de groene heuvels van Bali met prachtig uitzicht op de vallei. Het heeft een aangenaam koel klimaat, wat waarschijnlijk de reden was dat hier in 1902 het eerste guesthouse van Bali voor de Nederlanders werd gevestigd! Munduk heeft in al die tijd niets van haar charme verloren. Het minuscule plaatsje wordt maar mondjesmaat bezocht door toeristen, de meesten bezoekers zijn lokale dagjesmensen die het meer van Bratan bezoeken. Het blijft hier dus heerlijk rustig en authentiek. Ben jij op zoek naar een plek waar weinig andere touristen verblijven en waar je mooie wandeltocht kunt maken, dan is Munduk iets voor jou. Het is echt een plek om helemaal bij te komen, van al dat uitbundige groen om je heen wordt je vanzelf rustig

Trekking door de rijstvelden

Je maakt hier een geweldige wandeltocht, langs rijstvelden en bomen met allerlei verschillende soorten fruit en gewassen zoals katoen, limoen, avocado, nootmuskaat, vanille en peper. De gids, die goed Engels spreekt, zoekt de kleinste paadjes op. Je zou deze zelf nooit nemen, en al helemaal de weg terug niet meer kunnen vinden! Hij leidt je via deze sluipweggetjes naar de waterval.

 

Charmante cottages en duurzaam ondernemen

Je slaapt in charmante cottages, omgebouwde antieke lumbungs. Zijn deze vol, dan slaap je in één van de kleine guesthouses in het dorp. Het Balinese management doet er alles aan om duurzaam te ondernemen. Ze bevorderen het behoud van de lokale cultuur door middel van vele workshops waar je aan deel kunt nemen. Zo leert de lokale bevolking trots te zijn op hun kennis én ze verdienen hun dagelijkse portie rijst met deze traditionele kennis! Ook draagt het hotel bij aan waardering voor het milieu door voorlichting aan de lokale bevolking en door de vele trekkingen die ze hun gasten aanbieden. Als je wilt kun je bijvoorbeeld leren om Balinees te koken. Je doet dit op een authentiek houtvuurtje, zoals de meeste Balinezen nog steeds het liefst hun gerechten bereiden. Echt Bali volgens Footprint Travel!

Munduk waterval

Deze waterval stort zo'n 200 meter naar beneden in de buurt van het hoger gelegen dorpje Munduk. Deze waterval is veel minder bekend dan de Git Git en volgens de Balinezen zelfs mooier (zeker in de droge periode!). Je hebt er in ieder geval geen last van opdringerige souvenirverkopers... Om bij de waterval te komen moet je een behoorlijk steil pad naar beneden afleggen. Het is een mooie route langs de dicht begroeide helling. Met een beetje geluk zie je onderweg ook hoe men kruidnagelen oogst en droogt.

Excursie naar het meer van Bratan

In het meer staat een belangrijke hindoeïstisch- boeddhistische tempel, gebouwd in de 17de eeuw. De tempel is gewijd aan de godin van het water Dewi Danu. Pelgrimstochten en ceremonies worden hier gehouden om te zorgen dat er genoeg water is voor alle rijstboeren op Bali. De kans is groot dat je lokale mensen hier ziet bidden met bloemen en wierrook en offers van fruit ziet brengen. De tempel met zijn opgestapelde daken, het meer en de mistige bergen op de achtergrond maken het een echt plaatje. Je zult het dan ook ongetwijfeld herkennen van de ansichtkaarten! Het kan hier vaak mistig zijn, zeker vanaf lunchtijd, maar ook dat heeft zijn charme: het geeft de tempel een wat mysterieuze, verstilde sfeer.

terug inhoud