Gunung Rinjani National Park

Het Gunung Rinjani National Park bestaat uit een gebied van 40.000 hectare in het oosten van Lombok. Het park dankt zijn naam aan de Gunung Rinjani (3.726 m), de berg die het landschap op het eiland domineert. Waar je ook bent op Lombok, de Rinjani kan je overal zien. De 66.000 hectare aan bossen die om het park liggen worden ook beschermd als deel van het Gunung Rinjani Beschermd Bos. In het zuidwesten van de Gunung Rinjani vind je regenwouden.
Naarmate je meer naar het oosten gaat wordt het klimaat droger en daardoor verandert het regenwoud in monsoonbossen. De oude krater van Gunung Rinjani is gevuld met het blauw-groenige water van het Segara Anak meer (2.030 m). In het meer is een nieuwe vulkaan ontstaan in de vorm van een klein eilandje, Gunung Baru (2.375 m). Het park is rijk aan allerlei planten en dieren die je mogelijk alleen niet zo goed kunt zien door het terrein en de regenwouden.
Er zijn ondermeer een aantal soorten apen, herten, wilde zwijnen en wilde katten die je in de bossen kan vinden. Ook leven er een aantal kleurrijke vogels in het park. Er groeien orchideeën in het park en wat hogerop vind je edelweiss. De berg en warmwaterbronnen hebben een heilige status voor zowel de Sasaks en de Balinezen. Het is mogelijk om de Rinjani te beklimmen en de krater en het kratermeer te bezoeken.
Gunung Rinjani: (3726 m) Eén van de hoogtepunten. Het is een actieve vulkaan die het laatst uitbarstte in 1995.In de caldera ligt het sikkelvormige kratermeer Segara Anakan rond de Gunung Barujari (2380 m), met een paar warme bronnen waarin kan worden gezwommen.
Beklimming van de Rinjani:
Gunung Rinjani is de vierde hoogste berg van Indonesië. Het centrale hoogland van Lombok rond deze vulkaan is dunbevolkt, omdat het klimaat erg wisselvallig en onvoorspelbaar is en het terrein moeilijk begaanbaar. Tot een hoogte van ongeveer 2000 m zijn de berghellingen bedekt met dicht oerwoud en bossen. Boven deze hoogte groeien alleen nog wat dennen en laag struikgewas.
In de enorme krater ligt het grote meer Segara Anak (`Kind van de Zee'). De steile afdaling van de rand van de krater naar dit meer is gevaarlijk en kan slechts vanaf één plek aan de noordkant worden ondernomen. Stalen zenuwen vereist.
Er zijn twee routes naar de rand van de krater: 1) Vanaf Sapit maakt u een trektocht van ongeveer vijf uur over een veelgebruikt pad naar de dorpen Sembulan Bumbung en Sembulan Lawang.
Klim de volgende dag naar een basiskamp net onder de kraterrand en breng daar de nacht door. Het laatste deel van de beklimming (ongeveer een uur) kunt u dan in de vroege ochtenduren doen, als het nog helder is zodat u precies met zonsopgang boven bent en kunt genieten van een onvergetelijke ‘openbaring’. Van hieruit kun je dan in de krater afdalen en de nacht op een aangename wijze doorbrengen bij het kratermeer (nadat u de vermoeide spieren hebt ontspannen in de nabijgelegen warmwaterbron). De terugreis naar Batu Kok vanaf het kratermeer vergt minstens twaalf uur. 2) Een kortere en minder zware route begint in het noordelijke dorp Bayan en gaat verder naar Batu Kok. Van Batu Kok maakt u een zes uur durende trektocht via het traditionele Sasak-dorp Senaru naar het basiskamp net onder de kraterrand. Overnacht hier en klim 's ochtends vroeg naar de top. De terugreis naar Batu Kok vanaf het kratermeer vergt minstens twaalf uur.
Vooraleer de klim de ondernemen, heeft u eerst een vergunning nodig van het hoofdbureau van politie in Mataram. U moet voldoende warme kleding en voor de zekerheid voor 4 dagen voedsel en water meenemen voor de tocht, die zeker twee dagen duurt.

De vulkaanberg Rinjani

De Rinjani is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Lombok: de Rinjani is met haar 3.726 meter de een na hoogste berg van Indonesië, majestueus uittorende boven de grond bepaalt zij het landschap van Lombok.In 2004 "The Rinjani Trekking" won de Wereldprijs voor Eco-Toersime. Deze internationale prijs werd overhandigd door koningin Noor van Jordanië aan de voorzitter van de Rinjani Trekking.

overzicht inhoud