Yunfeng Tunpu

De tunpu (dorp fort) in Anshun ,Guizhou , , Werd gebouwd in de Ming-dynastie voor militair gebruik. Vandaag, behoudt het zijn oorspronkelijke stijl en tempo van het leven.

Geschiedenis

Oorspronkelijk gebouwd in de Ming-dynastie (1368-1644) als fort, tunpus, met een bepaalde militaire functie.
Toen de eerste Ming-keizer, Zhu Yuanzhang, aan de macht kwam, bouwden het leger en de lokale bevolking in Anshun dorpen als militaire terreinen. Elk dorp opgenomen in het fort, beschikte over wachtposten en tolpoorten.
In die dagen, brachten de soldaten het grootste deel van hun dagen door als te werken als boeren. Het was pas in tijd van oorlog dat ze werden opgeroepen om zich te verenigen en te strijden tegen de vijand. Mensen die in de tunpus woonden werden verboden om mensen van andere voorouders te trouwen. Zelfs na de passage van honderden jaren, behouden de bewoners van de tunpu hun traditionele Ming levensstijl, kleding en kapsels.


Hoofd tunpu

Dragons tunpu
De meest populaire bestemming voor tunpu toeristen in Anshun is Dragons tunpu. Sinds de Yuan-dynastie (1271-1368), heeft de Dragons tunpu de meeste legers en post huizen
Een Ming-stijl theehuis is gelegen aan de ingang van het dorp. De serveersters zijn er gekleed in Fengyang Han kleren, een stijl van kleding die is ontstaan in de Ming-periode, en is vernoemd naar Zhu Yuanzhang's geboorteplaats, Een theaterzaal is gevestigd achter het theehuis. Bezoekers kunnen hier lokale optredens bijwonen.
Bij het betreden van de steegjes van het dorp, zal je barakken te zien krijgen. Jiudaokan Lane is een typisch voorbeeld van het dorp, want het doorkruist door een smalle, lage poort een portiek met vuur gaten langs de muren.
De bergen rond de Dragons tunpu zijn bijna een archief van historische gebouwen. Oude stadswallen in de stijl van een kasteel. In de Wulong Tempel. zijn alle nationale culturele relikwieën. Een Ming-tijdperk fabriek waar soldaten wapens produceerden is in de achterkant van de berg. Baken torens, kantelen en wachtposten tekenen het landschap.


Yunfeng tunpu is de meest complete militaire verdedigings post, gebouwd met stenen poorten en torens.
Yunshan Tun is een van de bezienswaardigheden. Het is gelegen in de canyons van de Yunjiu Berg. De enige weg naar het dorp is een kronkelende, stenen trap. Lange muren werden gebouwd naast de poort om aan te sluiten in de rotsen van de berg.
Een steenachtige hoofdstraat kruist het dorp van oost naar west. Er zijn drama podia, een tempel voor de God van Rijkdom, voorouderlijke tempels en traditionele Chinese geneeskunde winkels.
Woningen en bunkers zijn verbonden door kronkelende steegjes en in de berg gebouwd. De tunpu is gebouwd om een ijzersterke verdediging te zijn.

Plekken om te zien
Drama podium
De overblijfselen van de Jiangnan drama podium liggen naast Donghua Straat in Yunshantun tunpu. Het is het breedste punt langs de straat. Vroeger was er een couplet opknoping aan beide zijden van het podium, die zei "Het leven van mensen is veranderlijk, en ieders leven, het maakt niet uit wie je bent, is als een rama." Het podium is vooral voor feestelijke lantaarn opera's, alsook voor chuanju of Chuan Opera. Locals nodigen vaak Chuan opera troepen uit om op te treden voor een maand of twee in het dorp.

Tunpu museum
Het Tunpu Museum. opende vorig jaar in mei. Het herbergt materialen, foto's en items voor bezoekers over de traditionele tunpu cultuur, met inbegrip van volkscultuur, kleding, voedsel, architectuur en gereedschappen te leren.


Volkskunst - Dixi (aarde opera) is een soort van open lucht opvoering gesmaakt door de tunpu bewoners. Uitvoerders zingen, reciteren, handelen en bestrijden. De meeste van de populaire opera's zijn over historische verhalen ingesteld voor Ming-dynastie, zoals oorlogen tussen Chu Chu en Han, de Drie Koninkrijken periode en Fengshen Yanyi, een Ming roman over de strijd van de hemelse wezens om de weg te verzegelen tegen het kwaad.
De maskers die gebruikt worden in Dixi zijn typisch voor volkskunst in het centrum Guizhou. Performers dragen de maskers op hun voorhoofd, en zijn gekleed in lange jurken en rokken en trekken ten strijd, met vlaggen op hun rug en wapens in hun handen.

Matang Village


Matang dorp is een schilderachtig oud dorp die op 18 kilometer ten noorden van Kaili City ligt. Matang is bevolkt met 400 leden van de groep allochtonen van Gejia, een subgroep van de Miao etnische minderheid. De Matang dorpelingen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kleurrijke kleding die ze dragen als hun dagelijkse dress code en hun mooie en kleurrijke met de hand vervaardigd versieringen. Geija meisjes leren de kunst van het Batik op zeer jonge leeftijd, en deze kunst speelt een belangrijke rol in de Gejia cultuur.

Batik is de kunst van het verven van multi-gekleurde stof patronen door het toepassen van gesmolten was en wilde plant kleurstof. Geija ontwerpen zijn meestal bloemen in print, maar ook voorzien van iconische patronen zoals Butterfly Moeder Mythen en patronen geïnspireerd door de Seed Corn Origin mythe. Door hun expertise, wordt de stam genoteerd als de batik expert in Kaili.
Matang is een van de meest bezochte toeristische plaatsen in het Kaili gebied; niet toevallig, is het ook het makkelijkste dorp om te bereiken vanaf Kaili. Momenteel wordt het gerangschikt als de derde "meest-bezochte" spot uit alle zeven grote attracties in Kaili. Bezoekers van Matang kunnen kiezen om te overnachten in speciaal gebouwde houten huisjes om de toeristen tegemoet te komen.

De Geija stam is oprecht vriendelijk en gastvrij, en ze zijn het meest bereid om bezoekers meer te leren over hun lokale gewoonten en hun geschiedenis. Ook kunnen er toeristen deelnemen aan de reguliere activiteiten van de lokale bevolking om het gevoel van hun dagelijks leven te ervaren. Ze kunnen ook genieten van de kleurrijke traditionele Miao festival prestaties, waar de stam al hun kleurrijke kostuums, zilveren sieraden, juwelen, borduurwerk, brokaat, armbanden en batiks laten zien.

Bezoekers worden meestal aangemoedigd om deel te nemen aan Matang's op maat stomp dans genoemd Caiqing (Caiqing Wu), dat is eigenlijk een romantische dans voor de Matang dorpelingen. Sinds het Miao festival tijdens het jaar wordt gehouden, zullen de bezoekers tal van activiteiten vinden om toe te treden wanneer deze bezoeken. Een voorbeeld is de buffel strijd, die toeristen kunnen hier genieten van een unieke ervaring.
De lokale vrouwen brengen het grootste deel van hun tijd door met het maken van batik souvenirs, waarvan vele bezoekers deze naar huis meebrengen na een bezoek aan het dorp. Toeristen kunnen winkelen om batik souvenirs tegen spotprijzen te kopen, zoals batik jassen, jassen, corset-achtige vest en jurken voor de vrouwen, terwijl batik bretels worden verkocht voor mannen.

De stam produceert ook batik gordijnen, dekbedovertrekken, tafelkleden en placemat. Het dorp is ook bekend voor het produceren van prachtige handgemaakte zilveren ambachten en juwelen. De Gejia etnische minderheid is ook bedreven en ervaren op gebied van borduurwerk, meestal vlak, gevlochten, en crêpe borduurwerk gemaakt van zijde en katoenen draden. De authentieke etnische kleding wordt echter meestal niet verkocht. Dit zijn kleren en kostuums die doorgegeven worden van generatie op generatie in de Gejia stam.

Gejia is ook bekend van zijn artistieke papier kunst, en dit is een ander aspect van hun cultuur die toeristen kunnen aan deelnemen.
De bezoekers worden ook aangemoedigd om hun lokale delicatessen te proeven, zoals de traditionele kip hotpot en de zure citroen kip vergezeld van paarse rijst wijn en een dosis van Sichuan pepers en chili.

Na omzwervingen in het dorp, kunnen bezoekers ook een uitdagende wandeling maken naar Matang's Dragon Hill. Het wandelpad naar de heuvel wordt omgeven door prachtige rotsformaties en rijstterrassen. Voor de minder avontuurlijken, is er altijd de dorpsmarkt, een koopjesshop voor Gejia souvenirs, zoals vers geplukte groenten en fruit, aardewerk potten, wierook, en zelfgemaakte vliegers.

terug inhoud