Ikat


Bij het weven wordt het garen voor zowel de schering als de inslag meestal geverfd voor het weven. Bij een ikat is dat ook het geval. Bijzonderheid van de ikat is echter dat het garen niet effen geverfd is maar volgens een bepaald patroon. Voor het verven van de bundels garen wordt een bepaald patroon afgebonden met niet doorlatend materiaal. Na het verven worden de afbindsels verwijderd en blijft op die plaatsen het garen ongeverfd Bij het weven blijft dit patroon zichtbaar. Kenmerkend voor de ikat zijn de vage contouren, die ontstaan door het lichte verschuiven van de weefseldraden .

Er is niet exact bekend waar de ikat techniek vandaan komt. In ieder geval is de ikat al meer dan duizend jaar oud. Vermoedelijk ontstaan in China en vandaar verspreid over heel Aziƫ. Ook in Zuid-Amerika komt de ikat voor. De maya's in Guatemala pasten de techniek al toe voor de Spanjaarden het land veroverden.
De naam ikat komt uit het Maleis. De ikat is dan ook vooral bekend uit Indonesiƫ. Maar overal op de wereld waar met de hand wordt geweven is de ikat bekend. Soms wel onder een ander naam. In Guatemala heet het Jaspe in Japan het het Kasuri en in Thailand matmee of mudmee.
De stoffen zijn uiterst kostbaar.

terug inhoud