Mataram

Mataram is de hoofdstad van de provincie Nusatenggra Barat. Ampenan, Mataram, Cakranegara en Sweta zijn de vier steden die tot één grote agglomeratie versmolten zijn en waarvan niemand percies de grenzen weet aan te geven. Officieel is Mataram de hoofdstad van Lombok en van de provincie Nusa Tenggara Barat (westelijk gelegen Sunda-eilanden), maar in de praktijk eist elk van de vier steden een eigen aandeel op. Het straatbeeld in Mataram wordt bepaald door overheidsgebouwen, banken en grote goed onderhouden huizen.

In de omgeving zijn een paar tempels.

Pura Lingsar, Mataram

De Pura Lingsar is de heiligste tempel van Lombok en mogelijk ook de enige tempel waar zowel moslims en hindoes komen om te bidden. Het bouwwerk dateert uit 1714 toen het werd gebouwd in opdracht van koning Anak Agung van Karangasem. In 1878 is de tempel herbouwd als symbool van harmonie tussen de Sasak moslims, met name de Wektu-Teluaanhangers, en de Balinese hindoes.
De tempel is verdeeld in twee aparte gedeeltes die beiden naar het westen zijn gericht. Het gedeelte voor de wektu-telu vind je in het voorste gedeelte, de Balinese tempel voor de hindoes ligt op het hoogste gedeelte. Aangezien de wektu-telu hun animistische gebruiken niet hebben losgelaten zijn er ook animistische elementen in de de tempel terug te vinden.
In de wektu-telu tempel bevindt zich een bassin met grote vissen waaraan eieren worden geofferd. De Pura Lingsar ligt ongeveer zeven kilometer vanaf de plaats Narmada in Centraal-Lombok.

Taman Narmada, Mataram

Ongeveer elf kilometer ten oosten van Mataram ligt het park Taman Narmada. De naam is afgeleid van de heilige rivier in India. Taman Narmada is gebouwd in 1727 door de Balinese koning Anak Agung Gede Ngurah Karang Asem. Het park dient als een recreatietuin en een plek waar Shiva kan worden aanbeden. Het grote zwembad in het park staat symbool voor Segara Anakan, het kratermeer op de Gunung Rinjani.
In de buurt is een vijver waar je kan bidden en een waterbron waarvan gezegd wordt dat water ervan de toegwijde pelgrim de eeuwige jeugd schenkt. De tempel in het park, de Pura Kalasa, wordt nog steeds gebruikt en jaarlijks worden hier de Balinese Pujawali feesten gehouden om de god Batara te eren die op de Gunung Rinjani rondhangt.

Taman Mayura, Cakranegara

Op de hoofdweg door Cakranegara vind je de Taman Mayura, een waterpaleis dat is gebouwd in 1744 en ooit toebehoorde aan het hof van het Balinese koninkrijk van Karangasem in Lombok. Centraal staat een groot kunstmatig meer met een paviljoen (Balai Kambang) in het midden. Dit paviljoen dat via een opgehoogd voetpad te bereiken is diende in het verleden als gerechtshof en ontmoetingsplaats voor de vorsten. In de architectuur van het paviljoen zijn zowel hindu als islamitische elementen terug te zien. In het omliggende park bevinden zich een aantal fonteinen.
De Pura Meru is een van de oudste hindoetempels op Lombok en stamt uit 1720 tijdens de heerschappij van koning Anak Agung Made Karang. De Pura Meru is tegelijkertijd ook de grootste tempel van het eiland en is gebouwd ter ere van de Hindoedrie-eenheid van Brahma, Vishnu en Shiva.
Het schijnt dat de drie grote torens van het complex ook de bergen Rinjani, Bromo en Agung moeten symboliseren. De Pura Meru wordt ondermeer gebruikt bij festivals en speciale ceremonies. Je vindt het heiligdom in Cakranegara.

overzicht inhoud