Dublin

Molly Malone

Molly Malone heeft een plaatsje in het hart van elke Dublinner, ook al heeft ze waarschijnlijk nooit echt bestaan. Molly Malone is een personage uit het liedje In Dublin’s Fair City– ook gekend als Cockles and Mussels. In het lied is Molly een visverkoopster die haar waar aan de man brengt in de straten van Dublin. Ze sterft helaas jong aan de gevolgen van koorts.
“In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty…”, zoals het lied gaat, blijkt ook vandaag nog heel toepasselijk. De boezem van Molly’s standbeeld is al zo vaak betast, dat het brons er stilaan aan het verdwijnen is.

 

Temple Bar

De wijk Temple Bar is een vierkant stratenblok ten zuiden van de rivier de Liffey, met veel zijstraten en smalle steegjes. De straten zijn bevolkt door boetieks, cafés, galeries en pubs, en op ieder moment van het jaar is het hier druk met cultuurvreters en uitgaanders. Het is de geliefde 'speelplaats' van de stad met een hele hoop te doen.
Temple Bar is het centrum van Dublins culturele universum. Straatmuzikanten en -artiesten, openluchtmarkten en exposities creëren een festivalsfeer. Je kunt een voorstelling gaan zien (in maar liefst drie theaters), door een galerie slenteren, een markt verkennen, naar een band gaan luisteren, of neerploffen in een café voor de beste mensen-kijk-plek van Dublin.


Cultuurplein

Meeting House Square is het culturele hoofdkwartier van Temple Bar. Het wordt omringd door The National Photographic Archive, The Gallery of Photography (beide gratis entree) en het Irish Film Institute. Ook is het soms de locatie van filmvertoningen, markten en zelfs een wijngaard.
Iedere zaterdag is het plein het toneel van een drukke markt vol kleuren, smaken en geuren. Enorme luifels overdekken het plein zodat de markt in alle weersomstandigheden kan plaatsvinden. Je kan er verse fruit en groenten, kaas en oesters kopen. Om de hoek op het centrale plein puilt de literatuur uit de kramen van de Temple Bar Book Market.
Tussen de pleinen ligt Filmbase, een walhalla voor filmfans, met een openbare galerie, heerlijk café, gratis lezingen en filmvertoningen.


Ha'penny Bridge

Ha'penny Bridge was de eerste ijzeren brug over de Liffey en werd gebouwd in 1816. Oorspronkelijk werd de brug de Wellington Bridge genoemd, naar de hertog van Wellington, die geboren is in Dublin. De naam werd veranderd naar de Liffey Bridge. Dit is nog steeds de officiële naam, hoewel de meeste mensen de brug vooral kennen als de Ha’penny Bridge.
Vóór de bouw van de brug werden passagiers de rivier overgezet met oude ferry’s. Op een bepaald moment werden de ferry’s afgekeurd en William Walsh, de baas van de ferrydienst, had de keuze tussen de ferry's laten repareren of een brug te bouwen. Walsh koos voor de brug en mocht 100 jaar lang een ha-penny (een halve penny) tol vragen aan iedereen die de brug overstak. De tol werd opgeheven in 1919, maar de naam is blijven hangen.
De brug werd gerenoveerd in 2001 en opnieuw in zijn oorspronkelijke witte kleur geverfd.


Bank of Ireland

Bank of Ireland is een van de 4 grote commerciële banken in Ierland, de bank is zowel retail- als zakenbank. De moderne Bank of Ireland is in de kern een voortzetting van de oude Bank of Ireland welke in 1783 is opgericht via een Royal charter.
Trinity College en het Book of Kells
Trinity College is de oudste universiteit van Ierland en een van de oudste universiteiten van Groot-Brittannië en Ierland.
Deze protestantse universiteit werd gebouwd in 1592 in opdracht van koningin Elizabeth I van Engeland, op de site van een vroegere Augustijnenklooster.
Breng tijdens je citytrip Dublin zeker een bezoek aan haar bibliotheek. Omdat deze ook een wettelijk depot is, bevat ze in totaal zo'n 4,5 miljoen geprinte boeken en manuscripten, waaronder het Book of Kells, een knap bewaard manuscript uit 800 na Christus met prachtige kalligrafie. Je kan het Book of Kells bezoeken. Het ticket biedt ook toegang tot de Long Room, de indrukwekkende leeszaal (18de eeuw) van de bibliotheek, met meer dan 200.000 oude teksten.

 

Arnaldo Pomodoro - "Sphere Within Sphere"

De 'Pomodoro-bol', zoals deze lokaal bekend staat, werd royaal geschonken door de kunstenaar met steun van het College en Italiaanse organisaties. Andere soortgelijke werken die dit bolvormige formaat verkennen, zijn te zien op locaties zoals het plaza van de Verenigde Naties in New York, de Universiteit van Californië in Berkeley, waar de kunstenaar een tijd lang lezingen gaf, het Museum of Contemporary Art in Teheran, het ministerie van Buitenlandse Zaken in Rome, en de Cortile del Belvedere in de Vaticaanse Musea - de laatste is het meest vergelijkbaar maar twee keer zo groot als het Trinity-beeldhouwwerk.
Dit beeldhouwwerk onderging een groot conserveringsproject in 2008 dat het oppervlak van het stuk terug in zijn oorspronkelijke staat bracht, terwijl ook de complexe onderstructuur en draaipunt werd hersteld.

Book of Kells - Trinity College

De Universiteit van Dublin  is de oudste universiteit van Ierland. Anders dan de beroemde Britse universiteiten als Oxford en Cambridge bestaat de universiteit maar uit één college: Trinity College. In de praktijk geldt Trinity College dan vaak ook als synoniem voor Universiteit van Dublin.
De universiteit was een Protestantse instelling maar vanaf 1793 werden ook katholieken toegelaten maar alleen als student. Vanaf  1873 mochten katholieken ook professor worden, fellow en een beurs krijgen. Het zou echter tot aan de jaren zeventig van de twintigste eeuw duren voordat katholieken in grote getalen toetraden omdat ze voor die tijd altijd toestemming moesten vragen aan de kerk.
Geschiedenis.
De universiteit is in 1592 opgericht door koningin Elizabeth I. In 1661 wordt het Book of Kells door de Bisschop van Meath aan Trinity College geschonken en is sindsdien onderdeel van de collectie. In 1689 worden de gebouwen tijdelijk gebruikt als kazerne. In de periode van 1712 tot 1761 worden de Old library en de Dining hall gebouwd. In 1853 wordt de campanile gebouwd. Deze toren werd hét symbool van de universiteit. In 1984 wordt de Dining hall door brand beschadigd.

Huguenot Cemetery

De Huguenot Cemetery is een kleine begraafplaats uit 1693 gelegen nabij St. Stephen's Green, Dublin, Ierland, naast het Shelbourne Hotel. Hoewel het vaak wordt omschreven als groen, ligt het eigenlijk aan de noordkant van Merrion Row, een straatje dat St. Stephen's Green verbindt met Upper Merrion Street en Ely Place.


Mansion House

Woonplaats van de burgemeester van Dublin
The Mansion House is de officiële residentie van de eerste burger van Dublin, Lord Mayor, en een van onze mooiste en meest geliefde gebouwen.
Het herenhuis is sinds 1715 het hart van het stadsbestuur. De bouw startte in 1705 en was bedoeld als herenhuis voor Joshua Dawson, de ontwikkelaar van Dawson Street en Nassau Street. Joshua Dawson woonde zelden in het huis.
The Mansion House is opmerkelijk om vele redenen:

  • Het is de enige burgemeesterswoning in Ierland die nog steeds voor zijn oorspronkelijke doel wordt gebruikt

  • Het is de oudste residentie van de burgemeester in Ierland en Groot-Brittannië (Dublin ging 15 jaar vooraf aan Londen in het verstrekken van een officieel huis voor zijn burgemeester)

  • Het is het oudste vrijstaande huis in Dublin

  • De Round Room organiseerde de inaugurele bijeenkomst van Dáil Eireann op 21 januari 1919

     

Het iconische General Post Office

Nog gelinkt aan de Paasrevolutie uit 1916 is het iconische  General Post Office. Dankzij zijn 67 m lange voorgevel en Ionische zuilengang met gigantische pilaren is het één van de meest herkenbare gebouwen in de stad. Het gebouw werd in amper 3 jaar gebouwd en werd voltooid in 1818.
Het gebouw is vooral bekend als voormalig hoofdkwartier van de leiders van de Paasopstand in 1916. Tijdens de opstand werd het door een brand bijna volledig vernield. De heropbouw gebeurde pas bij de start van de Ierse Vrijstaat-regering. Het gebouw staat vooral symbool voor het Ierse nationalisme. Een bezoekerscentrum binnenin herdenkt de opstand van 1916.


Millennium Spire

Dublin heeft een bijzonder monument in het centrum staan op het voormalige Pillar Nelson terrein in O’Connel Street. Deze ‘Spire of Dublin’ heet vrij vertaald ‘Monument van het licht’. Het is een roestvrijstalen spitse pin van iets meer dan 120 meter hoog en heeft onderaan een diameter van 3 meter. Het ontwerp staat op naam van Ian Ritchie Architects en beeld de elegante en dynamische eenvoud van de overbrugging van kunst en technologie uit ter ere van het nieuwe millennium. Door reflecterende eigenschappen krijgt het monument in het donker een bijzondere uitstraling.


Wholesale Fruit – Vegetable and Flower Market

In 1892 opende Dublin Corporation een groothandelsmarkt voor groenten en fruit aan de noordkant van de Four Courts aan de noordkant van de stad. De belangrijkste reden voor de oprichting was hygiëne. Eten in de straten van vuile straten. In 1883 nam het Marktcomité van Dublin Corporation het voorzitterschap van raadslid James McDonnell over.

 

Jameson Distillery Bow St.

Jameson-distilleerderij Bow St. (informeel de Jameson-distilleerderij) is een Ierse whisky-toeristische attractie vlak bij Smithfield Square in Dublin, Ierland. Jameson Distillery Bow St. is de oorspronkelijke site waar Jameson Irish Whisky werd gedistilleerd tot 1971. Het is nu een bezoekerscentrum dat rondleidingen, begeleide whisky-proeverijen, JJ's bar en een cadeauwinkel biedt.
Geschiedenis
De oorspronkelijke distilleerderij op deze site heette de Bow Street-distilleerderij en werd opgericht in 1780. John Jameson nam het volledige eigendom (hij was voorheen de algemeen directeur) en breidde de distilleerderij uit in 1805. Tegen 1810 werd de operatie officieel omgedoopt tot John Jameson & Son's Bow Street-distilleerderij. De distilleerderij groeide tegen 1886 tot een oppervlakte van 5 hectare.
In die tijd werd het door velen omschreven als een "stad in een stad". De distilleerderij huisvestte ook een Smithy, Cooperage, zagerijen, ingenieurs, timmerlieden, schilders en koperslagerijen. Water voor de distilleerderij kwam uit twee diepe putten die onder de site werden gegraven. Kelders werden ook gegraven onder nabijgelegen straten om rijpende whisky op te slaan, terwijl vier stills en twee wash stills, elk met 24.000 gallons (109.000 L), werden verwarmd door zowel vuur- als stoomrollen hierboven.
Na een moeilijke periode, waaronder het Amerikaanse verbod, de handelsoorlog van Ierland met Groot-Brittannië en de introductie van Scotch blended whisky, viel de Jameson-distilleerderij in zware tijden en besloot de Irish Distillers Group te vormen met hun eerdere rivalen, de Cork Distilleries Company en John Power & Son in 1966. Uiteindelijk werd het een van de laatste distilleerderijen in Ierland die in 1971 werd gesloten. De operatie werd vervolgens vanuit Dublin verplaatst naar de New Midleton Distillery.

Verken de crypte van Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral is de oudste van twee middeleeuwse kathedralen in Dublin. Hij werd gebouwd rond 1030 nadat de Vikingkoning, Sigtrygg Silkbeard, in 1028 op bedevaart naar Rome was geweest. In de 19de eeuw was de kathedraal in zeer slechte staat en onderging ze grote renovaties. Daardoor is het vandaag de dag erg moeilijk te zeggen welke delen ook echt uit de middeleeuwen dateren en welke Victoriaanse pastiches zijn.
In ieder geval heeft de kerk veel interessante architecturale kenmerken, bezoek tijdens je citytrip Dublin zeker de crypte. In Christ Church Cathedral vind je de grootste crypte van Ierland én alle Britse eilanden. Ze is zeker een bezoekje waard. Let er ook op twee ongewone bewoners: een gemummificeerde kat en rat, die de bijnaam ‘Tom en Jerry’ kregen en uitgedroogd werden gevonden in een orgelpijp.

Dublin Castle

is een van de belangrijkste trekpleisters van Dublin. Het is niet één apart complex, maar bestaat uit meerdere gebouwen. De meeste hiervan dateren uit de 18de eeuw, maar een van de gebouwen staat er al sinds de regeerperiode van King John, de eerste Lord van Ierland.
Oorspronkelijk had het kasteel een sterk Normandisch uitzicht. Vandaag de dag is enkel de Record Tower, gebouwd rond 1228-1230, het enige overblijfsel van het oorspronkelijke kasteel.
De Britse Regering in Ierland was ooit gevestigd op deze site, en tegenwoordig is het een belangrijk gebouwencomplex van de Ierse Regering.

Dublin City Hall

Dublin City Hall, oorspronkelijk de Royal Exchange, werd gebouwd tussen 1769 en 1779. Het is een belangrijk voorbeeld van 18de-eeuwse neoklassieke stijl. De witte buitenkant is gemaakt van Portlandsteen, afkomstig van een steengroeve in Dorset, Engeland. De Royal Exchange werd gebouwd als een ontmoetingsplaats voor zakenlui en handelaars uit Dublin. In de jaren vijftig van de 19de eeuw, werd het gebouw in gebruik genomen door het burgerlijk bestuur. In 1852 werd het bij de eerste bijeenkomst van het stadsbestuur omgedoopt tot ‘City Hall’.
Tijdens de Paasopstand van 1916 werd City Hall gebruikt als garnizoen voor het Irish Citizen Army. Aan het begin van de 21ste eeuw werd het gerestaureerd naar zijn oorspronkelijke staat van de 18de eeuw. De Dublin City Council heeft prijzen gewonnen voor het behoud van dit architecturaal pareltje. Toegang tot City Hall is momenteel gratis.

Proef Guinness in het Guinness Storehouse

Op citytrip in Dublin of op rondreis door Ierland, proef dan zeker een Guinness! In de Guinness Storehouse kom je alles te weten over dit typische bier.
De Guinness-brouwerij werd in 1759 opgestart door de toen 34-jarige Arthur Guinness. Aanvankelijk werd er 'ale' gebrouwen, maar vanaf 1770 veranderde de productie naar donker bier. Deze bijzondere kleur komt door de toevoeging van geroosterde gerst.
Voor wie zelf aan de slag wil gaan: Guinness kent 4 ingrediënten: gerst, hop, gist en water (uit de Wicklow Mountains, gelegen net onder Dublin).

Meerdere foto's in mijn fotogalerij.

terug inhoud