Sade

Hier treft u de traditionele huizen en rijstschuren aan, de lumbungs (hoedvormige huizen met rieten daken tot bijna aan de grond). U kunt ook nog door naar de zuidkust, naar het fraaie strand van Kuta. Hier vandaan kunt u naar bijvoorbeeld het dorp Batu Rintang, waar ook traditionele rieten hutten staan, een niet toeristisch deel van Lombok.
In Sade zijn er vele traditionele sasak-woningen en rijstschuurtjes. In dit gebied kan je geen bouwpermissie krijgen voor moderne huizen met pannendaken. De jongere mannen geven je met plezier een rondleiding door hun dorpje, sommige spreken zelf Nederlands-met-veel-haar-op.
De overheid heeft een betonpaadje door het dorp gelegd in de jaren ‘80 omdat er teveel toeristen uitgleden of vielen. Verder beschikken ze over 1 waterkraantje voor het hele dorp.
Het dorpshoofd woont in een iets grotere hut.
De traditionele Sasak-huizen hebben binnen een platform dat 1 meter boven de grond is gebouwd, daarop slapen de vrouwen (jaja ze slapen apart behalve voor 'pabrik baby'). Dit platform is gemaakt van een mengsel van klei, uitwerpselen en stro, mooi gepolijst tot een glad vloertje. De daken zijn gemaakt van bladeren en de muren zijn van bamboe of grote palmbladeren. De mannen slapen buiten, wel onder een dak, aan de voorkant van hun hut.
Sade, een dorpje met ongeveer 150 landbouwersfamilies bezit een groot aantal traditionele rijstschuurtjes, die één van de symbolen van Lombok zijn geworden.

overzichtinhoud