Gunung Agung

De Gunung Agung Vulkaan, Bali
De Gunung Agung (vaak Mount Agung genoemd) is een matig actieve vulkaan op Bali in Indonesiƫ, die de hoogste berg op het eiland vormt. Nederlanders noemden de berg vroeger de Piek van Bali.


Religieuze betekenis

Agung is de meest heilige berg van Bali, te vergelijken met de Griekse berg Olympus. De bevolking van het eiland ziet Agung als de 'navel van de wereld', het geografische en religieuze centrum van de wereld. Ze slapen met hun hoofden in de richting van de Agung, en velen geloven dat de goden de berg maakten om vanaf die hoogte het leven beneden te aanschouwen.

Ligging

De Agung ligt in oostelijk Bali, met de top ten noordoosten van de grote tempel Pura Besakih. De voet van de berg strekt zich in het noordoosten uit naar de zee, en aan de zuidoostkant liggen een paar kleine, uitgedoofde vulkanen. Een kleine vallei scheidt Agung van de naastgelegen vulkaan Gunung Batur. De lagere hellingen van de berg zijn zeer bebost en landbouw vindt plaats tot op een hoogte van ongeveer duizend meter.

Erupties

Omdat de Gunung Agung gezien wordt als woonplaats van de goden worden erupties van gezien als een teken van hun ongenoegen. Maar de uitbarstingen maken het omringende land ook vruchtbaar, en de rivieren die ontspringen aan de Agung irrigeren de rijstvelden. Een grote eruptie in 1350 maakte het land rondom Besakih vruchtbaar en zorgde ervoor dat de rijstopbrengst nog jaren groot genoeg was om in de behoeften van het tempelcomplex te voorzien. Hierna vond nog geringe activiteit plaats in de jaren 1808 en 1843.
In 1963 en 1964 vond na een rustperiode van 120 jaar de laatste uitbarsting van de Agung plaats. Hierbij werden enkele dorpen verwoest en kwamen naar schatting 1600 mensen om het leven. Nog eens 86000 anderen bleven dakloos achter. Deze mensen werden geƫvacueerd naar andere delen van het eiland, waar problemen ontstonden door overbevolking en de politieke chaos in die tijd. Vele vluchtelingen belandden vervolgens in kampen in Midden-Celebes. Maar de lavastromen hadden de tempel Pura Besakih op de helling van de vulkaan op enkele meters gemist, en dit werd door de inwoners van Bali gezien als een van de goden afkomstig wonder.
Tegenwoordig zijn de zwarte hellingen van de Agung weer bedekt met akkers en tuinen. De berg blijft echter actief. Soms stoot de grote diepe krater nog rook en as uit, en vulkanologen houden de geologische activiteit nauwlettend in de gaten.


Beklimming

De Agung kan het beste beklommen worden in de periode van juli tot oktober. De beklimming is vrij zwaar, lang en gevaarlijk. Het huren van een gids wordt dan ook ten zeerste aangeraden. Er worden drie algemene routes gebruikt om de berg te beklimmen; een vanuit het zuiden, een tweede vanuit het zuidoosten en een laatste vanuit het westen. Deze laatstgenoemde route wordt het meest genomen vanwege het beginpunt, Pura Besakih. Zeer belangrijk is het meenemen van water. De enige waterbron langs de route is namelijk heilig en het water mag daarom niet geconsumeerd worden. Aangezien de klim vooral over een ondergrond van losse aarde en rots gaat is ook de keuze voor de juiste schoenen belangrijk.
De beste tijd om de Agung te beklimmen is 's ochtends. Op dat tijdstip is de lucht nog helder en kan de beklimmer genieten van het uitzicht, zowel tijdens de klim als op de top. Bij helder weer is het mogelijk om de top van de Gunung Rinjani te zien op het naastgelegen eiland Lombok. Beide bergen zijn echter vaak aan het zicht onttrokken door het wolkendek.
De Gunung Agung is de hoogste en heiligste berg van Bali. Hij is 3142 meter hoog en je kan hem vanuit bijna elk punt op Bali en de omliggende eilanden zien. Vaak is hij echter niet goed te zien door de wolken die er omheen hangen.
Als je de berg in volle glorie wilt aanschouwen kun je het beste in de maanden augustus en september vroeg in de ochtend erop uit trekken.
Op 17 maart 1963 vond de laatste uitbarsting plaats en daarbij werden ongeveer 2.000 mensen gedood. De vulkaan keerde echter weer terug in slapende toestand waardoor je nu de berg weer mag beklimmen. Je kan dit best doen met een gids. Let wel, kies een gids die niet bang is van de berggeesten anders zal hij je alleen tot de helft begeleiden.
De belangrijkste tempel van Bali, de Pura Besakih vind je aan de voet van de berg. Tijdens festivals en ceremonies in deze tempel is het niet toegestaan de berg te beklimmen.

overzicht inhoud